Οι Γερμανοί δίνουν "ψωμί" στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας έτσι και το δικό τους

Σχεδόν 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τις γερμανικές εξαγωγές. H ζήτηση στις αναδυόμενες οικονομίες αυξάνεται, ωστόσο η ευρωπαϊκή αγορά παραμένει αναντικατάστατη και η κρίση μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.
Το ότι οι εξαγωγές είναι σημαντικότατες για την απασχόληση δεν είναι καινούργιο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών Prognos και την έκθεσή του για την παγκοσμιοποίηση, μόνο στις βιομηχανικές εξαγωγές απασχολούνται 4,4 εκατομμύρια άνθρωποι. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση όμως, 5 εκατομμύρια απασχολούνται έμμεσα στο εξωτερικό εμπόριο, όπως για παράδειγμα σε γραφεία μηχανικών, σε εταιρείες ασφαλείας, ακόμα και σε εταιρείες καθαριότητας.
Προς το παρόν, οι γερμανικές εξαγωγές πάνε πάρα πολύ καλά. Υπολογίζεται ότι τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου, οι εξαγωγές θα ξεπεράσουν το ένα τρις ευρώ. Αυτό δεν συνέβη ούτε το 2008, στη διάρκεια του οποίου κατεγράφη ρεκόρ εξαγωγών. Όπως και πριν πάντως, το 60% των εξαγωγών κατευθύνεται προς την Ε.Ε. Ο Αντρέ Σβαρτζ, εκπρόσωπος τύπου του Συνδέσμου για το Χονδρικό και Εξωτερικό Εμπόριο στο Βερολίνο, λέει σχετικά:
«Θα μπορούσαμε να έχουμε αύξηση 11%, εάν δεν υπήρχε μείωση σε ορισμένες χώρες. Για παράδειγμα στην Ελλάδα σημειώθηκε μείωση της τάξεως του 8% και στην Πορτογαλία υπήρξε μείωση περίπου 4%. Αλλά υπάρχει μια εξισορρόπηση, όπως φαίνεται και από τα νούμερα, λόγω της αύξησης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Μεγάλη η ζήτηση στις αναδυόμενες οικονομίες
Παράλληλα η ζήτηση γερμανικών προϊόντων στις αναδυόμενες οικονομίες αυξάνεται πολύ. 200.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία εξαρτώνται μόνο από τις εξαγωγές σε Ρωσία και Κίνα. Εντούτοις η μείωση του εξαγωγικού εμπορίου προς τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση, δεν μπορεί άμεσα να αντικατασταθεί. Όπως λέει ο Μίχαελ Μπέμερ από την εταιρεία Prognos:
«Διακρίνουμε μια δυναμική. Εάν δει κανείς το 2000 θα διαπιστώσει ότι οι θέσεις εργασίας που σχετίζονταν με τις εξαγωγές σε Kίνα και Ρωσία ήταν 50.000. Σε τέσσερα χρόνια δηλαδή τετραπλασιάστηκαν. Αν συνεχιστεί έτσι, ίσως τα επόμενα χρόνια μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες που σημειώνονται αλλού».
Προς το παρόν, πάντως, η Ευρώπη είναι αυτή που διασφαλίζει εκατομμύρια γερμανικές θέσεις, οι οποίες σχετίζονται με τις εξαγωγές. Εάν η οικονομική κρίση ενταθεί, οι συνέπειες θα είναι εμφανείς και στη Γερμανία.... http://www.hbnews.gr