Ελλάδα: Η χώρα όπου «ανθίζουν» οι αξονικοί τομογράφοι 98 μαγνητικές τομογραφίες ανά 1.000 άτομα, έξι γιατροί ανά 1.000 άτομα.

Την σπατάλη στο υγειονομικό σύστημα της Ελλάδας έβαλε στο στόχαστρο η γερμανική Die Welt που τονίζει χαρακτηριστικά ότι σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν υπάρχουν ανά 1.000 κατοίκους τόσοι αξονικοί τομογράφοι και δε γίνονται τόσες μαγνητικές τομογραφίες.
Το ρεπορτάζ του Τόμας Φρίντριχ με τίτλο «Πάρα πολλή "ιατρική" στην Ελλάδα» σημειώνει ότι στον τομέα της υγείας η Ελλάδα σημειώνει πολλά αρνητικά ρεκόρ.
Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν το έτος 2010, 98 μαγνητικές τομογραφίες ανά 1.000 άτομα. Σε καμία άλλη χώρα- μέλος του ΟΟΣΑ το ποσοστό δεν είναι μεγαλύτερο. Στη δεύτερη και τρίτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ και η Ισλανδία με 91 και 75 μαγνητικές τομογραφίες αντίστοιχα.
Μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία του ΟΟΣΑ αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, και τα λάθη του ελληνικού συστήματος υγείας. "Στην Ελλάδα έγιναν πολλά λάθη τις δύο περασμένες δεκαετίες", σημειώνει ο Μαρκ Πίρσον, Διευθυντής του τομέα στατιστικών υγείας του ΟΟΣΑ. "Παραδείγματος χάριν, στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλοί γιατροί, αλλά πολύ λίγοι νοσοκόμοι- νοσηλευτές".
Παρότι οι Έλληνες ανέκαθεν διέθεταν σε γενικές γραμμές μία πολύ ακριβή ιατρική υποδομή, το σύστημα υγείας έχει υπάρξει ελάχιστα αποτελεσματικό, υπογραμμίζει η εφημερίδα. Στο "club Mediterranee" με την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία, η Ελλάδα εμφανίζει, κατά τον Πίρσον, τη σοβαρότερη περίπτωση κακοδιοίκησης. "Σε καμία άλλη χώρα δεν υπάρχουν περισσότεροι γιατροί απ' ότι στην Ελλάδα: έξι ανά 1.000 άτομα", δηλώνει ο Πίρσον.
Όπως ωστόσο επισημαίνει το ρεπορτάζ, από τις ιατρικές ειδικότητες, η γενική ιατρική υποεκπροσωπείται στην Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό. Αντίστοιχη έλλειψη υπάρχει στην Ελλάδα και σε νοσηλευτικό προσωπικό με μόλις 3,3 νοσηλευτές- νοσοκόμους ανά 1.000 κατοίκους.
Ο Μαρκ Πίρσον σχολιάζει επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει μέχρι στιγμής κάνει καμία επαρκή προσπάθεια ώστε το σύστημα υγείας της χώρας να παράσχει φθηνές και αποτελεσματικές ιατρικές υπηρεσίες και εκτιμά ότι αυτό που απουσιάζει είναι ξεκάθαρες και εμπεριστατωμένες εκθέσεις που να αποκαλύπτουν τις δυσλειτουργίες και να είναι σε θέση να διορθώσουν τα κακώς κείμενα.
"Στην Ελλάδα οι καλοπληρωμένοι πάνω από το μέσο όρο γιατροί αντιμετωπίζονται σα θεοί", υπογραμμίζει ο Πϊρσον, ενώ και ο σύμβουλος σε θέματα πολιτικών υγείας της Παγκόσμιας Τράπεζας, Αρμίν Φίντλερ, επιβεβαιώνει την απουσία οποιωνδήποτε ποιοτικών ελέγχων στην Ελλάδα και ζητάει τη δημιουργία ενός "Health Technology Asessment" (HTA):
"Απαιτείται η δημιουργία μιας υπηρεσίας HTA στην Ελλάδα προκειμένου να επιβάλει ρυθμίσεις στη χρήση ακριβών μηχανημάτων όπως των τομογράφων", υποστηρίζει.
Ο Αυστριακός καθηγητής Ιατρικής και Πρόεδρος του European Health Forum Γκάσταϊν σχολιάζει, τέλος, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ: "Το ότι οι Έλληνες κάνουν περισσότερες ιατρικές εξετάσεις, δεν τους καθιστά υγιέστερους από άλλους".http://www.theinsider.gr