Κομμωτήριο σκύλων τώρα και στα Τρίκαλα


Πώς θα πρέπει να είναι κουρεμένο ένα κανίς ή ένα μαλτεζ; Με ποιο σαμπουάν θα πρέπει να λούζεται; Θα πρέπει να φροντίζουμε τα αγαπημένα μας κατοικίδια, προσφέροντάς τους υπηρεσίες καλλωπισμού ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την ανιδιοτελή αγάπη που δείχνουν ανά πάσα στιγμή;
Ερωτήσεις που δε θα μπορούσε να απαντήσει ο καθένας, διότι ο καλλωπισμός ενός κατοικίδιου δεν είναι εύκολη υπόθεση, δεδομένου ότι χρειάζεται γνώσεις, υπομονή και κυρίως αγάπη για τα ζώα.
Εδώ, λοιπόν, αρχίζει η δουλειά ενός pet groomer, ο επαγγελματίας δηλαδή που ασχολείται με τη  διαδικασία περιποίησης του κατοικίδιου μας.
Ο pet groomer, είναι εξειδικευμένος σε θέματα καλλωπισμού των σκύλων. Χτένισμα, λούσιμο, μπάνιο, κούρεμα, κόψιμο νυχιών. Είναι δηλαδή, θα λέγαμε «ο κομμωτής των σκύλων».
Αν  δεν έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε μόνοι μας με την περιποίηση του σκύλου μας, τότε καλό είναι να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό, που θα ασχοληθεί με το θέμα. Αν πάλι θέλουμε οι ίδιοι να φροντίσουμε το σκύλο μας, μπορεί να μας δώσει συμβουλές σχετικά με θέματα περιποίησης. Θα μας πει τι σαμπουάν να χρησιμοποιήσουμε, τι εργαλεία (μηχανή κουρέματος, βούρτσες, χτένες, ψαλίδια, μηχανή κ .λ. π.), θα χρειαστούμε.
“Αρχίζουμε να μαθαίνουμε”
Στα Τρίκαλα, το pet grooming ή αλλιώς ο καλλωπισμός ενός σκύλου δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος, καθώς οι περισσότεροι επιλέγουν να επισκεφθούν κάποιο κτηνίατρο για να κουρέψουν το σκύλο τους.
Σύμφωνα με την κα.  Μαρκέλλα Δασκάλου, επαγγελματία  groomer “αρκετοί κτηνίατροι κουρεύουν με τη διαφορά ότι ναρκώνουν τα σκυλιά. Ο επαγγελματίες groomer είναι εξειδικευμένος σε αυτό, δηλαδή δε ναρκώνει πότε το ζώο και διαθέτει τα κατάλληλα ξυράφια, γνωρίζει από ράτσες, τα κουρέματα φυλής που λέμε”.
Η κα Δασκάλου διαθέτει το “Γαβsaloon”’ επί της οδού Πύλης 38 το οποίο λειτουργεί από τον Ιούλιο, με την ανταπόκριση των τρικαλινών να είναι μεγάλη από την αρχή.
Όπως εξηγεί  το pet grooming είναι μια ειδική κατηγορία από μόνης της και υπάρχουν διάφορες σχολές που μπορεί κάποιος να μάθει όλα τα μυστικά, ώστε να το εξασκήσει σε επαγγελματικό επίπεδο, ενώ τόνισε ότι “η αγάπη μου για τα ζώα με οδήγησε στο να γίνω επαγγελματίας groomer”.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι σε τοπικό επίπεδο ο καλλωπισμός των κατοικίδιων δεν είναι  πολύ διαδεδομένος, με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες να αναγκάζονται να πηγαίνουν τα κατοικίδιά τους, κάθε τρεις μήνες για κούρεμα στην Καρδίτσα ή στην Λάρισα”.
Ερωτηθείσα για το εάν οι Τρικαλινοί είναι απαιτητικοί, τόνισε ότι είναι, αλλά κυρίως όσοι ασχολούνται με τις επιδείξεις σκύλων που δεν είναι λίγοι.
Όπως τόνισε “είναι εκείνοι που γνωρίζουν πως πρέπει να είναι κουρεμένο το σκυλί, λόγω ράτσας,  ποια προϊόντα καλλωπισμού θα πρέπει να χρησιμοποιούν κ.ο.κ. Όμως, στην πλειοψηφία τους, οι Τρικαλινοί δε γνωρίζουν τι είναι το “grooming”. Τώρα, αρχίζουν να το μαθαίνουν”.
Θα πρέπει να τα προσέχουμε τα κατοικίδιά μας, σημείωσε η κα. Δασκάλου και το κούρεμα είναι απόδειξη φροντίδας και αγάπης, διότι εάν έχει να κουρευτεί έναν χρόνο, ο σκύλος υποφέρει, ιδίως εάν έχουμε να κάνουμε με μια ράτσα που έχει μακρύ τρίχωμα.
Ωστόσο, πόσο εύκολη είναι η δουλειά ενός groomer όταν κύριο μέλημά του είναι να καλλωπίσει ένα τετράποδο, να το περιποιηθεί και να του προσφέρει υπηρεσίες υψηλής περιποίησης;
Κατά την κα. Δασκάλου δεν είναι πολύ εύκολο, δεδομένου ότι η όλη διαδικασία γίνεται χωρίς νάρκωση και δεν είναι λίγες οι φορές που ήρθε αντιμέτωπη με σκυλιά υπερκινητικά ή που να μην κάθονται.
“Περιστατικά που συναντάμε συχνά, διότι δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κάθε σκύλος έχει την προσωπικότητα του και τον χαρακτήρα του. Οπότε, θα πρέπει να το σεβόμαστε αυτό και να ξεκινάμε με βάση αυτό. Το κούρεμα από σκύλο σε σκύλο διαφέρει και ανάλογα με τη ράτσα, ο σκύλος έχει και το δικό του κούρεμα, διότι εξαρτάται από το τρίχωμα και άλλους παράγοντες. Θα χρειαστεί δύο ώρες για να κουρέψουμε έναν σκύλο που είναι ιδιαίτερα υπερκινητικός ή φοβάται τον ήχο της μηχανής, αλλά θα το κάνουμε. Θα επιμείνουμε με φροντίδα και αγάπη”, ανέφερε με έμφαση.
Σε ό,τι αφορά στις τιμές, ανέφερε ότι είναι προσιτές, αλλά αυτό καθορίζεται από το κούρεμα και από τις υπηρεσίες που θα κληθούμε να προσφέρουμε. Αλλά, κυρίως δε ξεχνάμε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης οι πολίτες διανύουν δύσκολη περίοδο και προσπαθούμε να έχουμε χαμηλές και οικονομικές.
“Οι υπηρεσίες που προσφέρουμε είναι ένα συνολικό πακέτο, όπως κούρεμα, μπάνιο, καθαρισμό αυτιών και νυχιών. Το μπάνιο γίνεται χωρίς έξτρα χρέωση επί της ουσίας για να βγει σωστό το κούρεμα”, πρόσθεσε.
Αναπόσπαστο κομμάτι, αλλά με μέτρο…
Ο καλλωπισμός σκύλου αποτελεί πλέον αναπόσπαστο τμήμα στη σωστή διατήρηση της υγείας του, διότι με τον καλλωπισμό ανανεώνεται η τρίχα και «αναπνέει» το δέρμα, προλαμβάνοντας έτσι τυχόν δερματολογικά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν.
Όμως, κατά καιρούς καταγράφονται περιπτώσεις, όπου οι ιδιοκτήτες υπερβάλλουν στην φροντίδα του σκύλου τους, τόσο στα ποσά που δίνουν για την αγορά κάποιου προϊόντος, όσο και σε αυτά που ζητάνε.
“Μέχρι στιγμής δεν μου έχουν ζητήσει κάτι υπερβολικό, αλλά ποτέ δε ξέρεις. Πολλοί αντιμετωπίσουν τα κατοικίδιά τους σαν παιδιά και είναι λογικό, ιδίως στην εποχή που ζούμε και όλοι έχουμε ανάγκη να στηριχθούμε κάπου. Καλό είναι, να μην κάνουμε υπερβολές, διότι το ζώο μπορεί να υποφέρει” ανέφερε καταλήγοντας.
Ανεξάρτητα από την ηλικία, την φυλή και τον τύπο τριχώματός του, η επίσκεψη σε τακτά χρονικά διαστήματα σε καλλωπιστικά κέντρα σκύλων είναι μια πράξη ευθύνης η οποία εξασφαλίζει:
-Την πρόληψη αλλά και την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων ο σκύλος σας να προσβληθεί από δερματολογικά ή και άλλα νοσήματα.
-Tον σωστό έλεγχο για εξωπαράσιτα (τσιμπούρια-ψύλλους).
-Mαθαίνει από νωρίς να δέχεται και να χαίρεται την φροντίδα σας.
-Mαθαίνετε εσείς κάτω από τις συμβουλές και τις οδηγίες μας, πως να διατηρείτε άριστη τόσο την υγιεινή όσο και την εμφάνιση του σκύλου σας.
http://energospolitis.gr/trikala-kommotirio-skylwn/Της Ευαγγελίας Κάκια