Κλειστή η κυνηγετική περιοχή λόγω ΦΕΚ! Για καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους το κράτος και η τοπική οικονομία χάνουν πολύτιμους πόρους.

Μπορεί η κυνηγετική περίοδο να διανύει ήδη το δεύτερο μήνα της, αλλά η κυνηγετική περιοχή Κόζιακα εξακολουθεί να παραμένει κλειστή για τους κυνηγούς.
Δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απαραίτητη απόφαση για την έναρξη λειτουργίας παρότι αυτή, χρονικά, αναμένονταν στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Το αποτέλεσμα είναι να προκύψει μία ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά στους εκατοντάδες επαγγελματίες που κάθε χρόνο επωφελούνται από τη λειτουργία της κυνηγετικής περιοχής.
Ο κ. Παναγιώτης Ντιντής ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του τέως Δήμου Φαλώρειας είχε πραγματοποιήσει επανειλημμένες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της κυνηγετικής περιοχής. Ως ιδιοκτήτης γραφείου ταξιδίων, αλλά και ως κυνηγός ο κ. Ντιντής μιλώντας στην ΕΡΕΥΝΑ, αναφέρεται στον παραλογισμό του ελληνικού κράτους. Παρότι η κυνηγετική περιοχή είναι γνωστή, παρότι οι εργαζόμενοι σ’ αυτή παραμένουν στις θέσεις τους και πληρώνονται κανονικά, δεν λειτουργεί. Και δε λειτουργεί για καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους. Επειδή δε δημοσιεύεται η σχετική απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, λόγω φόρτου εργασίας τον οποίο, σύμφωνα με τον κ. Ντιντή, επικαλούνται οι αρμόδιοι όταν τους τέθηκε το θέμα της καθυστέρησης.
Οι επιπτώσεις από τη συγκεκριμένη ολιγωρία δεν αφορούν μόνο τους κυνηγούς οι οποίοι νόμιμα (το σημειώνουμε αυτό) δεν μπορούν να κυνηγήσουν στην ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή. Παράνομα όμως, υπάρχει σχετική δραστηριότητα η οποία παρότι καταγγέλλεται δεν αντιμετωπίζεται. Το σημαντικότερο όμως ζήτημα είναι στην τοπική οικονομία. Η πρώτη και η μεγαλύτερη με έκταση περίπου 484.000 στρέμματα κυνηγετική περιοχή της χώρας είναι αυτή του Κόζιακα η οποία αποτέλεσε το όχημα για την τουριστική αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής.
Κυνηγοί από κάθε γωνιά της χώρας και όχι μόνο, γνώρισαν το Κερκέτιο όρος των αρχαίων Θεσσαλών. Δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία που πλήττονται από τη μη έλευση κυνηγών, αλλά και οι επαγγελματίες κάθε είδους. «Από τα εστιατόρια και τα καταστήματα με τουριστικά είδη, μέχρι τα μίνι μάρκετ και τα μικρά καφενεδάκια στα χωριά που περίμεναν τους επισκέπτες για να δουλέψουν αυτούς τους μήνες», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ντιντής.
Σε καιρούς οικονομικής ανομβρίας που η αγορά στενάζει και οι επαγγελματίες του τουρισμού βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης ο Νομός Τρικάλων δεν έχει την πολυτέλεια να διώχνει κόσμο και χρήμα. Κυνηγοί από την Αθήνα και άλλα αστικά κέντρα που θέλουν να έρθουν και να αφήσουν ευρώ στην τοπική αγορά δεν μπορούν, λόγω της ελληνικής γραφειοκρατίας.
Δε χάνει όμως, μόνο η τοπική οικονομία, αλλά και το ίδιο το κράτος μιας και τόσο η είσοδος, όσο και τα θηράματα πληρώνονται και μάλιστα, καλοπληρώνονται. Επομένως, λόγω της γραφειοκρατίας και το ίδιο το κράτος χάνει πόρους.
Η ΕΡΕΥΝΑ 08 Οκτωβρίου 2011, αρ. φύλλου 15917, σελίδα 17 Του Λάζαρου Μάμαλη