Economist: Το Grexit είναι μάλλον αναπόφευκτο



Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός Οι επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη συνεχίζουν να απασχολούν τους Βρετανούς αναλυτές και το βρετανικό Τύπο.
 Ο Μάρτιν Γουλφ, γράφοντας στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς τονίζει ότι μια ελληνική έξοδος ή Grexit, όπως έχει επικρατήσει ο όρος στη Βρετανία, θα κλονίσει μια για πάντα την ακεραιότητα της ευρωζώνης, δημιουργώντας «μόνιμο προηγούμενο».
 Θέλοντας να εξηγήσει πώς θα εξελισσόταν η διαδικασία, ο κ. Γουλφ συνοψίζει:διακοπή χρηματοδότησης από τους πιστωτές, ελληνική πτώχευση, τέλος στην παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, επιβολή ελέγχων ροής κεφαλαίων, νέο νόμισμα, μετατροπή εγχώριων συμβολαίων και υποχρεώσεων στο νέο νόμισμα, πτώχευση έναντι ξένων υποχρεώσεων σε ευρώ.
 Η εξέλιξη αυτή κατά το συντάκτη θα προκαλούσε χάος, πρωτίστως στην Ελλάδα. Απλήρωτοι αστυνομικοί δε θα μπορούσαν να επιβάλλουν την τάξη, θα είχαμε λεηλασίες καταστημάτων και επεισόδια, θα υπήρχε κίνδυνος πραξικοπήματος ή εμφυλίου πολέμου.
 Μεσοπρόθεσμα όμως εκτιμά ότι η Ελλάδα θα έβλεπε μία ανάκαμψη, αν υποθέσει κανείς ότι οι εξαγωγείς της διατηρούσαν μία πρόσβαση στην ΕΕ.
Μια ομαλή έξοδος από την ευρωζώνη δε θα περιόριζε τις προαναφερθείσες δυσάρεστες συνέπειες και θα έφερνε πιο γρήγορα την ανάκαμψη.
Η διάρκεια της ανάκαμψης θα εξαρτιόταν από τη συνετή δημοσιονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.
 Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης θα ήταν τεράστιος.
 Για να αντιμετωπιστεί θα έπρεπε να υπάρχει ενεργότερη ανάμιξη της ΕΚΤ και έκδοση ευρωομολόγων, καθώς και αύξηση πληθωρισμού στη Γερμανία και έμφαση στην ανάπτυξη.
Αν δεν γίνονταν αυτά, τότε οι συνέπειες θα ήταν χειρότερες από την πτώση της Λίμαν Μπράδερς.
 Το συμπέρασμα του κ. Γουλφ είναι ότι η κατάσταση στην Ελλάδα πιέζει τους Ευρωπαίους προς την κατεύθυνση δημιουργίας μίας δημοσιονομικής ένωσης. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο Εκόνομιστ, που τονίζει ότι για να αποφευχθεί μια γενικευμένη κρίση πρέπει η ΕΚΤ να συνεχίσει να στηρίζει με ρευστότητα τις ελληνικές και να επισπευστεί ο μετασχηματισμός της νομισματικής σε στενότερη δημοσιονομική και πολιτική ένωση.
 Στο κύριο άρθρο του περιοδικού υπό φωτογραφία με Έλληνα δρομέα που κρατά την Ολυμπιακή δάδα να βάζει φωτιά σε χαρτονόμισμα των 20 ευρώ, τονίζεται ότι η ελληνική έξοδος δεν είναι καλή ιδέα, αλλά αντιμετωπίζεται πλέον ως αναπόφευκτη, επομένως είναι η ώρα να προετοιμαστούν όλοι.
Σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι οι Έλληνες δε θα μπορέσουν να αποφύγουν τη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική είτε εντός είτε εκτός ευρώ.
Παράλληλα τονίζεται ότι και για τις υπόλοιπες χώρες σε τράπεζες, επιχειρήσεις και φορολογούμενους θα είναι τεράστιες και πρέπει να διευκρινιστούν. Μια ελληνική έξοδος θα βάλει τέλος στην αξιοπιστία των δεσμεύσεων περί ασφαλών τραπεζών της ευρωζώνης, ενώ στην Ελλάδα το πολιτικό σκηνικό είναι πιθανό να καταρρεύσει φέρνοντας στο προσκήνιο τις σειρήνες του λαϊκισμού. Σε άλλο άρθρο του βρετανικού περιοδικού σημειώνει ότι οι με διαφορά μεγαλύτεροι χαμένοι μιας ελληνικής εξόδου θα ήταν οι φορολογούμενοι της ευρωζώνης.
Αναφέρεται ενδεικτικά ότι οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών θα έχαναν περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 30 θα ήταν ζημιά της Μπούντεσμπανκ. Η ΕΚΤ θα υφίστατο ζημιά στα ελληνικά ομόλογα αξίας 56 δισεκατομμυρίων ευρώ που κατέχει, όπως επίσης οι κυβερνήσεις και το ΔΝΤ που έχουν συμβάλλει στα δάνεια διάσωσης της Ελλάδας.
Επίσης, οι τράπεζες φέρονται να έχουν ακόμα έκθεση 55 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό χρέος, ενώ το χρέος ιδιωτών Ελλήνων σε διεθνείς τράπεζες υπολογίζεται σε 69 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το περιοδικό κάνει λόγο ακόμα και για πιθανότητα κατάσχεσης πλοίων Ελλήνων πλοιοκτητών, δημιουργώντας προβλήματα σε εταιρείες εμπορεύματα των οποίων μεταφέρονται με τα πλοία αυτά. Πρόβλημα θα δημιουργούταν επίσης σε ξένες ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία που έχουν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα. Και εδώ τονίζεται ο κίνδυνος διάχυσης της κρίσης, με την Κύπρο να θεωρείται πολύ πιθανό επίσης να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και με τις πιέσεις να εντείνονται σε Ισπανία, Ιταλία και αλλού.
 Η Ντέιλι Τέλεγκραφ μεταφέρει μια κατά τι διαφορετική εικόνα. Αναφέρει ότι μεγάλες τράπεζες – με ειδική μνεία στην Bank of America – προβλέπουν ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα υπάρξει μεγαλύτερη ρευστότητα στην αγορά και χρηματιστηριακή άνοδος, καθώς αρχές, όπως η ΕΚΤ θα επιχειρήσουν να τονώσουν την οικονομία, την ώρα που το ευρώ θα θεωρηθεί ενισχυμένο.
 Η πρόβλεψη της αμερικανικής τράπεζας είναι ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια, θα προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση, θα αγοράσει ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, θα ενισχύσει τη ρευστότητα του τραπεζικού κλάδου και εν τέλει θα δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εγγυήσεων για τις καταθέσεις, προπομπός μίας στενότερης δημοσιονομικής ένωσης.
 Η HSBC στη Βρετανία συμφωνεί εν μέρει με την ανάλυση αυτή, επισημαίνοντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο δυνατή θα βγει η ελληνική οικονομία από την περιπέτεια της επιστροφής στη δραχμή και αν θα δελεάσει και άλλες χώρες να επιστρέψουν στο εθνικό τους νόμισμα. Η Ban of America προβλέπει ότι μία άτακτη ελληνική έξοδος θα στοιχίσει στην ευρωζώνη το 4% του ΑΕΠ της.
 Εξάλλου, η τράπεζα Νομούρα εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα θελήσουν να αποφύγουν την περιπέτεια της ελληνικής εξόδου υποχωρώντας τελικά στην επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου. Ρεπορτάζ της εφημερίδας Γκάρντιαν επίσης αναφέρει ότι ο τόνος των Γερμανών φαίνεται να έχει γίνει πιο ήπιος, τουλάχιστον αυτός της καγκελαρίου Μέρκελ που έχει πει ήδη ότι θα ήταν ανοιχτή στην εξέταση μέτρων τόνωσης της ελληνικής οικονομίας. Αντίθετα, οι κ.κ. Σόιμπλε και Βεστερβέλε εξακολουθούν να εμφανίζονται αμετακίνητα σκληροί.
 Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του συμβούλου του κ. Τσίπρα, Τάκη Παυλόπουλου ο οποίος εξηγεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα προβεί σε μονομερή ακύρωση του μνημονίου, τονίζοντας πάντως ότι η λιτότητα έχει ηττηθεί από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.
 Οι Τάιμς επικαλούνται πληροφορίες ότι η μεγαλύτερη εταιρεία σχεδιασμού και εκτύπωσης χαρτονομισμάτων στον κόσμο, η βρετανική De La Rue είναι σε κατάσταση ετοιμότητας για το ενδεχόμενο να δεχθεί παραγγελία εκτύπωσης χαρτονομισμάτων δραχμής.
 Φέρεται να έχει ζητήσει από το αρμόδιο τμήμα τη συγκέντρωση των καλουπιών του υδατογραφήματος της δραχμής που δεν έχουν καταστραφεί, καθώς και σκέψεις για το νήμα ασφαλείας.http://www.theinsider.gr