Πρόκειται για μια δωρεάν εφαρμογή από την Google, η οποία μετατρέπει ένα Smartphone σε ηλεκτρονικό πορτοφόλι, αντικαθιστώντας έτσι τις πιστωτικές κάρτες.
Μαζί με την Google, το εγχείρημα στηρίζει η τράπεζα Citibank, η Mastercard, η First Data και η εταιρία τηλεπικοινωνιών Sprint. Το ηλεκτρονικό αυτό πορτοφόλι, ονομάζεται «Google Wallet» και βρίσκεται σε φάση δοκιμών, σε μια σειρά από καταστήματα και υπηρεσίες και αναμένεται να εμφανιστεί φέτος το καλοκαίρι, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.
Σε πρώτη φάση, η νέα εφαρμογή θα λειτουργεί στο κινητό Nexus S 4G της ίδιας της Google και σταδιακά θα επεκταθεί και σε άλλα Smartphones με λειτουργικό Android, που θα είναι εφοδιασμένα με την τεχνολογία «επικοινωνίας εγγύς πεδίου» (NFC), η οποία, χάρη σε ένα ειδικό «τσιπάκι», όπου ο χρήστης έχει εισάγει τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας του, του επιτρέπει να κάνει πληρωμές, απλώς δείχνοντας το κινητό του στα ταμεία που θα είναι εξοπλισμένα με το σύστημα PayPass της CitiMasterCard. Η τεχνολογία NFC καθιστά εφικτές τις υψηλής συχνότητας ασύρματες κρυπτογραφημένες επικοινωνίες μεταξύ κοντινών συσκευών. Οι πελάτες επίσης θα μπορούν να χρησιμοποιούν μια προπληρωμένη «κάρτα» Google, στην οποία θα έχουν εκ των προτέρων «φορτώσει» όσα χρήματα θέλουν.
Το ηλεκτρονικό πορτοφόλι θα γίνει αρχικά αποδεκτό από τουλάχιστον 124.000 εμπόρους στις ΗΠΑ και πάνω από 311.000 στον υπόλοιπο κόσμο, σε πρώτη φάση στην Ευρώπη και μετά στην Ασία. Σύμφωνα με τη Google, το «Google Wallet» θα αποτελέσει «την επόμενη γενιά του κινητού εμπορίου». Ο επικεφαλής της Google, Έρικ Σμιτ, δήλωσε ότι η τεχνολογία αυτή έχει τα «φόντα» κάποια στιγμή να αντικαταστήσει τις πιστωτικές κάρτες.
Οι αναλυτές πάντως εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί κατά πόσο πράγματι οι καταναλωτές θα αλλάξουν τις καταναλωτικές συνήθειές τους και, όπως είπε η εταιρία Forrester Research, θα χρειαστεί σίγουρα αρκετός χρόνος για να διαπιστωθεί κάτι τέτοιο. Η πλήρης εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος θα απαιτήσει χρόνια, αν μη τι άλλο μέχρι οι καταστηματάρχες να αναβαθμίσουν τα μηχανήματα στα ταμεία τους, ώστε να δέχονται τη νέα τεχνολογία «επικοινωνίας εγγύς πεδίου». Προς το παρόν, πάντως, οι χρήστες-καταναλωτές μάλλον εμφανίζονται διστακτικοί λόγω ανησυχιών γύρω από τα θέματα της ασφάλειας των συναλλαγών και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων τους.
Η Google, από την πλευρά της, τόνισε ότι το «πορτοφόλι» της ενσωματώνει πολλά συστήματα ασφαλείας, όπως η ανάγκη για εισαγωγή ΡΙΝ από τον χρήστη πριν από κάθε συναλλαγή, καθώς και η κρυπτογράφηση των στοιχείων της ενσωματωμένης πιστωτικής κάρτας. Αν το τηλέφωνο - πορτοφόλι χαθεί, τότε το ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών του μπορεί να απενεργοποιηθεί από μακριά με μια κλήση, με τον ίδιο ουσιαστικά τρόπο που απενεργοποιείται μια κλεμμένη φυσική πιστωτική κάρτα.