Ο Δήμος Φαρκαδόνας οφείλει 555.265 € στη ΔΕΗ


Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης του δήμου Φαρκαδόνας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει του δημότες ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος διακοπής της της υδροδότησης λόγω οφειλών στη ΔΕΗ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Σε σχέση με τις διακοπές υδροδότησης ή τη μειωμένη πίεση που παρατηρείται σε ορισμένες περιοχές του Δήμου μας, η ΔΕΥΑΦ ενημερώνει τους δημότες ότι:
Σε διακοπή της ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων είναι πιθανό να προχωρήσει η ΔΕΗ την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς τα συνολικά οφειλόμενα της ΔΕΥΑΦ προς την επιχείρηση ηλεκτρισμού καθίσταται δύσκολο να αποπληρωθούν.
Αιτία για τη δυσκολία αυτή είναι το τεράστιο χρέος που κληρονόμησε η ενιαία ΔΕΥΑΦ από τις τέως ΔΕΥΑ (των τέως Δήμων Φαρκαδόνας, Οιχαλίας και Πελινναίων), δηλαδή η μη είσπραξη οφειλών από δημότες
Αναλυτικά οι οφειλές αυτές ανά Δημοτική Ενότητα (τέως Δήμοι), έχουν ως εξής:
Δ.Ε.ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ 221.916,55
Δ.Ε.ΟΙΧΑΛΙΑΣ 230.401,74
Δ.Ε.ΠΕΛΙΝΝΑΙΩΝ 102.947,46
ΣΥΝΟΛΟ 555.265,75
Τα ποσά αυτά αφορούν σε οφειλές χωρίς προσαυξήσεις, από το 2002 μέχρι 28-3-2012. Από τα ποσά αυτά έχει ήδη εισπραχθεί περί το 1/5.
Η ΔΕΥΑ Φαρκαδόνας ήδη από τις 21 Μαρτίου είχε αποστείλει στη ΔΕΗ (Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Ελλάδας, στη Λάρισα) έγγραφο με το οποίο, αφού ενημέρωνε για την καταβολή ενός ποσού, ζητούσε κατανόηση για το χρονικό διάστημα αποπληρωμής των υπόλοιπων οφειλών. Κάτι που σαφώς εξαρτάται από την πορεία είσπραξης των λογαριασμών και των οφειλών.
Ταυτοχρόνως, η ΔΕΥΑΦ σήμερα (30-3-2012) έστειλε νέο έγγραφο στη ΔΕΗ, με το οποίο αιτείται παράταση ενός μήνα στην αποπληρωμή των οφειλών.
Η ανεπίσημη (προφορική) απάντηση, στο συγκεκριμένο αίτημα, καθώς το επίσημο έγγραφο δεν έχει ακόμη φτάσει στα γραφεία της ΔΕΥΑΦ, ήταν ότι αυτό δεν γίνεται δεκτό.
Είναι, λοιπόν, κατανοητό, ότι η απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης όλων των αντλιοστασίων από την ερχόμενη Τρίτη, επικρέμεται στους πολίτες του Δήμου Φαρκαδόνας, είτε έχουν πληρώσει είτε όχι. Εξάλλου, η ΔΕΥΑΦ δεν διαχωρίζει τους πολίτες και φροντίζει να παρέχει νερό σε όλους.
Προφανώς, όμως, η πορεία αποπληρωμής οφείλεται στην πορεία εξόφλησης των λογαριασμών νερού από τους δημότες, που είναι και το μοναδικό έσοδο της δημοτικής επιχείρησης. Για τον λόγο αυτό, για μία ακόμη φορά, η ΔΕΥΑΦ παρακαλεί τους οφειλέτες να προχωρήσουν στην εξόφληση ή να κάνουν χρήση της διευκόλυνσης που παρέχει η δημοτική επιχείρηση, για διακανονισμό των οφειλών. Σε διαφορετική περίπτωση και με δεδομένο ότι η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, η ΔΕΥΑΦ θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να προβεί σε διακοπή υδροδότησης, κάτι το οποίο θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο.
Κυρίαρχο μέλημα της ΔΕΥΑΦ ήταν και παραμένει η παροχή νερού σε όλους τους δημότες και ειδικά στους αγρότες, μια τέτοια περίοδο έξαρσης των αγροτικών εργασιών.
Ο Δήμος Φαρκαδόνας δηλώνει ότι οι δικές του οφειλές στη ΔΕΥΑΦ θα εξοφληθούν αμέσως μόλις ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του Δήμου και συγκληθεί, όπως προβλέπεται, η Οικονομική Επιτροπή