Την επίσημη παρουσίαση του «νέου φρούτου» της Κύπρου με την ονομασία Nashi (Νάσιη) έκανε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Δημήτρης Ηλιάδης σημειώνοντας ότι το φρούτο αυτό παράγεται στην Κυπερούντα. Μέχρι στιγμής μόνο το 5-10% των γεωργών της περιοχής ασχολείται με την καλλιέργεια του φρούτου. Ο κ. Ηλιάδης, ανέφερε ακόμα ότι βάσει μελετών, το φρούτο Nashi βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος ενώ παράλληλα θεωρείται ένα από τα πιο διαιτητικά φρούτα του κόσμου. Μιλώντας κατά την διάσκεψη Τύπου ο Υπουργός τόνισε ότι "το εγχείρημα που ανέλαβαν οι γεωργοί μας όταν πριν από μερικά χρόνια εισήγαγαν και φύτεψαν φυτά στις καρποφόρες βουνοπλαγιές της Κυπερούντας στέφθηκε με επιτυχία». Ανάφερε ακόμα ότι το Nashi, αν και είναι φρούτο εξωτικό με χώρα προέλευσης τη Ιαπωνία ευδοκιμεί πλέον και στην Κυπερούντα» και υπογράμμισε παράλληλα ότι το Υπουργείο Γεωργίας «ενθαρρύνει τέτοιες προσπάθειες και είναι έτοιμο να στηρίξει τους γεωργούς μας στην προσπάθεια τους για διάνοιξη νέων δρόμων που οδηγούν σε παραγωγές με σφραγίδα ποιότητας, κάτι που αποζητά το καταναλωτικό κοινό». Οι καταναλωτές που μέχρι σήμερα κατέφευγαν σε Nashi εισαγωγής σημείωσε ο κ. Ηλιάδης, «έχουν πλέον στη διάθεση τους το κυπριακό Nashi που παράγεται στον τόπο μας υπό συνθήκες ελεγχόμενες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας». Ο Υπουργός είπε ακόμα ότι το νέο αυτό φρούτο είναι το έβδομο στην σειρά από τις 19 υπερτροφές (super foods) του πλανήτη μετά και από έρευνα κέντρων του εξωτερικού αφού αυτές οι υπερτροφές περιέχουν αντιοξειδωτικά, φυτοφενόλες, αμινοξέα, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία και άλλα συστατικά που χρειάζεται ο άνθρωπος για μακροχρόνια υγεία.Πρόσθεσε ακόμα ότι οι φυτείες Nashi δημιουργήθηκαν μετά από πολλές προσπάθειες των γεωργών που συμπεριλαμβάνουν μελέτες βιωσιμότητας πάνω σε διεθνή βάση και σημείωσε επίσης ότι τα δενδρύλλια του φρούτου αυτού εισήχθησαν από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ μετά και από έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μιλώντας εκ μέρους των καλλιεργητών του φρούτου Nashi, ο Σολωμός Αργυρού είπε ότι μετά από έρευνες που έγιναν στην Κύπρο και το εξωτερικό το χώμα και το κλίμα της Κυπερούντας θεωρήθηκε ως το πλέον καταλληλότερο για την παραγωγή του φρούτου.Σημείωσε παράλληλα ότι γίνεται μελέτη για την επεξεργασία και μεταποίηση του φρούτου σε μαρμελάδα και λικέρ και αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή των προϊόντων μετά και τις τελικές άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Αργυρού είπε ότι το φρούτο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι και τέσσερεις μήνες χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση ή η εμφάνισή του.http://www.paseges.gr