Οι ντόπιοι ψάχνουν τον θησαυρό του Αλή Πασά στη λίμνη Ιωαννίνων, **Ε ρε φτώχεια κατακαημένη...**

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Παμβώτιδας, ωκεανογραφικό βαθυσκάφος του Παν. Πατρών ερεύνησε τον βυθό. Είχε προηγηθεί χαρτογράφηση του πυθμένα με σόναρ και εντοπίστηκε ένας μαύρος πυκνός όγκος που τελικά αποδείχθηκε... βυθισμένος καλαμιώνας
Οι ντόπιοι ψάχνουν τον θησαυρό του Αλή Πασά στη λίμνη Ιωαννίνων, οι επιστήμονες όμως -που κάνουν έρευνα για λογαριασμό της περιφέρειας- έπεσαν πάνω σε... καλαμιώνα. Ο πυκνός μαύρος όγκος που όλοι έδειχναν ότι υπάρχει στον βυθό, δεν ήταν τα μπαούλα του γιου της Χάμκως και του ληστή Βελή, του Αρβανίτη μουσουλμάνου Αλή Πασά του Τεπελενλή, αλλά ένας βυθισμένος καλαμιώνας.
Οι συζητήσεις για τον θησαυρό επέστρεψαν από τη Δευτέρα στα Γιάννενα και τα παρόχθια καφενεία γέμισαν περίεργους που βλέπουν ένα κίτρινο, πολύ μικρό «υποβρύχιο», να βυθίζεται στη λίμνη.
Κάτω, το βαθυσκάφος επί το έργον...
Δεν είναι άλλο από το ωκεανογραφικό βαθυσκάφος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο κάνει έρευνες στον βυθό της λίμνης. «Το βαθυσκάφος κατέβηκε στο μέγιστο βάθος της λίμνης, στα 7,5 μέτρα και έφερε στην επιφάνεια εντυπωσιακές φωτογραφίες.
Επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχουν χαμηλά ποσοστά οξυγόνου, για τον λόγο αυτό απουσιάζει η χλωρίδα, ενώ η παντελής έλλειψη φωτός μάς υποχρεώνει να χρησιμοποιούμε δύο προβολείς αλογόνου», είπε στο «Εθνος» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Ωκεανογραφίας του τμήματος Γεωλογίας, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Γιώργος Παπαθεοδώρου.Το βαθυσκάφος διαθέτει μικρούς κινητήρες και μία υψηλής ευκρίνειας βιντεοκάμερα και έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει εικόνες και βίντεο από τον πυθμένα κάθε λίμνης, ενώ είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια βιντεοσκόπηση της λίμνης Παμβώτιδας.
Είχε προηγηθεί πριν από 1,5 χρόνο η χαρτογράφηση του πυθμένα με δύο ηχοβολιστικά συστήματα, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τότε εντοπίστηκαν μερικές ακουστικές ανωμαλίες και κρίθηκε απαραίτητη η χρήση του βαθυσκάφους. «Οι βυθισμένοι καλαμιώνες είναι ένα αντικείμενο προς έρευνα. Εχουμε κάποιες πρώτες απαντήσεις, αλλά προτιμούμε να κάνουμε ανακοινώσεις όταν αναλύσουμε όλα τα δεδομένα», μας είπε ο κ. Παπαθεοδώρου.
Το βαθυσκάφος έφτασε στα Γιάννενα το απόγευμα της Κυριακής και ολοκληρώνει τις έρευνες σήμερα. Στη συνέχεια οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Πατρών θα αναλύσουν τα δεδομένα και θα ενημερώσουν την περιφέρεια Ηπείρου για την κατάσταση του βυθού της λίμνης.
Τα τελευταία χρόνια οι έρευνες του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας έδειξαν ότι υπάρχουν στη λίμνη τουλάχιστον έξι διαφορετικά είδη τοξικών κυανοφυκών, που οι συγκεντρώσεις τους ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια ασφαλείας.
Απόβλητα από γεωργικές εργασίες στις παρόχθιες περιοχές, λύματα από κτηνοτροφικές, πτηνοτροφικές και χοιροτροφικές μονάδες που καταλήγουν στη λίμνη, επιβαρύνουν το νερό, ενώ στον πυθμένα έχει συγκεντρωθεί ένα παχύ στρώμα επικίνδυνου ιζήματος.
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που γίνονται πιο συστηματικές δειγματοληψίες φούντωσαν οι φήμες στα Γιάννενα για έρευνες που έχουν στόχο τον εντοπισμό του θησαυρού του Αλή Πασά. Κάποιοι έκαναν λόγο για μπαούλα με εκατομμύρια γρόσια, χρυσές λίρες, κοσμήματα και χρυσά αντικείμενα που «ασφάλισε» στη λίμνη, ενώ χρυσοθήρες έψαξαν πολλές φορές και το μαυσωλείο του Ασλάν Πασά στο κάστρο της πόλης των Ιωαννίνων.http://www.ethnos.gr