Απροθυμία Ελλήνων για εργασία στην ύπαιθρο.Την ώρα που μαστίζει η ανεργία μόλις 8 άτομα από όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΈνωσηςΝέων Αγροτών για δουλειά στον κάμπο της Ημαθίας


Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για στροφή των Ελλήνων, κυρίως νέων, στην ύπαιθρο και τα αγροτικά επαγγέλματα.
Ως κύριες αιτίες προβάλλονται η οικονομική κρίση και τα δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας που πλήττουν κοινωνία και οικονομία.
Παρόλα αυτά, τα τελευταία μηνύματα που ήρθαν από την Ημαθία δείχνουν ότι δεν έχουν αλλάξει και τόσα πολλά.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδα maknews.gr, το πανελλαδικό κάλεσμα της Ένωσης Νέων Αγροτών Ημαθίας για Έλληνες εργάτες στη συγκομιδή του ροδάκινου βρήκε μηδενική ανταπόκριση, καθώς μόνο οκτώ άτομα από την Κρήτη, την Κοζάνη και τη Βέροια είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον μέχρι το Σαββατοκύριακο (28-29/4).
Η προσφορά εργασίας της Ένωσης Νέων Αγροτών Ημαθίας περιλαμβάνει τα εξής:
-Μεροκάματο είκοσι τριών Ευρώ για εξαήμερη εργασία,
-Ασφαλισμένη εργασία με ένσημα ΟΓΑ, εφόσον δεν υπάρχει άλλη ασφάλιση
-Φαγητό και διαμονή
-Τετράμηνη διάρκεια εργασίας
Το κάλεσμα έγινε μέσω των Περιφερειών και των Δήμων όλης της Ελλάδας και η διαδικασία ήταν απλή, αφού δεν χρειαζόταν παρά μόνο η αποστολή αίτησης ηλεκτρονικά ή με μήνυμα στο κινητό.
Σε διαφορετική πρωτοβουλία, αναφέρει το δημοσίευμα, η Αυθόρμητη Κίνηση Αγροτών Ημαθίας απευθύνθηκε μέσω των προέδρων των κοινοτήτων στην τοπική κοινωνία, αναζητώντας Έλληνες εργάτες γης για τη συγκομιδή των ροδακίνων, αλλά δεν ενδιαφέρθηκε κανείς.
Δεδομένου ότι η συγκομιδή των ροδάκινων πρέπει να ξεκινήσει οι ενώσεις της Ημαθίας θα απευθυνθούν σε Αλβανούς εργάτες γης οι οποίοι έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον με 4855 αιτήσεις μέχρι στιγμής, παρά την υψηλή ασφαλιστική εισφορά (1000 Ευρώ για τέσσερις μήνες).
Σύμφωνα με την Ένωση Νέων Αγροτών, τα 140 μέλη της θα χρειαστούν στα χωράφια τους 260 εργάτες, ανάγκη η οποία από εδώ και στο εξής θα καλυφθεί από Αλβανούς, Βούλγαρους και Σκοπιανούς αλλοδαπού εργάτες.