Σεμινάρια μανιταρογνωσίας στα ορεινά του Ασπροποτάμου!

Είναι σε όλους γνωστό ότι η περιοχή του Ασπροποτάμου εκτός από το σπάνιας ομορφιάς φυσικό περιβάλλον διαθέτει και μια πλούσια χλωρίδα και πανίδα που σε κάθε περίπτωση είναι άξια προσοχής τόσο από τους μελετητές όσο και από τους φυσιολάτρες οι οποίοι συχνά πυκνά εκδράμουν ως εκεί για να απολαύσουν όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προσπάθεια που καταβάλλουν οι υπεύθυνοι του παραδοσιακού ξενώνα «Πύργος Μαντάνια» οι οποίοι διοργανώνουν με επιτυχία εδώ και λίγα χρόνια και συγκεκριμένα από το 2008 χρόνια διήμερα και τριήμερα σεμινάρια μανιταρογνωσίας. Με τον τρόπο αυτό οι λάτρεις του είδους μπορούν να έρθουν περισσότερο κοντά στη φύση, επιπλέον να δουν και να θαυμάσουν σε απόσταση αναπνοής τα περισσότερα είδη μανιταριών που φυτρώνουν στον Ασπροπόταμο τα οποία αποτελούν κατά κύριο λόγο υγιεινή διατροφή, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες.
"Το κυνήγι των άγριων μανιταριών"
Μέσω της κίνησης αυτής, οι υπεύθυνοι του ξενώνα στοχεύουν να γνωρίσουν τα άγρια μανιτάρια και πολύ δε περισσότερο την τρούφα, με κάθε ενδιαφερόμενο, μέσα από μια αναζήτηση που θα γίνει με τη βοήθεια έμπειρου μανιταροσυλλέκτη - συνοδού βουνού ο οποίος θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες στην αναζήτηση, φωτογράφηση και ταυτοποίηση των μανιταριών, ενώ θα γίνει και η λεπτομερής περιγραφή τους, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος συλλογής δηλητηριωδών μανιταριών επικίνδυνων για την υγεία. Ειδικότερα σπάνια γευστική απόλαυση αποτελεί η αναζήτηση της άγριας τρούφας η τιμή της οποίας
κινείται σε αυξητικά επίπεδα, ενώ η ζήτησή της παραμένει υψηλή, ειδικά στις μεγάλες κουζίνες των ευρωπαϊκών χωρών, ως ένα σπάνιο γαστρονομικό και περιζήτητο φαινόμενο.
"Ο νομός της τρούφας..."
Το θέμα της τρούφας θα πρέπει να αφορά όλους τους αρμόδιους φορείς, επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του Ορεινού Όγκου Λάμπρος Παπαγεωργίου, ο οποίος μέσω του «Π.Λ.» διατυπώνει ορισμένες προτάσεις όπως το ότι η καλλιέργεια της τρούφας θα μπορούσε να συμβάλλει στην αύξηση του εισοδήματος του αγροτικού πληθυσμού της περιοχής, ενώ πρόκειται για ένα προϊόν που μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες έχοντας παράλληλα μεγάλο γαστρονομικό ενδιαφέρον. Ο κ. Παπαγεωργίου τονίζει χαρακτηριστικά ότι ο νομός Τρικάλων και ιδιαίτερα ο ορεινός όγκος έχει όλες τις προϋποθέσεις για να ονομαστεί κάλλιστα ως νομός της τρούφας!
Το πρόγραμμα των σεμιναρίων
Παρασκευή 20 Μαΐου
20:00 – 22:00 Προβολή και ενημέρωση για τα μανιτάρια τρούφα
22:00 – 24:00 Παραδοσιακό Ασπροποταμίτικο γεύμα
Σάββατο 21 Μαΐου
08:30 – 09:30 Πρωινό με γεύσεις από τα ορεινά Τρίκαλα
09:30 – 13:30 Αναζήτηση, φωτογράφηση, με τα σκυλιά τρούφας
στο δάσος με έμπειρο Συνοδό Βουνού.
14:00 – 16:00 Ελληνική κουζίνα με άγρια τρούφα
18:30 – 20:30 Επίσκεψη στο μουσείο και το κελάρι του ξενοδοχείου όπου θα δοκιμάσουμε παλιές Θεσσαλικές ποικιλίες κρασιών και τσίπουρου συνοδευμένα με ντόπια τυριά.
22:00 – 24:00 Γεύμα
Κυριακή 22 Μαΐου
08:30 – 10:30 Πρωινό παραδοσιακό
10:30 – 11:30 Επίσκεψη στο Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού των Δολιανών με τους 13 τρούλους, μοναδικό μνημείο στην Ορθοδοξία.
http://www.proinoslogosnews.gr/home/topika/