Πότε θα πάρουν τις επιδοτήσεις οι αγρότες; Απομακρύνεται το ενδεχόμενο να έχουν πληρωθεί μέχρι τις 10 Νοεμβρίου

Η αστάθεια απομακρύνει το ενδεχόμενο να πληρωθεί η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης (50%) μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.
Πρόκειται για χρήματα τα οποία υποτίθεται ότι θα είχαν λάβει ήδη οι αγρότες τα οποία όμως, ίσως δεν λάβουν ούτε την επόμενη εβδομάδα, όπως είχε ανακοινωθεί επισήμως, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η σταθερότητα που απαιτείται στο εσωτερικό της χώρας για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών, έχει διαταραχθεί σε τέτοιο βαθμό, που είναι πολύ δύσκολο να βρει η ΑΤΕbank το 1,1 δισ. ευρώ που χρειάζεται για την πληρωμή.
Η αναζήτηση χρημάτων έχει ξεκινήσει και ένα ποσοστό έχει συγκεντρωθεί, αλλά για ολόκληρο το ποσό χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια. Κι ενώ μέχρι τώρα ξέραμε ότι είναι κοινοτικά λεφτά και δεν είναι πρόβλημα η εκταμίευσή τους, οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη έρχονται να διευρύνουν τις ανησυχίες των αγροτών: «Εμείς είχαμε πει ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα παίρνανε οι αγρότες τα χρήματα. Ήμασταν έτοιμοι σαν υπουργείο, φτιάξαμε το αρχείο των επιδοτήσεων, το στείλαμε στην Αγροτική Τράπεζα. Το πρόβλημα είναι μέσα σε αυτό το «ρημαδομηχανισμό» στήριξης, μεταβατικά στάδια, υπουργείο Οικονομικών, επιτόκια κ.λπ. Άργησαν λίγο να μαζευτούν τα χρήματα. Μαζεύονται αυτές τις μέρες από την Αγροτική Τράπεζα».
Ακολούθως, επέμεινε ότι «μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν τελειώσει όλες οι διαδικασίες. Ελπίζω ότι μέσα στην άλλη βδομάδα, οπωσδήποτε μέσα στην άλλη βδομάδα και ελπίζω πριν τις 10 Νοεμβρίου θα πάρουν τα χρήματά τους οι άνθρωποι».
Ο κ. Σκανδαλίδης απλά «ελπίζει» ότι οι αγρότες θα πάρουν τα χρήματά τους και δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι αυτό θα γίνει εντός των χρονοδιαγραμμάτων που ανακοινώθηκαν, οπότε στην αβεβαιότητα οι δικαιούχοι των κοινοτικών ενισχύσεων.
Του Λάζαρου Μάμαλη Η ΕΡΕΥΝΑ 04 Νοεμβρίου 2011, αρ. φύλλου 15938, σελίδα 15