Ο Δήμος Λαρισαίων προσλαμβάνει γεράκι!


Τη Χαρούλα, ένα γεράκι «Harris Hawks», ετοιμάζεται να υποδεχτεί ο Δήμος Λαρισαίων προκειμένου να αντιμετωπίσει τα πουλιά που κουρνιάζουν τα βράδια πάνω από τις πλατείες της πόλης.
Η «νονά» του γερακιού, μιας και εκείνη της έδωσε αυτό το όνομα, η αντιδήμαρχος Πρασίνου Δέσποινα Αράπκουλε εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν τον Δήμο σε αυτή την κίνηση. «Προσπαθήσαμε να βρούμε διάφορους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τα πουλιά που φωλιάζουν τα βράδια στα δέντρα των κεντρικών πλατειών. Τα διάφορα συστήματα με ήχους και φώτα που είχε εγκαταστήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, ενώ αρχικά είχαν αποτέλεσμα στη συνέχεια τα πουλιά τα συνήθιζαν και το πρόβλημα παρέμενε».
Η πρόταση ήρθε μέσα από την ίδια την Υπηρεσία Πρασίνου και τον εργαζόμενο σε αυτήν, τον δασοπόνο με εικοσαετή εμπειρία στη μελέτη και διαχείριση της άγριας ζωής Γιώργο Χριστοδούλου, ο οποίος και ερεύνησε τη λύση του γερακιού. Το τρόμαγμα δηλαδή των λεγόμενων σταχτοκουρούνων με φυσικό τρόπο. Μαζί του, η αντιδήμαρχος και ο διευθυντής της υπηρεσίας επισκέφθηκαν το πάρκο ημερόβιων και νυκτόβιων πουλιών στη Δράμα, όπου λειτουργεί εκτροφείο και συγχρόνως ενημερώθηκαν για την εκπαίδευση και τις λύσεις που μπορεί να προσφέρει ένα γεράκι.
Υπενθυμίζεται ότι αρπακτικά πουλιά χρησιμοποιούνται στα αεροδρόμια, πολιτικά και στρατιωτικά, για να μειώσουν κινδύνους πρόκλησης ατυχημάτων από προσκρούσεις πτηνών σε αεροσκάφη. Στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί γεράκια και για την απομάκρυνση των περιστεριών από την Ακρόπολη. Σημειωτέον ότι επί Τζανακούλη είχε τοποθετηθεί στα δέντρα της Κεντρικής πλατείας ηχητικό σύστημα με κραυγές γερακιού, σε λίγα βράδια οι καλιακούδες επανήλθαν, είχαν εξοικειωθεί μαζί του.
«Αυτό που θέλουμε είναι τα πουλιά να φύγουν από το κέντρο της πόλης με φυσικό τρόπο», αναφέρει η κ. Αράπκουλε «προκειμένου να σταματήσουν και τα προβλήματα που δημιουργούν». Έτσι, λοιπόν, κατέληξαν στο συγκεκριμένο είδος που δεν φοβάται τους ανθρώπους, είναι τριών ετών, θηλυκό και αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να βρει το νέο του σπίτι στην Υπηρεσία Πρασίνου.
Η Χαρούλα και ο Γιώργος Χριστοδούλου εκπαιδεύτηκαν στη Δράμα και αναμένεται τα απογεύματα να διώχνουν μακριά τις καλιακούδες από τον αστικό ιστό της πόλης. Οι λόγοι που τα πουλιά τα απογεύματα βρίσκουν καταφύγιο στις πλατείες του κέντρου, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, είναι ότι υπάρχει υπερπληθυσμός, πως εκμεταλλεύονται τη θερμική νησίδα που διαθέτει η Λάρισα, τη διαφορά δηλαδή της θερμοκρασίας από το ύπαιθρο προς το κέντρο με αποτέλεσμα να οδηγούνται μέσα στην πόλη καθώς αναζητούν ένα πιο θερμό μέρος για να περάσουν τη νύχτα. Συγχρόνως αυτά τα πουλιά δεν κυνηγιούνται. Δεν αισθάνονται τον άνθρωπο ως κίνδυνο ενώ η πόλη για αυτά δεν έχει φυσικούς εχθρούς. «Γι’ αυτό τον λόγο έπρεπε να φέρουμε εμείς τον φυσικό εχθρό, για να νιώσουν ότι απειλούνται. Παράλληλα, επειδή έρχονται κατά χιλιάδες και είναι αγελαία πουλιά όταν δημιουργηθεί το αίσθημα της ανασφάλειας τότε αυτό θα μεταφερθεί στην αγέλη. Θα γίνεται με κατευθυνόμενη, στοχευμένη επίθεση», αναφέρει.
Στόχος θα είναι ο εκφοβισμός και όχι η αρπαγή και εξολόθρευσή τους. Σάμπως πόσα μπορεί να φάει κι η Χαρούλα.
http://www.eleftheria.gr/