Ασφαλείς οι παραλίες του Ν. Λάρισας


Η άνοδος της θερμοκρασίας το τελευταίο χρονικό διάστημα
αποτελεί το καλύτερο έναυσμα για την εκκίνηση των εξορμήσεων στις παραλίες.
Η αναζήτηση της δροσιάς σε θάλασσες, πισίνες κ.α., η οποία συνδυάζεται με το θετικό για την υγεία χόμπι της κολύμβησης, απαιτεί από όλους τεταμένη την προσοχή αλλά και εφαρμογή βασικών κανόνων ασφαλείας. Μόνο έτσι η χαρά του ήλιου και της θάλασσας είναι απόλυτα εξασφαλισμένη τόσο για τα παιδιά όσο και για τους μεγαλύτερους ηλικιακά λουόμενους.
Για την ασφάλεια των πολιτών που βρίσκονται στις παραλίες και απολαμβάνουν το μπάνιο τους, έχουν ευθύνη και οι κατά τόπους Δήμοι, οι οποίοι – πέραν όλων των άλλων – αναλαμβάνουν την πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού ναυαγοσωστών. Η larissanetεπικοινώνησε με το δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα και με το δήμαρχο Τεμπών Κώστα Κολλάτο, ώστε να καταγραφεί ο βαθμός θωράκισης των παραλίων του νομού Λάρισας.
Η εικόνα στα τοπικά παράλια
Αρχικά αξίζει ν’ αναφερθεί η διαδικασία που προηγείται για την πρόσληψη ναυαγοσωστών στις ελληνικές παραλίες. Σύμφωνα με τις σχετικές ρυθμίσεις, υποχρέωση για την παρουσία ναυαγοσώστη υπάρχει στους παραλιακούς χώρους που έχουν οριστεί ως «πολυσύχναστοι». Ο παραπάνω ορισμός γίνεται από Επιτροπή στην οποία – σε ό,τι αφορά την περιοχή μας – μετέχουν ο Λιμενάρχης Βόλου, εκπρόσωπος του Δήμου που ανήκει η παραλία, αλλά και λοιποί κρατικοί φορείς. Εφόσον χαρακτηριστεί μια παραλιακή περιοχή ως «πολυσύχναστη», τότε ορίζεται επακριβώς το μήκος της, όπου και θα έχει την ευθύνη ο ναυαγοσώστης.
Σε περίπτωση που ο εκάστοτε Δήμος δεν προχωρήσει στις διαδικασίες για την πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού των ναυαγοσωστών, τότε προβλέπεται πρόστιμο που φθάνει τα 1.000 ευρώ.
Οι ναυαγοσώστες προσλαμβάνονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου και η χρονική διάρκεια που πρέπει να βρίσκονται στις παραλίες εκτείνεται από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σε τοπικό επίπεδο, από τις δηλώσεις των δημάρχων Αγιάς και Τεμπών διαπιστώνεται πως κινήθηκαν έγκαιρα οι διαδικασίες και ήδη έχουν αναλάβει καθήκοντα επτά ναυαγοσώστες σε ισάριθμες παραλίες.
Ο δήμαρχος Αγιάς Αντ. Γκουντάρας επισημαίνει ότι «έχουν προσληφθεί τέσσερις ναυαγοσώστες στις παραλίες Στομίου, Αγιοκάμπου, Σωτηρίτσας και Βελίκας», ενώ απ’ την πλευρά του ο δήμαρχος Τεμπών Κ. Κολλάτος τονίζει ότι «στις θέσεις τους βρίσκονται τρεις ναυαγοσώστες στις παραλίες: Καστρί Λουτρό, Μεσάγγαλα και Νέα Μεσάγγαλα». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση οι κ.κ. Κολλάτος και Γκουντάρας υπογράμμισαν πως μέχρι τώρα – κατά τη φετινή χρονιά – δεν έχει αναφερθεί κάποιο ατυχές περιστατικό στα τοπικά παράλια.
Εκατοντάδες πνιγμοί κάθε χρόνο στις ελληνικές παραλίες
Η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια των λουομένων καθίσταται απολύτως αναγκαία, καθώς κάθε χρόνο στις ελληνικές θάλασσες καταγράφονται εκατοντάδες περιστατικά πνιγμών τόσο ενηλίκων όσο και ανηλίκων.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι πνιγμοί είναι το ατύχημα με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα, ενώ στελέχη του Λιμενικού επισημαίνουν ότι κάθε καλοκαίρι οι πνιγμοί είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από ατυχήματα, μετά τα τροχαία.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αριθμητικά στοιχεία που καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσίακατά τη διάρκεια της εικοσαετίας 1980-1999 καταγράφηκαν 5.704 πνιγμοί χωρίς πρόθεση, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 300 πνιγμούς το χρόνο.Τα ατυχήματα συνέβησαν στη θάλασσα,σε λίμνες,ποτάμια, πισίνες κ.α.
Μια ιδιαίτερη πτυχή αυτών των στοιχείων περιλαμβάνει το γεγονός ότι κάθε χρόνο περίπου 20 παιδιά(μικρότερα των 14 ετών) και15 έφηβοι (15-19 ετών) πνίγονται. Για κάθε παιδί που πνίγεται άλλα 7 παιδιά εξετάζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και άλλα6περίπου νοσηλεύονται.
Τα νεότερα στοιχεία, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας, επισημαίνουν ότι οι θάνατοι λουόμενων στη θάλασσα από πνιγμό το 2012 ανήλθαν σε 396 και από άλλα αίτια σε 90. Στα παραπάνω προστίθεται και ο φετινός κατάλογος των δυστυχημάτων στις ελληνικές θάλασσες, ο οποίος έχει ήδη ανοίξει.
Οδηγίες προς… λουομένους
Στην επίσημη ιστοσελίδα του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακήςwww.hcg.grέχουν αναρτηθεί συμβουλές προς τους λουόμενους που περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
Προσέχω, μαθαίνω, νοιάζομαι όταν βρίσκομαι στην παραλία και στη θάλασσα.
Προσέχω να:
- Μην απομακρύνομαι κολυμπώντας από την ακτή, όταν μάλιστα δεν ξέρω καλό κολύμπι.
- Μην κολυμπάω στα ανοικτά, εκεί όπου περνάνε βάρκες ή ταχύπλοα.
- Μην ξεχνιέμαι πολλές ώρες στον ήλιο, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
- Μην κολυμπάω εάν δεν έχουν περάσει 3-4 ώρες από το φαγητό.
- Μην κολυμπάω έξω από τις σημαδούρες που υπάρχουν κατά μήκος της ακτής.
Μαθαίνω ότι:
- Η κολύμβηση σε περιοχές όπου υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες τόσο στο δέρμα μου όσο και στον οργανισμό μου.
- Εάν πάθω «κράμπα» ενώ κολυμπάω, χαλαρώνω το μέρος του σώματος που «πιάστηκε» και με αργές κινήσεις κινούμαι προς την ακτή.
- Η κολύμβηση είναι επικίνδυνη όταν υπάρχουν ισχυρά θαλάσσια ρεύματα ή φυσάει δυνατά ή έχει μεγάλα κύματα.
- Εάν αισθανθώ κούραση ενώ κολυμπάω, μένω στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και συνεχίζω ήρεμα το κολύμπι όταν ξεκουραστώ.
- Δεν πρέπει να κολυμπάω όταν δεν αισθάνομαι καλά ή είμαι κουρασμένος.
Νοιάζομαι και:
- Δεν ρίχνω σκουπίδια σε θάλασσες και ακτές.
- Δεν παίζω επικίνδυνα παιχνίδια στη θάλασσα που μπορεί να τραυματίσουν εμένα ή το φίλο μου.
- Ενημερώνω γρήγορα το ναυαγοσώστη για οτιδήποτε βλέπω ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή άλλου.
- Ελέγχω ότι ο βυθός που θα κάνω βουτιές δεν έχει βράχια ή άλλα επικίνδυνα αντικείμενα.
- Φοράω γυαλιά ηλίου, καπέλο και αντηλιακό για να προστατευτώ από τον ήλιο.
Και μερικές συμβουλές για τους γονείς…
- Ποτέ δεν αφήνω το παιδί μου χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά στο νερό.
- Ποτέ δεν θεωρώ ότι «μπρατσάκια», φουσκωτές κουλούρες κ.λ.π υποκαθιστούν την υποχρέωση μου να επιβλέπω το παιδί μου.
- Διδάσκω το παιδί μου ότι δεν πρέπει ποτέ να κολυμπά μόνο του.
- Παίζω μαζί του στα ρηχά, μέχρι να εξοικειωθεί  με το νερό.
- Ποτέ δεν αναγκάζω το παιδί μου να μπει στο νερό, αν φοβάται.
- Εάν το παιδί μου δεν ξέρει καλό κολύμπι, ποτέ δεν το αφήνω να κολυμπήσει χωρίς σωσίβιο, κουλούρα ή μπρατσάκια.
 ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET