Μάκο - Γκιούμεσι... Φάρμακο δια πάσα νόσο


Μάκο - Γκιούμεσι... Φάρμακο δια πάσα νόσοΜάκο -Γκιούμεσι ... Φάρμακο δια πάσα νόσο « Κάτσε καλά γιατί θα σου δώσω να πιεις  Μάκο - γκιούμεσι » ήταν η μόνιμη απειλή της γιαγιάς μου όταν σαν παιδί έκανα κάποια σκανταλιά.

Το τι ήταν το   Μάκο - γκιούμεσι δεν νόγαγα άλλα στην φαντασία μου ήταν κάτι τρομερό , τρομερότερο ακόμα και από το « πιπέρι στο στόμα. »

Τελικά τα χρόνια πέρασαν και έμαθα.

Εδώ στην περιοχή μου και στα γύρω χωριά , τα παλιά τα χρόνια , οι μανάδες έδιναν στα παιδιά τους ναρκωτικά.
Ναι καλά διαβάσατε . Μέχρι την δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα οι αυλές των σπιτιών για καλλωπιστικούς λόγους, ήταν γεμάτες απο μια παπαρούνα , γνωστή με το επιστημονικό όνομα "μήκων η υπνοφόρος"

Η καλλιέργεια αυτής της παπαρούνας ήταν ελεύθερη και οι προγιαγιάδες μας ήξεραν τις φαρμακολογικές ενέργειες του φυτού. Ετσι όταν ένα μωρό είχε διάρροια, πονάκια στην κοιλιά, όταν « λύριζε » , το φάρμακο ήταν ένα. «Δώστου Μάκο -γκιούμεσι», από το αρβανίτικο γκιούμ(ε) που σημαίνει ύπνος. Ηταν γαλακτώδες όπιο που το έφτιαχναν μόνοι τους βράζοντας την παπαρούνα όταν αυτή ξεστάχυαζε , στο μπρίκι και πίνωντας το μωρο το έπαιρνε ο ύπνος και σταμάταγε το κλάμα .