Πανηγύρης: «Ανεπιθύμητοι όλοι οι πολιτικοί»


Απογοητευμένος αλλά συνάμα και θυμωμένος με τη συμπεριφορά των πολιτικών έναντι του νησιού του  δηλώνει μεσυνέντευξή του στηνaftodioikisi.gr ο δήμαρχος Καστελλορίζου Παύλος Πανηγύρης με τη συμπεριφορά των πολιτικών έναντι του νησιού του. Τους χαρακτηρίζει ανεγκέφαλους και κομματάρχες, δηλώνει ότι είναι ανεπιθύμητοι στο νησί, και μιλά για κοροϊδία του πολιτικού προσωπικού έναντι των Καστελλοριζιτών αλλά και όλων των Ελλήνων.
Ξεχωρίζει, όμως, το πρόσωπο του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, τον χαρακτηρίζει πρόεδρο της ελληνικής Αριστεράς, και «καθαρό» πολιτικό που λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Αφήνει, δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσχωρήσει στη ΔΗΜΑΡ (κλικ εδώ για το αναλυτικό θέμα).
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
Ως δήμαρχος «του νησιού του μνημονίου» και με δεδομένο όλα αυτά που διαδραματίζονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, πώς νιώθετε;
Πεθαμένος. Κακιά η ώρα και η στιγμή που ο τέως πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε από εδώ τη βοήθεια από το ΔΝΤ και το μνημόνιο. Δυστυχώς, από εκεί και πέρα ξεκίνησε όλος ο πόνος και η κατάντια μας. Και ντρέπομαι που εξαιτίας του μας «κόλλησε» το «νησί του μνημονίου».
Φαντάζομαι ότι αυτός ο πόνος και η κατάντια έχει φτάσει και στο δήμο σας.
Φυσικά. Ένα τόσο ωραίο νησί το έχουν παρατημένο, παρά τις υποσχέσεις, όπως και την υπόλοιπη Ελλάδα. Τελείωσε η Ελλάδα. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτε. Αυτοί οι ανεγκέφαλοι που βγαίνουν σήμερα στις τηλεοράσεις και δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα μας περνούν για βλάκες. Λένε ότι έκαναν λάθη και έχουν το θράσος να θέλουν να πάρουν πάλι τα ηνία αυτής της χώρας.
Για εμένα είναι ανεπιθύμητοι. Δε θέλουμε κανέναν πλέον εδώ πέρα. Να μην ξαναπατήσουν το πόδι τους. Κάποια στιγμή θα σηκωθούμε να φύγουμε και θα σηκώσουμε την «ανεξάρτητη σημαία της επανάστασης», την «ανεξάρτητη σημαία του Καστελλόριζου». Θα επιστρέψουμε στη δραχμή, μιας και, όπως φαίνεται, η πατρίδα μας με το ευρώ δεν είναι πλέον ανεξάρτητη. Για να είμαστε και Έλληνες και ανεξάρτητοι.
Γιατί θα το κάνετε αυτό;
Νιώθουμε παραμελημένοι, εγκαταλελειμμένοι, ότι δεν υπάρχει κράτος.
Δεν υπάρχει κράτος;
Ποιο κράτος; Δεκαοχτώ χρόνια δήμαρχος και έχω ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΘΕΙ. Όταν ο Όλι Ρεν έβγαλε ένα χάρτη της Ευρώπης που δεν είχε μέσα το Καστελλόριζο, ο μόνος που διαμαρτυρήθηκε ήταν ο πρόεδρος της ελληνικής Αριστεράς, ο Φώτης Κουβέλης. Δεν είδα καμιά αντίδραση από τους κομματάρχες, από τους πολιτικούς που έχουμε που να διαμαρτυρηθεί.
Αυτό σημαίνει ότι θα προσχωρήσετε και στο κόμμα της ΔΗΜΑΡ;
Ποτέ δεν ξέρεις. Εγώ θα εκτιμήσω ορισμένα πράγματα, θα αξιολογήσω κάποια άλλα που έχουν κάνει αυτοί οι ανεγκέφαλοι και θα αποφασίσω. Εκτιμάς, πάντα, τους ανθρώπους που δεν είναι βρόμικοι και δεν αφήνουν υπονοούμενα με τα λόγια τους. Είναι καθαρός και τα λέει σταράτα ο Κουβέλης.
Αισθάνονται ασφάλεια οι κάτοικοι με την Τουρκία δίπλα;
Όχι βέβαια. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει... Τις προάλλες είχε 15 πολεμικά εδώ γύρω και οι ψαράδες φοβόντουσαν να πάνε να ψαρέψουν.
Όσον αφορά στην τροφοδοσία, οι κάτοικοι του νησιού από πού προμηθεύονται τρόφιμα;
Γύρω στο 30%-40% το προμηθεύεται από την Τουρκία και τα υπόλοιπα από τα σούπερ μάρκετ του Καστελλορίζου. Ο κόσμος πεινάει και αναζητεί φθηνές τιμές. Φανταστείτε ότι το να πας και να γυρίσεις την Τουρκία, να πάρεις τρόφιμα (σε μεγάλες ποσότητες) είναι πολύ πιο φθηνά από εδώ στο νησί, που επίσης είναι πολύ πολύ πιο ακριβά από τα σούπερ μάρκετ στη Ρόδο.
Όσον αφορά, στον «Καλλικράτη 2», πώς είναι τα πράγματα εν καιρώ κρίσης στο  δήμο του «νησιού του μνημονίου», κύριε δήμαρχε;
Δύσκολα. Ο «Καλλικράτης» είναι ένας νόμος που χρειάζεσαι ειδικούς ανθρώπους να το διαβάζουν. Και άμα δεν έχεις... Κάθε αρχή και δύσκολη, βέβαια!... Για παράδειγμα, στην Ταμειακή Υπηρεσία έχω μια κοπέλα που δεν ξέρει από τέτοια πράγματα, με αποτέλεσμα πέρυσι να τα κάναμε όλα λάθος, τουλάχιστον πέρυσι.
Φέτος;
Φέτος έχω προσλάβει έναν οικονομολόγο ως σύμβουλό μου και επικουρικά κάνει ουσιαστικά αυτός τη δουλειά, και υπογράφω εγώ και η κοπέλα της ταμειακής.
Πόσα άτομα προβλέπει ο ΟΕΥ του δήμου;
Από τα 20 άτομα που προβλέπει, έχω αυτή τη στιγμή 5 άτομα, και ένα μηχανικό που θέλω για μελέτες δεν έχω. Δεν υπάρχει σωστή κατανομή των ειδικοτήτων.