Αναλυτικά
Πιο αναλυτικά, όσον αφορά το σύνολο των εκδοθεισών αδειών διαμονής στο νομό Λάρισας ο αριθμός ανέρχεται στις 65.076, στο νομό Μαγνησίας 56.646, στο νομό Τρικάλων 23.711 και τέλος στο νομό Καρδίτσας 20.815 άδειες. Τα ίδια στοιχεία αναφέρονται και στις άδειες που βρίσκονται σε ισχύ. Για το νομό Λάρισας ανέρχονται σε 11.039, για το νομό Μαγνησίας 7785, για το νομό Τρικάλων 4836 και για το νομό Καρδίτσας 3514 άδειες.
Εκκρεμότητα
Πάντως τα ίδια παραπάνω στοιχεία αναφέρονται και στις αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Όσον αφορά για πρώτη φορά, νέες άδειες, για το νομό Λάρισας φτάνουν στις 276, για το νομό Καρδίτσας στις 88, για το νομό Καρδίτσας στις 115 και τέλος για το νομό Μαγνησίας στις 221. Όσον αφορά στην ανανέωση, για το νομό Λάρισας έχουν καταγραφεί 1136, για το νομό Καρδίτσας 591, για το νομό Τρικάλων 679 και τέλος για το νομό Μαγνησίας 1368 άδειες για ανανέωση.
Όχι μοναδικό
Είναι το οικονομικό το μοναδικό κίνητρο που οδηγεί μετανάστες από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη να επιλέγουν το δρόμο της ξενιτιάς από τις πατρίδες τους; Όχι, απαντά έρευνα για τις «έμφυλες διαστάσεις της μετανάστευσης στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη», με επιστημονικά υπεύθυνη τη Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η έρευνα έδειξε, σύμφωνα με την καθηγήτρια, ότι πέρα από τους οικονομικούς λόγους, οι μετανάστες- άνδρες και γυναίκες-μπορούν να οδηγούνται στην απόφαση να ξενιτευτούν βάσει πολλών άλλων κινήτρων, που διαφοροποιούνται, μάλιστα, συχνά, ανάλογα με το φύλο αυτών.
Για παράδειγμα, η περιπέτεια, η περιέργεια και η μύηση στην αρρενωπότητα αποδείχθηκαν σημαντικά κίνητρα για τους νεαρούς Αλβανούς, ενώ για τις Αλβανίδες, η αποφυγή των καταναγκασμών της πατριαρχικής οικογένειας και του κοινωνικού ελέγχου, που ασκείται στις γυναίκες αγροτικών περιοχών, και για τις Βουλγάρες η επίλυση προβλημάτων, σε επίπεδο ζευγαριού, αποτέλεσαν εξίσου σημαντικούς παράγοντες στην απόφασή τους να μεταναστεύσουν. «Τα δεδομένα μας, δεν επιβεβαίωσαν το επιχείρημα που διατυπώνεται συχνά στη πρώιμη φεμινιστική βιβλιογραφία της δεκαετίας του 1970, σύμφωνα με το οποίο η μετανάστευση συμβάλλει στη χειραφέτηση των γυναικών», τονίζει η καθηγήτρια. Του Αποστόλη Ζώη..Η ΕΡΕΥΝΑ 04 Φεβρουαρίου 2011.