(( dw-world.de)) Η απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να παραπέμψει σε δημοψήφισμα τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και η χθεσινή ευρωσύνοδος στις Κάννες είναι σήμερα στο επίκεντρο των σχολίων του ευρωπαϊκού τύπoυ.



«Ο Έλληνας πρωθυπουργός παίζει ριψοκίνδυνα, αλλά δεν έχει καλά χαρτιά. Παίζει με το μέλλον της χώρας του και με το μέλλον του ευρώ. Δεν θα πρέπει να έχει κανείς ψευδαισθήσεις για το τι θα σήμαινε ένα «όχι» των Ελλήνων στην συμφωνία για την απομείωση του χρέους, η οποία επετεύχθη με πολλούς κόπους. Το βέβαιο επακόλουθο θα ήταν η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Η αποχώρηση της Ελλάδας από την ΟΝΕ και την ΕΕ θα γινόταν έτσι αναπότρεπτη», παρατηρεί μεταξύ άλλων ο Γερμανός δημοσιογράφος.
«Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε –όπως άλλωστε ζητά ένα μεγάλο μέρος των πολιτών- να σχηματίσει με την αξιωματική αντιπολίτευση μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που θα προετοίμαζε νέες εκλογές. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει την παραίτηση του πρωθυπουργού», παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου και εξηγεί: «Ο Παπανδρέου δεν είναι διατεθειμένος για κάτι τέτοιο, καθώς, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του, θα ήταν ανεύθυνο να διεξαχθούν εκλογές εν μέσω κρίσης. Ο λόγος που επικαλέστηκε είναι ότι οι εκλογές θα προκαλούσαν μεγάλη αβεβαιότητα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Όμως, ενόψει της εκνευριστικής αγωνίας που αναμένει την χώρα και την Ευρώπη, τα επιχειρήματα του Παπανδρέου ακούγονται σαν ένα κακόγουστο αστείο», καταλήγει η εφημερίδα.
Εάν οι Έλληνες πουν «όχι» δεν έχουν θέση στην ΕΕ
Από την Από την "ευρωσύνοδο" στις Κάννες«Όσο πιο νωρίς αποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση τόσο πιο καλά για την Ευρώπη και τους Έλληνες», γράφει η αυστριακήDer Standard. «Με την μοναχική του απόφαση να παραπέμψει σε δημοψήφισμα την πολιτική λιτότητας και τη διεθνή δανειακή βοήθεια, ο Γιώργος Παπανδρέου αποκαλύφθηκε ως ένας ανεύθυνος τζογαδόρος….Ο Παπανδρέου δεν είναι ο ίδιος πεπεισμένος για την πολιτική λιτότητας. Με τη βέβαιη ήττα του στο επικείμενο δημοψήφισμα επιδιώκει ένα όμορφο τέλος», σχολιάζει η αυστριακή εφημερίδα.«Οι Έλληνες θα καταψηφίσουν με βεβαιότητα το πρόγραμμα βοήθειας που συνοδεύεται με σκληρούς όρους λιτότητας», υποστηρίζει η λαϊκή Bild,διαβεβαιώνοντας πως κατανοεί αυτή τη στάση, χωρίς ωστόσο να την αποδέχεται.  Και η γερμανική εφημερίδα εξηγεί γιατί: «Επειδή δεν είναι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας που έχει εγγυηθεί για τα ελληνικά δάνεια, αλλά ο Γερμανός φορολογούμενος. Και αυτός έχει δικαίωμα να απαιτεί την τήρηση της συμφωνία των Βρυξελλών που θέλει εμάς να βοηθάμε και εσάς να κάνετε περικοπές. Θα πρέπει λοιπόν να καταστεί σαφές στους Έλληνες ότι μέχρι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν πρόκειται να πάρουν ούτε δεκάρα. Και εάν η πλειονότητα των Ελλήνων απορρίψει το πρόγραμμα εξυγίανσης τότε η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος..Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου.http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15508127,00.html