Διαδυκτιακή πώληση πατάτας


Οι παραγωγοί διαμαρτυρόμενοι για την εξαιρετικά χαμηλή τιμή με την οποία αγοράζουν την πατάτα τους οι έμποροι (10-13 λεπτά/κιλό) κατήγγειλαν εκείνη την ημέρα ότι το 70% της παραγωγής τους παραμένει αδιάθετο, ενώ την ίδια στιγμή εισάγονται στην Ελλάδα πατάτες από την Αίγυπτο.
Οι εικόνες των αγροτών να μοιράζουν τις πατάτες τους στη Θεσσαλονίκη προκάλεσε την αντίδραση των μελών της Ομάδας από την Πιερία. «Πιστεύουμε ότι η αλλαγή στην κοινωνία πρέπει να ξεκινήσει από τη βάση της, από εμάς τους απλούς πολίτες», αναφέρουν τα μέλη της. Επικοινώνησαν με την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας και βρήκαν έναν παραγωγό που έχει άδεια μικροπωλητή και αδιάθετη ποσότητα και του ζήτησαν να μεταφέρει 20 τόνους πατάτας στην Κατερίνη.
Συμφώνησαν και την τιμή: 2,5 ευρώ τα 10 κιλά (όταν η μέση τιμή στα σούπερ μάρκετ είναι 7 ευρώ/10κιλο). Η Ομάδα ανέλαβε να βρει τους καταναλωτές και δημιούργησε μια διαδικτυακή εφαρμογή μέσω της οποίας τα 1.000 μέλη της, αλλά και όλοι οι δημότες της Κατερίνης, να παραγγείλουν την ποσότητα που επιθυμούν και μόλις συμπληρωθεί ο αριθμός των αγοραστών ο παραγωγός να μεταφέρει τις πατάτες στην Κατερίνη.
Χθες το πρωί η «διαδικτυακή φόρμα» για την παραγγελία ποσοτήτων αναρτήθηκε προς συμπλήρωση στην ιστοσελίδα της. Μέσα σε λίγες ώρες οι υπεύθυνοι ανακοίνωσαν ότι αναγκάστηκαν να την «κατεβάσουν», καθώς είχαν συμπληρωθεί παραγγελίες για 24 τόνους πατάτας.
Η Ομάδα δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τη δράση και ότι σε κάθε νέα παραγγελία θα επιλέγει άλλο παραγωγό.
Σύμφωνα με εκπροσώπους της, αγρότες από διάφορα μέρη της χώρας επικοινώνησαν μαζί τους για ανάλογη διάθεση προϊόντων (ρύζι, λάδι, όσπρια, αλεύρι, σιτάρι) ενώ άλλες οργανώσεις από Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Λαμία, Πάτρα, Ιωάννινα, ενδιαφέρθηκαν να οργανώσουν την ίδια δράση στην πόλη τους.
Η Καθημερινή (Θανάσης Τσιγγάνας)