Μια μέθοδο να μετατρέπουν το επιβλαβές λίπος του οργανισμού σε μια πιο ωφέλιμη μορφή του, που «καίει» περισσότερες θερμίδες και εμποδίζει την προσθήκη πάχους, ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, με επικεφαλής τον δρα Σενγκ Μπι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα κυτταρικού μεταβολισμού “Cell Metabolism”, σύμφωνα με το BBC, έκαναν πετυχημένα πειράματα στο εργαστήριο με ποντίκια, όμως πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν ένα ανάλογο θετικό αποτέλεσμα και με το ανθρώπινο λίπος, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό ένα ακόμα «παράθυρο» ελπίδας για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Οι επιστήμονες πέτυχαν να τροποποιήσουν τη γενετική «έκφραση» μιας πρωτεΐνης (της ΝΡΥ), η οποία συνδέεται με την όρεξη, πράγμα που μείωσε την λήψη θερμίδων και το βάρος των πειραματόζωων, ενώ μετασχημάτισε τη σύνθεση του λίπους στο σώμα τους, καθώς το «κακό» λευκό λίπος μετατράπηκε σε «καλό» καφέ λίπος.
Το καφέ λίπος υπάρχει σε αφθονία στα μωρά, που το χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας για να δημιουργούν θερμότητα στον οργανισμό τους. Με το πέρασμα της ηλικίας όμως, το καφέ λίπος σταδιακά εξαφανίζεται και μετασχηματίζεται σε λευκό, το οποίο συνήθως σωρεύεται στην κοιλιά (η κλασσική «σαμπρέλα» γύρω από την μέση!).
Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Έρευνα "αποενοχοποιεί" το αλάτι
Οι άνθρωποι που τρώνε πολύ αλάτι δεν έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή πίεση αίματος και αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από την καρδιά τους, σε σχέση με όσους καταναλώνουν λίγο αλάτι, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα, που φαίνεται να «αποενοχοποιεί» το αλάτι σε σημαντικό βαθμό.
Τα νέα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, «σίγουρα δεν υποστηρίζουν τις σημερινές συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης αλατιού από τον γενικό πληθυσμό», δήλωσε ο υπεύθυνος της μελέτης δρ Γιαν Στάεσεν, του Τμήματος Καρδιαγγειακών Παθήσεων του βελγικού πανεπιστημίου της Λουβέν.
Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μείωση αλατιού κάνει καλό στην πίεση, δεν έχει εξακριβωθεί ότι ανάλογη ωφέλεια υπάρχει για την υγεία της καρδιάς στον ευρύτερο πληθυσμό.
Πηγή: (ΑΠΕ- ΜΠΕ)
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, με επικεφαλής τον δρα Σενγκ Μπι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα κυτταρικού μεταβολισμού “Cell Metabolism”, σύμφωνα με το BBC, έκαναν πετυχημένα πειράματα στο εργαστήριο με ποντίκια, όμως πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν ένα ανάλογο θετικό αποτέλεσμα και με το ανθρώπινο λίπος, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό ένα ακόμα «παράθυρο» ελπίδας για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Οι επιστήμονες πέτυχαν να τροποποιήσουν τη γενετική «έκφραση» μιας πρωτεΐνης (της ΝΡΥ), η οποία συνδέεται με την όρεξη, πράγμα που μείωσε την λήψη θερμίδων και το βάρος των πειραματόζωων, ενώ μετασχημάτισε τη σύνθεση του λίπους στο σώμα τους, καθώς το «κακό» λευκό λίπος μετατράπηκε σε «καλό» καφέ λίπος.
Το καφέ λίπος υπάρχει σε αφθονία στα μωρά, που το χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας για να δημιουργούν θερμότητα στον οργανισμό τους. Με το πέρασμα της ηλικίας όμως, το καφέ λίπος σταδιακά εξαφανίζεται και μετασχηματίζεται σε λευκό, το οποίο συνήθως σωρεύεται στην κοιλιά (η κλασσική «σαμπρέλα» γύρω από την μέση!).
Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Έρευνα "αποενοχοποιεί" το αλάτι
Οι άνθρωποι που τρώνε πολύ αλάτι δεν έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή πίεση αίματος και αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από την καρδιά τους, σε σχέση με όσους καταναλώνουν λίγο αλάτι, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα, που φαίνεται να «αποενοχοποιεί» το αλάτι σε σημαντικό βαθμό.
Τα νέα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, «σίγουρα δεν υποστηρίζουν τις σημερινές συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης αλατιού από τον γενικό πληθυσμό», δήλωσε ο υπεύθυνος της μελέτης δρ Γιαν Στάεσεν, του Τμήματος Καρδιαγγειακών Παθήσεων του βελγικού πανεπιστημίου της Λουβέν.
Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μείωση αλατιού κάνει καλό στην πίεση, δεν έχει εξακριβωθεί ότι ανάλογη ωφέλεια υπάρχει για την υγεία της καρδιάς στον ευρύτερο πληθυσμό.
Πηγή: (ΑΠΕ- ΜΠΕ)