Στα 724.813,37 ευρώ οι οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς άνω των 500 ευρώ στη ΔΕΥΑΦ


Δεν απέδωσε το μέτρο των διακανονισμών ανέφερε ο δήμαρχος Φαρκαδόνας μετά από ερώτηση  που κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δήμος Μανιώτης σχετικά με την οικονομική πορεία της δημοτικής επιχείρησης
Τη διαπίστωση ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από παλιότερα μέχρι και σήμερα για την αποπληρωμή των οφειλών τιμολογίων της ΔΕΥΑΦ δεν απέδωσαν τα επιθυμητά αποτελέσματα μιας και δεν συνάντησαν της ανταπόκρισης των οφειλετών μετέφερε ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Θανάσης Μεριβάκης στο περιθώριο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Κι όλα αυτά, τη στιγμή που κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που του απηύθυνε ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Φαρκαδόνας κ. Δήμος Μανιώτης.
Ο κ. Μανιώτης κατά την έναρξη της συνεδρίασης και στο περιθώριο της κατάθεσης των ερωτήσεων στάθηκε στην πορεία της ΔΕΥΑΦ και συγκεκριμένα σε θέματα οικονομικής φύσης.
Μέσα από στοιχεία που συγκέντρωσε είτε με αναφορές – δηλώσεις του δημάρχου σε τοπικά ΜΜΕ, είτε από την ΔΕΥΑΦ, ζήτησε να ενημερωθεί αναλυτικά, για τον αν το μέτρο των διακανονισμών συνάντησε θετικής ανταπόκρισης των οφειλετών, για τα χρέη και τον διακανονισμό που έχει συμβεί με την ΔΕΗ, καθώς και για τους τρόπους που μπορεί να επιλέξει η ΔΕΥΑΦ για να συγκεντρώσει τα χρήματα που της οφείλονται από λογαριασμούς ύδρευσης.
Αξίζει να υπογραμμιστεί και σύμφωνα με στοιχεία που έλαβε, μετά από αίτησή του στη ΔΕΥΑΦ και είχε στη διάθεση του ο κ. Μανιώτης, η συνολική οφειλή των δημοτών προς τη ΔΕΥΑΦ από χρηματικό ποσό 500 ευρώ και άνω ανέρχεται στις 724.813,37 ευρώ.
Φυσικά το εν λόγω ποσό αυξάνεται αν σ’ αυτό προστεθούν οι οφειλές κάτω των 500 ευρώ που και στις συγκεκριμένες περιπτώσεις εκτιμούνται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης θεώρησε το ποσό των οφειλών υπέρογκο, το οποίο αν βρισκόταν στα ταμεία της επιχείρησης θα βοηθούσε στα μέγιστα προκειμένου να απομακρυνθούν οικονομικά προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η Υπηρεσία. Αναρωτήθηκε γιατί η διοίκηση της ΔΕΥΑΦ μέσω του προέδρου της, κ. Μεριβάκη, αφού παρατήρησε κατά το παρελθόν ότι το μέτρο του διακανονισμού δεν απέδωσε τους επιθυμητούς καρπούς, δεν αναζητήθηκαν άλλοι τρόποι συγκέντρωσης των χρημάτων, μέσω της βεβαίωσης των οφειλών στη ΔΟΥ. Επ’ αυτού ο κ. Μανιώτης έφερε παραδείγματα άλλων Δήμων της χώρας που εφάρμοσαν το μέτρο της βεβαίωσης των οφειλών με επιτυχημένα αποτελέσματα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την απορία γιατί κωλύεται ο δήμαρχος Φαρκαδόνας να το εφαρμόσει, αφήνοντας γόνιμο έδαφος στην επόμενη δημοτική Αρχή.
Απαντήσεις στις ερωτήσεις που κατέθεσε από πλευράς αντιπολίτευσης έδωσε ο δήμαρχος, σημειώνοντας μεταξύ των άλλων ότι τα μέτρα των διακανονισμών των 100 δόσεων δεν απέδωσαν τους επιθυμητούς καρπούς μιας μικρό ποσοστό ανταποκρίθηκε, ενώ υπήρχαν πολλές περιπτώσεις που δεν ήταν συνεπείς στην υποχρέωση με αποτέλεσμα να χάσουν το διακανονισμό. Αναφορικά με το θέμα της ΔΕΗ, ο διακανονισμός, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Μεριβάκης εκτελείται κανονικά φτάνοντας τις 35 δόσεις έως σήμερα, σημειώνοντας ότι ανέλαβε τα ηνία του Δήμου το χρέος άγγιξε τις 800.000 περίπου. Όσον αφορά την εφορία σύμφωνα με τον δήμαρχο δεν μπορεί να γίνει δέσμευση λογαριασμού μιας και οι οφειλές πρέπει να αγγίζουν τα 293 ευρώ και άνω.
Επί του θέματος θέλησε να τοποθετηθεί και ο κ. Βαγγέλης Ζαφείρης από πλευράς συμπολίτευσης, σημειώνοντας ότι καθημερινά η ΔΕΥΑΦ χρεώνεται, αποδίδοντας την ευθύνη στον κ. Μεριβάκη. Ζήτησε από τον κ. Μεριβάκη να αναλάβει τις ευθύνες, ταυτόχρονα να επιταχύνει τις ενέργειες, έτσι ώστε να μειωθεί το χρέος, όπως φυσικά και το τιμολόγιο της ύδρευσης, για να διευκολυνθούν και να ελαφρυνθούν οικονομικά οι πολίτες.
http://krinitrikalon.gr