Στα 3,5 ευρώ το κιλό αγοράζει η ΕΑΣ Ηρακλείου το ελαιόλαδο οξύτητας μέχρι 0,3


Παρουσία εκπροσώπων τοπικών φορέων, επιχειρηματιών και αγροτών ανακοινώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Κυριακής σε ειδική εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ Ηρακλείου στη ΒΙΠΕ, η τιμή του ελαιολάδου για τη φετινή χρονιά, ενώ παράλληλα ξεκίνησε και η επαναλειτουργία της μονάδας τυποποίησης ελαιολάδου από την Ένωση.
Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης η τιμή για φέτος σύμφωνα με την οποία θα αγοράζει η Ένωση, θα είναι στα 3,5 ευρώ το κιλό συν το ΦΠΑ (13%) κι αυτό γιατί όπως αναφέρθηκε, φέτος η παραγωγή ήταν αρκετά μειωμένη λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, του δάκου και των νοτιάδων
Σύμφωνα με παραγωγούς η τιμή είναι σε πολύ καλά επίπεδα καθώς φέτος υπήρξε μεγάλη μείωση στην παραγωγή ελαιοκάρπου άρα μείωση και στην ποσότητα του λαδιού που θα παραχθεί.
Να σημειωθεί ότι η τιμή των 3,5 ευρώ το κιλό, αφορά στο λάδι εκείνο το οποίο παρουσιάζει οξύτητα μέχρι τρεις γραμμές. Η τιμή πέφτει κατά τρία λεπτά για κάθε γραμμή οξύτητας παραπάνω. Για παράδειγμα, στις τέσσερις γραμμές οξύτητας η τιμή θα είναι 3,47 ευρώ και για 5 γραμμές στα 3,44 ευρώ το κιλό.
Λίγο πριν την ανακοίνωση της τιμής, έγινε και μία μικρή ξενάγηση στους χώρους εγκατάστασης της ΕΑΣΗ με τον χημικό της Ένωσης να περιγράφει και να εξηγεί σε όσους έδωσαν το παρών, πως παράγεται και τυποποείται το ελαιόλαδο.
Η ανησυχία των παραγωγών ήταν έκδηλη από νωρίς καθώς από τον Απρίλη κιόλας είχαν λάβει αρνητικά μηνύματα βλέποντας τα ελαιόδεντρα χωρίς ανθούς τους οποίους έκαψαν οι νοτιάδες. Η περσινή ανομβρία αλλά και η παρατεταμένη ξηρασία οδήγησαν επίσης στη χαμηλή παραγωγή, με αποτέλεσμα τώρα η τιμή του αλαιολάδου να σκαρφαλώνει στα 3,5 ευρώ το κιλό.