26 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΑΝ ΞΑΝΑ ΤΟ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟ ΚΑΙΣΙΟ 137

Το νότιο τμήμα του νομού Γρεβενών». 
Η έρευνa των Ελλήνων ειδικών, την οποία φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, παρουσιάστηκε χθες στο Πανελλήνιο Συμπόσιο Πυρηνικής Φυσικής που πραγματοποιείται στο Τμήμα Φυσικής του πανεπιστημίου Αθηνών.
Αυτό που προκαλεί έκπληξη στους ειδικούς είναι ότι το Καίσιο 137, το οποίο αποτελεί ένα ανθρωπογενές στοιχείο –κατάλοιπο πυρηνιΠοσότητες του ραδιενεργού Καισίου 137 εντόπισαν επιστήμονες σε περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας, γεγονός που αποδεικνύει, πως 26 χρόνια μετά το Τσέρνομπιλ εξακολουθεί να στοιχειώνει μεγάλες εκτάσεις εδαφών της χώρας.
 Όπως τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Ορυκτοχημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Θανάσης Γκοντελίτσας, μιλώντας στα «ΝΕΑ», «τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις Καισίου 137 τις εντοπίσαμε στο βόρειο τμήμα του νομού Τρικάλων και στκής έκρηξης-, έμεινε στις ίδιες περιοχές της Ελλάδας στις οποίες έπεσε πριν από 26 χρόνια.
Το Καίσιο 137 είναι κατεξοχήν ραδιενεργό στοιχείο αλλά επί του παρόντος στη χώρα μας κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι επιπτώσεις είχε ή έχει στον άνθρωπο και το οικοσύστημα.
 Εντοπίστηκε βεβαίως σε μικρότερες ποσότητες από ό,τι στις αρχές τις δεκαετίας του 1990, όμως όλα αυτά τα χρόνια ούτε τα χιόνια ούτε οι βροχές δεν κατάφεραν να ξεπλύνουν τα εδάφη από την παρουσία του.