Η ΔΕΗ διέκοψε τις μονάδες φυσικού αερίου – Φουλ στον λιγνίτη


Με φουλ στις λιγνιτικές μονάδες και διακοπή της λειτουργίας των μονάδων φυσικού αερίου, προσπαθεί η ΔΕΗ να αντιμετωπίσει την κρίση ρευστότητας και τις επιπτώσεις της στην τροφοδοσία με φυσικό αέριο.
 Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr, πρόκειται για μία καθαρά αμυντική κίνηση προκειμένου να ξεπεραστεί η έντονα δυσμενής συγκυρία, η οποία αντικατοπτρίζεται και στα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.
 Ειδικότερα, τον Απρίλιο η καθαρή ζήτηση ηλεκτρικού μειώθηκε κατά 9,01% έναντι του Απριλίου 2011, ενώ στο δίκτυο διανομής (οικιακή χρήση, επαγγελματική και μικρή βιομηχανική) η μείωση πλησίασε το 10% (9,96%) και στην υψηλή τάση (μεταλλουργίες, χαλυβουργίες, βαριά βιομηχανία) ήταν 7,06%.
 Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας της αγοράς, με τη σύναψη δανείου περίπου 300 εκατομμυρίων προς το ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της αγοράς), ώστε να πληρωθούν οι παραγωγοί και αυτοί να πληρώσουν τη ΔΕΠΑ, η ΔΕΗ προχωρά σε αμυντικές κινήσεις, ενώ η ΔΕΠΑ προσπαθεί να εξασφαλίσει δανειακά κεφάλαια με την παραχώρηση εγγυήσεων πελατών της.
 Πιο συγκεκριμένα η ΔΕΗ έχει διακόψει την παραγωγή όλων των μονάδων φυσικού αερίου (Κομοτηνή, Λαύριο 3,4,5 και ΑΗΣΑΓ 8, 9) και εξαντλεί το δυναμικό όλων των διαθέσιμων μονάδων λιγνίτη, ενώ παρά τα προβλήματα διαθεσιμότητας λιγνίτη, έθεσε σε λειτουργία και τη μονάδα της Μελίτης.
 Εκτός αυτού, εκμεταλλευόμενη την καλή υδραυλικότητα στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, έχει αυξήσει κάπως και το επίπεδο παραγωγής τους.
 Από την πλευρά της η ΔΕΠΑ κάνει κινήσεις για την εξασφάλιση δανειακών γραμμών από τράπεζες, με την παροχή εγγυήσεων, προκειμένου να διασφαλίσει την εξόφληση τιμολογίων έναντι προμηθειών φυσικού αερίου....http://www.econews.gr