Κρύο ρίχνει τα τριγλυκερίδια και αδυνατίζει! Δεν είναι ανάγκη να ξεπαγιάσει κανείς, αλλά μερικές «δόσεις» κρύου μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια λίπους και πάχους, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, η οποία, με βάση πειράματα σε ζώα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι με περιττά κιλά μπορούν, αν κατεβάσουν τον θερμοστάτη στο σπίτι ή τη δουλειά τους, να χάσουν βάρος και παράλληλα να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Αμβούργου-Έπεντορφ, υπό τον μοριακό βιολόγο Αλεξάντερ Μπάρτελτ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ιατρικής “Nature Medicine”, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», έκαναν πειράματα με ποντίκια και διαπίστωσαν ότι, αν τα κρατούσαν σε μέση θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου, αυξανόταν η ικανότητα του «καφέ» λίπους των ζώων να καθαρίζει τον οργανισμό από τα επιβλαβή μόρια του λίπους που κυκλοφορεί στο αίμα.
Τα υψηλά επίπεδα αυτών των πλούσιων σε θερμίδες μορίων λίπους ή πλούσιων σε τριγλυκερίδια λιποπρωτεϊνών, που προέρχονται από την λήψη παχυντικών τροφών, οδηγούν σε εναπόθεση ανθυγιεινού λευκού λίπους στο σώμα (και άρα στην παχυσαρκία), αλλά και στη σκλήρυνση των αρτηριών (άρα και σε καρδιαγγειακές παθήσεις). Όμως η έκθεση στο κρύο ωθεί το λιγότερο γνωστό «καλό» καφέ λίπος να καίει το πιο γνωστό «κακό» λευκό λίπος, μετατρέποντάς το σε θερμότητα για να ζεσταθεί το σώμα.
Το καφέ λίπος είναι μια από τις δύο μορφές ιστών λίπους του σώματος και υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα νεογέννητα παιδιά και στα ζώα που βρίσκονται σε χειμερία νάρκη, καθώς τα βοηθά να διατηρούν σε κατάλληλο επίπεδο τη θερμοκρασία του ακίνητου σώματός τους. Αντίθετα με το λευκό λίπος, που λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος για τα μόρια λίπους υψηλής ενέργειας, το καφέ λίπος τα «καίει» για να παράγει θερμότητα.
Οι ενήλικες έχουν γενικά μικρότερες ποσότητες καφέ λίπους, καθώς το σώμα τους θερμαίνεται κυρίως από την κίνηση των μυών, όμως πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι και στους ενήλικες υπάρχουν ορισμένες «αποθήκες» καφέ λίπους στο άνω τμήμα του στήθους και στο λαιμό. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το καφέ λίπος είναι δυνατό να αυξηθεί στον οργανισμό, μεταξύ άλλων μέσω μετατροπής του λευκού λίπους σε καφέ μετά την έκθεση του σώματος σε παρατεταμένες περιόδους κρύου.
Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα σύγχρονα συστήματα κεντρικής θέρμανσης στα κτίρια έχουν οδηγήσει σε μείωση του επιπέδου και της δραστηριότητας του ωφέλιμου καφέ λίπους στους ανθρώπους των ανεπτυγμένων χωρών. Μια πρόσφατη μελέτη από επιστήμονες του πανεπιστημίου University College του Λονδίνου συμπέρανε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη μειωμένη έκθεση στο κρύο και στην αύξηση της παχυσαρκίας στις σύγχρονες κοινωνίες.
Ο δρ Μπάρτελτ εισηγείται ότι οι άνθρωποι πρέπει να εκτίθενται πιο τακτικά στο κρύο, ώστε ο οργανισμός τους να βοηθιέται να παράγει περισσότερο καφέ λίπος, ώστε να καίει τα επιβλαβή λίπη. Υποστηρίζει ότι «μερικές εναποθέσεις λευκού λίπους γίνονται καφέ λίπος μετά από μερικές εβδομάδες κρύου, πράγμα που δείχνει ότι μπορεί κανείς να ‘εκπαιδεύσει’ τα κύτταρα λίπους του να μετατραπούν σε κύτταρα καφέ λίπους, ώστε να μείνει λεπτός και υγιής».
Σχολιάζοντας τη γερμανική έρευνα στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό, οι καθηγητές Έντουαρντ Φίσερ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Κέβιν Ουίλιαμς του πανεπιστημίου Τεμπλ των ΗΠΑ, επεσήμαναν ότι τα νέα ευρήματα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν σημαντικά την ανθρώπινη υγεία. AΠΕ
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Αμβούργου-Έπεντορφ, υπό τον μοριακό βιολόγο Αλεξάντερ Μπάρτελτ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ιατρικής “Nature Medicine”, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», έκαναν πειράματα με ποντίκια και διαπίστωσαν ότι, αν τα κρατούσαν σε μέση θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου, αυξανόταν η ικανότητα του «καφέ» λίπους των ζώων να καθαρίζει τον οργανισμό από τα επιβλαβή μόρια του λίπους που κυκλοφορεί στο αίμα.
Τα υψηλά επίπεδα αυτών των πλούσιων σε θερμίδες μορίων λίπους ή πλούσιων σε τριγλυκερίδια λιποπρωτεϊνών, που προέρχονται από την λήψη παχυντικών τροφών, οδηγούν σε εναπόθεση ανθυγιεινού λευκού λίπους στο σώμα (και άρα στην παχυσαρκία), αλλά και στη σκλήρυνση των αρτηριών (άρα και σε καρδιαγγειακές παθήσεις). Όμως η έκθεση στο κρύο ωθεί το λιγότερο γνωστό «καλό» καφέ λίπος να καίει το πιο γνωστό «κακό» λευκό λίπος, μετατρέποντάς το σε θερμότητα για να ζεσταθεί το σώμα.
Το καφέ λίπος είναι μια από τις δύο μορφές ιστών λίπους του σώματος και υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα νεογέννητα παιδιά και στα ζώα που βρίσκονται σε χειμερία νάρκη, καθώς τα βοηθά να διατηρούν σε κατάλληλο επίπεδο τη θερμοκρασία του ακίνητου σώματός τους. Αντίθετα με το λευκό λίπος, που λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος για τα μόρια λίπους υψηλής ενέργειας, το καφέ λίπος τα «καίει» για να παράγει θερμότητα.
Οι ενήλικες έχουν γενικά μικρότερες ποσότητες καφέ λίπους, καθώς το σώμα τους θερμαίνεται κυρίως από την κίνηση των μυών, όμως πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι και στους ενήλικες υπάρχουν ορισμένες «αποθήκες» καφέ λίπους στο άνω τμήμα του στήθους και στο λαιμό. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το καφέ λίπος είναι δυνατό να αυξηθεί στον οργανισμό, μεταξύ άλλων μέσω μετατροπής του λευκού λίπους σε καφέ μετά την έκθεση του σώματος σε παρατεταμένες περιόδους κρύου.
Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα σύγχρονα συστήματα κεντρικής θέρμανσης στα κτίρια έχουν οδηγήσει σε μείωση του επιπέδου και της δραστηριότητας του ωφέλιμου καφέ λίπους στους ανθρώπους των ανεπτυγμένων χωρών. Μια πρόσφατη μελέτη από επιστήμονες του πανεπιστημίου University College του Λονδίνου συμπέρανε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη μειωμένη έκθεση στο κρύο και στην αύξηση της παχυσαρκίας στις σύγχρονες κοινωνίες.
Ο δρ Μπάρτελτ εισηγείται ότι οι άνθρωποι πρέπει να εκτίθενται πιο τακτικά στο κρύο, ώστε ο οργανισμός τους να βοηθιέται να παράγει περισσότερο καφέ λίπος, ώστε να καίει τα επιβλαβή λίπη. Υποστηρίζει ότι «μερικές εναποθέσεις λευκού λίπους γίνονται καφέ λίπος μετά από μερικές εβδομάδες κρύου, πράγμα που δείχνει ότι μπορεί κανείς να ‘εκπαιδεύσει’ τα κύτταρα λίπους του να μετατραπούν σε κύτταρα καφέ λίπους, ώστε να μείνει λεπτός και υγιής».
Σχολιάζοντας τη γερμανική έρευνα στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό, οι καθηγητές Έντουαρντ Φίσερ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Κέβιν Ουίλιαμς του πανεπιστημίου Τεμπλ των ΗΠΑ, επεσήμαναν ότι τα νέα ευρήματα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν σημαντικά την ανθρώπινη υγεία. AΠΕ