Επανέρχεται η κάλυψη 70% στα οικόπεδα


Σειρά επιμέρους αλλαγών αλλά και πλήθος τροπολογιών περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό που κατατέθηκε προχθές το βράδυ στη Βουλή.
Ανάμεσα στις αλλαγές, η επαναφορά της ανώτατης κάλυψης ενός κτιρίου στο 70% για ακίνητα με «αποτύπωμα» μέχρι 120 τ.μ., και η δυνατότητα υποβίβασης του εδάφους κατά 2 μέτρα στα οικόπεδα με κλίση άνω του 20%. Ανάμεσα στις τροπολογίες, η παράταση της ισχύος όλων των οικοδομικών αδειών κατά 3 χρόνια και η παροχή στα Εξάρχεια, της δυνατότητας να μεταφέρονται και στους ορόφους πολυκατοικιών οι χρήσεις που επιτρέπονται σήμερα στα ισόγεια (λ.χ. εργαστήρια χαμηλής όχλησης).
Οι βασικότερες αλλαγές στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, σε σχέση με το σχέδιο που παρουσιάστηκε μόλις προ δεκαημέρου είναι οι εξής:
• Καταρχήν, ο νέος ΓΟΚ θα ισχύσει 6 μήνες μετά τη δημοσίευσή του σε ΦΕΚ. Αν όμως ένας ιδιοκτήτης με άδεια σε ισχύ επιθυμεί, μπορεί να την αναθεωρήσει με βάση το νέο πλαίσιο.
• Πριμοδοτείται με επιπλέον τετραγωνικά η συνένωση οικοπέδων και η απόσυρση κτιρίων σε πόλεις άνω των 25.000 κατοίκων.
• Επανέρχεται η κάλυψη στο 70% (όπως ισχύει) για τα περισσότερα ακίνητα. Οπως ορίζεται, η μείωση κατά 10% της κάλυψης (στο 60%) ισχύει μόνο όταν αντιστοιχεί σε «αποτύπωμα» κτιρίου πάνω από 120 τ.μ.
• Δεν προσμετράται η επιφάνεια των κλιμακοστασίων μέχρι 25 τ.μ. ανά όροφο και στις περιπτώσεις υφισταμένων κτιρίων που έχουν υπόλοιπο συντελεστή και κάνουν προσθήκη καθ' ύψος.
• Στα οικόπεδα με κλίση άνω του 20% επιτρέπεται η υποβίβαση εδάφους μέχρι 2 μέτρα.
• Απαλείφθηκε η διάταξη που προέβλεπε ότι δεν υπολογίζονται στον συντελεστή ημιυπαίθριοι με ύψος δύο ορόφων.
Ως προς τις επιμέρους ρυθμίσεις και τις «σημειακές» τροπολογίες:
 Οικοδομικές άδειες που δεν είχαν λήξει την 1η Μαρτίου παρατείνονται κατά 3 χρόνια, εκτός αν αφορούν παραδοσιακό οικισμό οπότε κατά 4 χρόνια. Επίσης, μέχρι το 2014 για όσα κτίρια έχουν ολοκληρώσει φέροντα οργανισμό.
• Δίδεται και στα ξενοδοχεία τύπου ΜΟΤΕΛ η δυνατότητα να δημιουργήσουν «σύνθετα τουριστικά καταλύματα» στις εγκαταστάσεις τους.
• Μειώνεται από τα 15 στα 8 στρέμματα η ελάχιστη γη που απαιτείται για τη δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων σε κορεσμένες τουριστικά περιοχές.
• Επαναφέρεται η δυνατότητα μεταβίβασης σε δήμους της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων.
• Ασκείται πίεση στους δήμους προκειμένου να απελευθερώσουν οικόπεδα που έχουν δεσμεύσει για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, καθώς προκειμένου να τα κηρύξουν και πάλι υπό απαλλοτρίωση θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν τους απαραίτητους πόρους. Στη ρύθμιση υπάρχει και μια «θολή» διάταξη, η οποία δίνει τη δυνατότητα παροχής «ειδικών όρων δόμησης και χρήσης» σε περιοχές που υπάγονται στις διατάξεις αρχαιολογικής, δασικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
• Τέλος, διαμοιράζεται σε μια ακτίνα από 250 έως 500 τ.μ. από ένα προς απαλλοτρίωση ακίνητο το κόστος απαλλοτρίωσής του.
Η Καθημερινή (Γιώργος Λιαλιός)