
Να ξεδιαλύνει το τοπίο αναφορικά με τους συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζονται σε διάφορα είδη μετά τη μετάταξη του κλάδου εστίασης από το συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 23%, επιχειρεί εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών με την οποία όμως αναδεικνύονται οι …παραλογισμοί του συστήματος.
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν τα σφολιατοειδή. Τα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση (ψημένα κλπ.) σφολιατοειδή και πίτες, όπως τυρόπιτες, λουκανικόπιτες, κασερόπιτες, μπουγάτσες, κρέπες, κρουασάν, κλπ., στην περίπτωση που δεν πρόκειται για παραδόσεις τυποποιημένων αγαθών ευρείας κατανάλωσης, υπάγονται στον κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α. (είτε καταναλώνονται εντός των καταστημάτων από τα οποία διατίθενται, είτε όχι). Aρα έχουν συντελεστή 23% ορίζει η εγκύκλιος.
Αν όμως «ορισμένα από τα παραπάνω σφολιατοειδή και πίτες ή αρτοσκευάσματα περιέχουν γλυκαντικές ύλες, με αποτέλεσμα να προσδίδουν σε αυτά γλυκιά γεύση, θεωρούνται γλυκά και υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή, όταν δεν καταναλώνονται εντός των καταστημάτων από τα οποία διατίθενται».
Επομένως η μπουγάτσα κρέμα στο χέρι έχει συντελεστή 13%. Aν καταναλώνεται σε τραπεζοκαθίσματα έχει συντελεστή 23%. Eπίσης, αν η μπουγάτσα είναι με τυρί έχει συντελεστή 23% είτε την πάρει ο καταναλωτής στο χέρι, είτε την καταναλώσει εντός του καταστήματος!
Το αλαλούμ είναι προφανές και αναγκάζει τους καταστηματάρχες, μέχρι να το …συνηθίσουν, να έχουν πρόχειρη την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που ξεκαθαρίζει ποιος συντελεστής ισχύει στο …όρθιο, ποιος στο …καθιστό, όπως επίσης και τι συμβαίνει με φαγητά σε πακέτο που περιέχουν για παράδειγμα και νερό (το οποίο έχει συντελεστή 13%).
Αλαλούμ επικρατεί και στην περίπτωση room service στα ξενοδοχεία με διαφορετικούς συντελεστές κατά περίπτωση.
Αναλυτικά η εγκύκλιος στο euro2day.