Θεσσαλονίκη:«Καπέλο» 10% στο νερό από Σεπτέμβριο

Ενώπιον μεγάλων οικονομικών προβλημάτων βρίσκεται η Εταιρία Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), τα οποία θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα και με αυξήσεις των τιμολογίων του νερού.
Τη Δευτέρα 12 Ιουλίου το δ.σ. της εταιρίας θα συνεδριάσει με την παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υποδομών, Γιάννη Οικονομίδη, όπου θα συζητηθούν όλα τα ανοιχτά θέματα και θα οριστικοποιηθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια κατά περίπου 10% από την 1η Σεπτεμβρίου, κάτι που ασφαλώς δικαιολογεί το χαρακτηρισμό… νερό που καίει!
Οι τιμές
Οπως έγινε γνωστό στην τακτική γενική συνέλευση της εταιρίας την περασμένη Τετάρτη, θα ισχύσει κανονικά η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει τα τιμολόγια της ΕΥΑΘ, κάτι που σημαίνει ότι από την 1η Σεπτεμβρίου οι τιμές ανά κυβικό αναμένεται να διαμορφωθούν ως ακολούθως: για καταναλώσεις μέχρι 10 κυβικά μέτρα 0,45 ευρώ ανά κυβικό από 0,41 ευρώ που είναι σήμερα. Για καταναλώσεις από 11 έως 30 κυβικά 0,62 ευρώ έναντι 0,56 ευρώ σήμερα. Από 31 έως 60 κυβικά η τιμή θα διαμορφωθεί σε 0,71 ευρώ το κυβικό έναντι 0,65 σήμερα. Από 61 έως 120 κυβικά η τιμή θα φτάσει στα 1,15 ευρώ έναντι 1,09 σήμερα. Από 120 έως 180 κυβικά η τιμή από το Σεπτέμβριο θα διαμορφωθεί στα 2,39 ευρώ έναντι 2,33 ευρώ σήμερα, ενώ για καταναλώσεις πάνω από 180 κυβικά η τιμή θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στα 4,03 ευρώ ανά κυβικό μέτρο νερού.
Από το 2008 στο 2010
Αξίζει να σημειωθεί ότι για ολόκληρο το 2009 και μέχρι τον Αύγουστο του 2010 τα τιμολόγια της ΕΥΑΘ «πάγωσαν» στα επίπεδα του 2008. Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ισχύσουν απευθείας οι τιμές του 2010 και όχι αυτές του 2009, που έναντι του 2008 ήταν αυξημένες κατά 4%, με αποτέλεσμα το «καπέλο» που θα επιβληθεί στο νερό της Θεσσαλονίκης δέκα μόλις ημέρες πριν ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έρθει στην πόλη για να εγκαινιάσει την 75η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης θα είναι της τάξεως του 10%. Παράλληλα, θα «ξεπαγώσει» και το ποσοστό για τη χρήση της αποχέτευσης από το 68% του λογαριασμού νερού -που βρίσκεται από το 2008- στο 72%, με τελική κατάληξη έπειτα από δύο χρόνια στο 80%.
Ζήτημα παρέμβασης
Η μόνη περίπτωση για να ανατραπεί αυτή η εξέλιξη, που συνιστά πραγματικό χαράτσι μιας δημόσιου συμφέροντος εταιρίας στην «καρδιά» της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε η χώρα, είναι να υπάρξει πολιτική παρέμβαση, δηλαδή μια νέα ΚΥΑ -κάτι που αυτήν τη στιγμή δε φαίνεται ως το πιθανότερο σενάριο. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι και στην ΕΥΔΑΠ, την Εταιρία Υδρευσης και Αποχέτευσης της πρωτεύουσας, στην οποία επίσης ισχύει «πάγωμα» τιμών από το 2008, δεν προβλέπεται καμία αύξηση τιμολογίων μέχρι νεωτέρας.
Οικονομικές προκλήσεις
Η διοίκηση της ΕΥΑΘ βρίσκεται αυτήν την περίοδο ενώπιον μεγάλων οικονομικών προκλήσεων, που πρέπει να χρηματοδοτηθούν. Καταρχήν υπάρχει το θέμα των 290.000 τόνων λυματολάσπης που βρίσκεται στο βιολογικό καθαρισμό του Καλοχωρίου, που πρέπει να μεταφερθούν, κάτι για το οποίο απαιτούνται πάνω από 20 εκατ. ευρώ. Επίσης, χαρακτήρα επείγοντος παίρνει και η αντικατάσταση του δικτύου των αγωγών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που είναι παλαιωμένοι και ευθύνονται για απώλειες μεγάλων ποσοτήτων νερού.
Οι οφειλές
Στον αντίποδα, στην ΕΥΑΘ χρωστούν δήμοι και ιδιώτες πάνω από 25 εκατ. ευρώ. Ειδικά οι δήμοι, τόσο για τις δικές τους καταναλώσεις όσο και για την τροφοδοσία με νερό των δικτύων των δικών τους εταιριών ύδρευσης, χρωστούν στην εταιρία περί τα 12.000.000 - 13.000.000 ευρώ, ενώ άλλα τόσα -ή ίσως λίγο λιγότερα- χρωστούν σπίτια και επιχειρήσεις. Προκειμένου να πιέσει για την είσπραξη των ιδιωτικών χρεών, η ΕΥΑΘ έχει εκπονήσει ένα σχέδιο αφαίρεσης 12.000 υδρομέτρων τους επόμενους επτά ή οκτώ μήνες.http://www.agelioforos.gr