Επανέρχεται η περικοπή 13ου και 14ου μισθού!

Σε 14 δισ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των πρόσθετων μέτρων που πρέπει να ληφθούν την περίοδο 2013-2014, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατυπώνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.
 Στην έκθεση προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι αφιερώνεται πολύς «χώρος» για την ανάλυση του ενδεχομένου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ ακόμα εκτενέστερη είναι η αναφορά στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που εκτιμάται στο 15-20%.
Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται κατά το ΔΝΤ να ανοίξει ξανά το ζήτημα περικοπής του 13ου και 14ου μισθού, ενώ παράλληλα θεωρεί τη μείωση των τιμών ανάχωμα σε βαθύτερη ύφεση. Επίσης, εντοπίζει πολλά «ρίσκα» στην εφαρμογή του νέου Μνημονίου.
 Σε έναν κατ' αρχήν προσδιορισμό των νέων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την περίοδο 2013-2014 και ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ προχωρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεσή του για την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι αφιερώνει αρκετό «χώρο», αναλύοντας το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
 Στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία το Ταμείο επισημαίνει ότι το «κενό» ανταγωνιστικότητας που πρέπει να καλύψει η Ελλάδα είναι περίπου 15-20%. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται κατά το ΔΝΤ να ανοίξει ξανά το ζήτημα περικοπής του 13ου και 14ου μισθού, ενώ θεωρεί ότι για να μην υπάρξει βαθύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση θα πρέπει να προχωρήσει η μείωση των μισθών και των τιμών.
 Το Ταμείο «βλέπει» ότι παραμένουν αρκετά ρίσκα στην εφαρμογή του νέου Μνημονίου. Αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μέτρων που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε μεγαλύτερης διάρκειας ύφεση και σε υψηλότερο χρέος.
Παράλληλα, αναφέρει ότι οι επερχόμενες εκλογές θα επιτείνουν το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας, αν και επισημαίνει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) έχουν δεσμευτεί στην εφαρμογή των πολιτικών του Μνημονίου.
 Επίσης, θεωρεί ότι και μετά τις εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας. Ωστόσο, σημειώνει ότι εάν οι κίνδυνοι που υπάρχουν πραγματοποιηθούν, τότε η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε διαγραφή του χρέους της που κατέχει ο επίσημος τομέας (χώρες Ευρωζώνης).
Ετσι, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε πτώχευση και κατ' επέκταση εκτός ευρώ. Μάλιστα, έχει εκπονήσει ειδική έκθεση για τις επιπτώσεις από μία έξοδο από την Ευρωζώνη με πρώτη να είναι ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 10% από τον πρώτο κιόλας χρόνο. Πάντως, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ευρωζώνη έχει δεσμευτεί να στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα με νέο πακέτο, εφόσον αυτό απαιτηθεί και για τον λόγο αυτό συμφώνησε το Ταμείο να συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας με 28 δισ. ευρώ έως το 2015.
 Πέραν αυτών, το Ταμείο εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί μία δεκαετία για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και να αποδώσουν, επικαλούμενο μάλιστα και παρόμοια παραδείγματα από άλλες χώρες. Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα που έρχονται για το διάστημα 20132014, το Ταμείο προσδιορίζει τις ανάγκες σε 7% του ΑΕΠ ή περίπου 14 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, το 1,5% του ΑΕΠ ή τα 3,4 δισ. ευρώ αφορούν σε αύξηση των εσόδων από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να προέλθουν από το σκέλος των δαπανών.
Ετσι, μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να εξειδικευθούν: 1. Μέτρα ύψους 1%-2% του ΑΕΠ ή 2,1 με 4,2 δισ. ευρώ από τον περιορισμό των κοινωνικών επιδομάτων. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει κάποια επιδόματα που δεν υπάρχει λόγος να δίνονται και να περιορίσει τα άλλα. Μάλιστα, προτείνεται να συγκεντρωθούν σχεδόν όλα τα επιδόματα σε ένα, που θα δίδεται μόνο στο 20% των πολιτών που ανήκουν στον «φτωχό πληθυσμό».
Επίσης, το Ταμείο προτείνει μέρος της εξοικονόμησης να διοχετευτεί μέσω νέων και καλύτερα στοχευμένων κοινωνικών προγραμμάτων. 2. Μέτρα ύψους τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ ή 2,1 δισ. ευρώ από το κλείσιμο οργανισμών, τη συρρίκνωση δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών και τις απολύσεις. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για 15.000 απολύσεις φέτος, ενώ ο στόχος είναι να αποχωρήσουν από το Δημόσιο 150.000 υπάλληλοι έως το 2015.
Επιπλέον, μέρος της εξοικονόμησης θα προέλθει και από την αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). 3. Μέτρα 1% - 2% του ΑΕΠ ή 2,1 με 4,2 δισ. ευρώ από νέες περικοπές στις συντάξεις κυρίως τις υψηλές. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, θα πρέπει να γίνουν νέες περικοπές στις υψηλές συντάξεις.
 Πάντως, αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός το Ταμείο συμπεριέλαβε στην έκθεσή του κομμάτι για τις επιπτώσεις από μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του ΔΝΤ, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10% στον πρώτο χρόνο που η Ελλάδα θα είχε το δικό της νόμισμα.
 Ο πληθωρισμός θα εκτινασσόταν, το τραπεζικό σύστημα θα κατέρρεε και θα υπήρχε αυτόματος πολλαπλασιασμός του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας, αφού η χώρα θα υποτιμούσε αρκετά το νόμισμά της και το χρέος της θα συνέχιζε να είναι σε ευρώ.
Στις έμμεσες επιπτώσεις αναφέρονται η απώλεια κάθε εμπιστοσύνης από τους επενδυτές τόσο για την ίδια την Ελλάδα, όσο και για την Ευρωζώνη, αφού όλοι θα πίστευαν ότι θα υπάρξει κι άλλη χώρα–μέλος που θα αποχωρήσει.
Ταυτόχρονα, το αναγκαστικό «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα που θα συντελούνταν θα μπορούσε να πυροδοτήσει σημαντικές εκροές καταθέσεων και σε άλλες αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης και σημαντικές αναταράξεις στα τραπεζικά τους συστήματα.
Η Καθημερινή (Σωτήρης Νίκας)