Το χασίς προκαλεί τέτοιες βλάβες στους πνεύμονες, ώστε πλέον απευθύνονται στους γιατρούς 30άρηδες με πνεύμονες 80άρηδων, προειδοποιούν βρετανοί ειδικοί.


Το χασίς προκαλεί τέτοιες βλάβες στους πνεύμονες, ώστε πλέον απευθύνονται στους γιατρούς 30άρηδες με πνεύμονες 80άρηδων, προειδοποιούν βρετανοί ειδικοί.
Το πρόβλημα, λένε, εντοπίζεται ακόμα και σε νεαρούς που κάπνιζαν χασίς επί μία δεκαετία, αλλά εμφανίζουν μία σοβαρή, ταχέως εξελισσόμενη και βαριά μορφή χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).
Μερικοί έχουν τόσο σοβαρές βλάβες στους πνεύμονές τους ώστε χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία με μπουκάλες οξυγόνου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μόνη λύση είναι η μεταμόσχευση πνευμόνων.
Η προειδοποίηση προέρχεται από γιατρούς μίας αγροτικής περιοχής της βόρειας Ουαλίας, οι οποίοι περιγράφουν στην επιθεώρηση «Thorax» τα περιστατικά που απευθύνθηκαν στο Νοσοκομείο Ysbyty Gwynedd, του Μπάνγκορ.
Πρόκειται για οκτώ ασθενείς, ηλικίας 35 έως 48 ετών, που εμφανίστηκαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα, που διαπιστώθηκε ότι οφείλεται σε βαριά ΧΑΠ.
Κατά την λήψη του ιατρικού ιστορικού, οι ασθενείς είπαν ότι κάπνιζαν τουλάχιστον πέντε «τσιγαριλίκια» την ημέρα, επί 10 έως 20 χρόνια. Ήταν επίσης συστηματικοί καπνιστές κοινών τσιγάρων.
Οι απεικονιστικές εξετάσεις έδειξαν πως στους τέσσερις από αυτούς οι πνευμονικές βλάβες είναι τόσο σοβαρές ώστε είναι απαραίτητη η οξυγονοθεραπεία, ενώ ο πέμπτος χρειάζεται επειγόντως μεταμόσχευση πνευμόνων.
Οι γιατροί με επικεφαλής τον πνευμονολόγο δρα Ντάμιαν Μακέον, γράφουν στο άρθρο τους πως η σοβαρότατη φθορά στην πνευμονική λειτουργία των χρηστών του χασίς πιθανώς οφείλεται στο ότι έχουν την τάση να εισπνέουν βαθιά και επί περισσότερη ώρα το ναρκωτικό, ενώ το καπνίζουν δίχως φίλτρο.
Ρόλο παίζει επίσης το γεγονός ότι το χασίς που πωλείται στις μέρες είναι πολύ «βαρύ».
«Βλέπουμε νέους ανθρώπους με τους πνεύμονες 80άρηδων έπειτα από μόλις μία δεκαετία καπνίσματος χασίς και τσιγάρων, και αυτό δεν είναι φυσιολογικό», δήλωσε ο δρ Μακέον.
«Τα περιστατικά στο δικό μας νοσοκομείο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το χασίς σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρό απ' ό,τι κατά το παρελθόν και αυτό που βλέπουμε είναι η εμφάνιση μιας νέας, εξαιρετικά σοβαρής μορφής εμφυσήματος που κάνει τους ασθενείς να παλεύουν για να πάρουν μία ανάσα.
»Χρειαζόμαστε κατεπειγόντως μεγάλες μελέτες για να καταγράψουμε την ακριβή συχνότητα της νόσου και να λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα».
Το χασίς είναι το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο ναρκωτικό στον κόσμο, με τους χρήστες του να ανέρχονται στο 1,7% στους Ευρωπαίους ηλικίας 15-64 ετών και στο 2,6% των Αμερικανών των ίδιων ηλικιών, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά.
TA NEΑ (Ένθετο Υγεία)