Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα αγροτικά θέματα έκανε σήμερα στη Φαρκαδόνα η ΟΑΣ "Η Άνοιξη"


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε σήμερα το πρωί στη Φαρκαδόνα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη» καταγγέλλοντας ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές στον αγροτικό τομέα οδηγούν φέτος τα πράγματα σε ακόμη χειρότερη κατάσταση σε σχέση με πέρυσι.  Για το θέμα των σιτηρών ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Αποστόλης Θωμόπουλος που ήταν και ο ομιλητής στη συγκέντρωση ανέφερε ότι τα περσινά στάρια δεν τα ζητούσαν οι έμποροι και κάτω από την πίεση του κινήματος αναγκάστηκε η κυβέρνηση να δώσει άτοκο δάνειο στις ΕΑΣ για να κάνουν συγκέντρωση διασφαλίζοντας μια κατώτερη τιμή 17-20 λεπτά/κιλό και σε σχέση με πρόπερσι αυτή η τιμή ήταν 75% χαμηλότερη και οι αγρότες μπήκαν ουσιαστικά μέσα βάζοντας νέα θηλιά στο λαιμό τους.  Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση η «Άνοιξη» θέτει μια σειρά αιτημάτων όπως: 

   Κατώτερη εγγυημένη τιμή στα 40 λεπτά/κιλό για να διασφαλιστεί το εισόδημα και να καλυφθεί το  αυξημένο κόστος παραγωγής.      

  • Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές από χώρες της Ε.Ε. αλλά και τρίτης χώρες.
  • Οι έμποροι με ευθύνη της πολιτείας να οφείλουν να καταθέτουν εγγυητικές επιταγές στην τράπεζα για το δικαίωμα εμπορίας των προϊόντων ώστε να αποφευχθούν η εξαπάτηση και οι ακάλυπτες επιταγές.
  • Για το καλαμπόκι να δοθεί από την κυβέρνηση κατώτερη εγγυημένη τιμή και διασφάλιση της διάθεσης (0,30 €/κιλό).
  • Για το βαμβάκι κατώτερη εγγυημένη τιμή 0,60 €/κιλό.

Επίσης στη συγκέντρωση τέθηκαν και τα αιτήματα για την κτηνοτροφία όπως:

  • 50 € ενίσχυση για κάθε προβατίνα - κατσίκα.
  • 300 € για αγελάδα - χοιρομητέρα.
  • 1,40 €/κιλό για πρόβειο γάλα, στα 2/3 το γίδινο και 0,70 €/κιλό στο αγελαδινό.
  • Κρέας: 8 €/κιλό στα αμνοερίφια, 6 €/κιλό στο μοσχαρίσιο και 1,70 €/κιλό στο χοιρινό.

Επίσης κάλεσαν τους αγρότες να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα γιατί «φέτος η χρονιά εξαιτίας αυτών των πολιτικών της Ε.Ε. και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου θα είναι πολύ δύσκολη».