Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τη διαγραφή των χρεών που έχουν στις τράπεζες αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρότεινε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των «ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων προτάσεων», όπως είπε, του κόμματός του για την οικονομία.
Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, κοινή βάση για νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις είναι «η διαγραφή ιδιωτικού χρέους, χωρίς την οποία το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται». Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τη δημιουργία δύο τραπεζών «ειδικού σκοπού»: η μία για τους αγρότες και η άλλη για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων. «Αυτό που ζητάμε είναι μια νέα σεισάχθεια» τόνισε ανακοινώνοντας λεπτομέρειες της πρότασης για τους υπερχρεωμένους.
Για τους αγρότες, εκτός από τη συνέχιση παροχής δανείων με χαμηλά επιτόκια, το πάγωμα εκποίησης περιουσιακών στοιχείων και αναβολή καταβολής δόσεων για δύο χρόνια, πρότεινε την έκδοση «καλλιεργητικής κάρτας».
 Οπως εξήγησε, «με την κάρτα αυτή, μέσω μίας και μοναδικής τράπεζας επιλογής του αγρότη, ο ίδιος θα επιλέγει τους νόμιμους προμηθευτές των εισροών του, οι οποίοι θα αποπληρώνονται το τίμημα των πωλήσεών τους απευθείας από την τράπεζα μέχρι του ποσού του εγκεκριμένου πλαφόν».
 Πρότεινε, ακόμη, τη διαγραφή των δανείων μιας επιχείρησης «σε ποσοστό αντίστοιχο της μέσης μείωσης του ετήσιου κύκλου εργασιών του κλάδου δραστηριοποίησης της εταιρείας κατά την τριετία 2009-2012. Το υπόλοιπο που απομένει ως χρέος προτείνουμε να ρυθμίζεται για δέκα χρόνια». ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μαρία Νταλιάνη ΤΑ ΝΕΑ