Ανακλήσεις προϊόντων από τον ΕΦΕΤ


Στην ανάκληση σκευασμένου τυριού αλλά και μη αλκοολούχων ποτών από την αγορά προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε από την εταιρεία OPTIMA ΑΕ σχετικά με την ανάκληση συσκευασμένου τυριού, καθώς, στο πλαίσιο αυτοελέγχου, διαπιστώθηκε σε αυτό η ύπαρξη του παθογόνου μικροοργανισμού Listeria monocytogenes.
Πρόκειται για το προϊόν «ΜΑΝΟΥΡΙ ΗΠΕΙΡΟΣ», σε συσκευασία των 200 γρ., με ημερομηνία λήξης 18-12-2018, το οποίο παράγεται και συσκευάζεται για την εταιρεία ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ από την ΜΠΙΖΙΟΣ ΑΕ.
Η επιχείρηση, ήδη, έχει ξεκινήσει την ανάκληση της ανωτέρω παρτίδας του εν λόγω προϊόντος, ενώ, από πλευράς ΕΦΕΤ, βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), σχετικά με τη διακίνηση μη αλκοολούχων ποτών kombucha, σε διάφορες γεύσεις, με την εμπορική ονομασία «Karma», των οποίων ορισμένες συσκευασίες είναι ελαττωματικές.
Η γαλλική εταιρεία Biogroupe SA ανακαλεί προληπτικά τις ακόλουθες συσκευασίες των 500 ml, εξαιτίας αύξησης της πίεσης στη γυάλινη φιάλη, η οποία, σε συνδυασμό με την ελαττωματική συσκευασία, λόγω αστοχίας στην κατασκευή της, έχει σαν αποτέλεσμα την πιθανή εκτίναξη του πώματος.
Τα συγκεκριμένα προϊόντα διακινούνται στην Ελλάδα από την εταιρεία Green Bay & Company ΕΠΕ.
Οι ελαττωματικές συσκευασίες αφορούν τις παρακάτω γεύσεις:
- Karma Kombucha Lemon 500 ml με ημερομηνία λήξης 22/2/2019.
- Karma Kombucha Ginger 500 ml με ημερομηνία λήξης 14/2/2019 και 20/2/2019.
- Karma Kombucha Raspberry 500 ml με ημερομηνία λήξης 27/2/2019.
Από πλευράς ΕΦΕΤ, οι σχετικοί έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη και καλούνται οι καταναλωτές να μην ανοίξουν τις ελαττωματικές συσκευασίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ