«Επιχειρηματικοί άγγελοι» υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Το μόνο που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να τους βρει. Είναι πετυχημένοι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για επενδύσεις εφόσον κρίνουν ότι υπάρχουν πρωτότυπες ιδέες από νέους ανθρώπους που θέλουν να ξεχωρίσουν. Πολλοί από τους «επιχειρηματικούς αγγέλους» είναι Έλληνες απόδημοι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους συμπατριώτες τους, εξασφαλίζοντας παράλληλα μεγάλα κέρδη.
Από την πλευρά της η αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο του νέου της ρόλου, έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα δίκτυο επαφών με ομογενείς και να τους φέρει σε επικοινωνία με νέους, γυναίκες ή ακόμη και μακροχρόνια ανέργους που επιθυμούν να προωθήσουν την επιχειρηματικότητά τους αλλά δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες για δανειοδότηση επειδή δεν παρέχουν τις απαραίτητες εγγυήσεις.
«Αν για παράδειγμα βρεθούν πέντε Έλληνες εστιάτορες στο Βερολίνο που θέλουν να χρησιμοποιούν σπαράγγια στο μενού τους, οι δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας, όπου αναπτύσσονται τέτοιες καλλιέργειες θα μπορούσαν να τους φέρουν σε επαφή με νέους αγρότες της περιοχής τους. Έτσι θα προέκυπτε ένα δίκτυο αγορών που θα τροφοδοτούσε τα εστιατόρια της γερμανικής πόλης με προϊόντα της Μακεδονικής γης», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Βαρσακέλης. Όπως τονίζει, παρόμοια παραδείγματα έχουν εφαρμοστεί στην Ευρώπη και την Αμερική με μεγάλη επιτυχία, αναδεικνύοντας τον τεράστιο ρόλο της αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη μιας περιοχής μέσω της τόνωσης της επιχειρηματικότητας του πληθυσμού της.
Τέτοιες δυνατότητες και υποδειγματικές πρακτικές παρουσιάζονται στο βιβλίο «Αυτοδιοίκηση και επιχειρηματικότητα» των Νίκου Βαρσακέλη, Χριστόδουλου Κουτσουλιάνου και Ευαγγελίας Ζήκου που εκδόθηκε από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πρόνοιας και Αρωγής του Δήμου Καλαμαριάς (ΚΔΕΚΠΑΚ). Οι συγγραφείς έκαναν μια προσπάθεια να συγκεντρώσουν αυτά τα παραδείγματα με στόχο να δώσουν στην αυτοδιοίκηση την ευκαιρία να τα χρησιμοποιήσει ώστε να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης.
«Στη Βαλονία του Βελγίου, μια περιοχή που τα τελευταία 20 χρόνια βρίσκεται σε διαδικασία αποβιομηχάνισης, δήμος της περιοχής αποφάσισε να προωθήσει την τοπική και επιχειρηματική δραστηριότητα, καλώντας τους νέους σε διαγωνισμό για το καλύτερο σλόγκαν επιχειρηματικού πνεύματος. Τα σλόγκαν που κέρδισαν ήταν: «σήμερα θα πάω και θα πάρω το προβάδισμα», «σήμερα θα καλλιεργήσω τις ιδέες μου», «σήμερα είμαι στον κόσμο του αύριο». Αντίστοιχα στη Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο της μεταλιγνιτικής περιόδου, μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς κόστος το παράδειγμα της δημιουργίας portal με όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής, ώστε να πουλούν τα προϊόντα τους on line στον παγκόσμιο ιστό», σημειώνει ο κ. Βαρσακέλης.
Την περίπτωση ενός ζευγαριού αγροτών στα Απαλάχια όρη της Κεντρικής Αμερικής αναφέρει από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΚΔΕΚΠΑΚ, Χριστόδουλος Κουτσουλιάνος. Το ζευγάρι καλλιεργούσε για χρόνια καπνό όμως αναζητούσε νέες προσοδοφόρες καλλιέργειες. Έτσι απευθύνθηκε στο Δίκτυο Κεντρικών Απαλαχίων, το οποίο έφτιαξαν οι δήμοι της περιοχής με σκοπό να δημιουργήσουν ένα σύστημα παραγωγής προϊόντων υγιεινής διατροφής. Οι αγρότες στράφηκαν σε νέα βιολογικά και οργανικά αγροτικά προϊόντα, ενώ εγκαταστάθηκαν στην περιοχή επιχειρήσεις προώθησής τους.
Εξάλλου στο Σαν Χοσέ των ΗΠΑ ο δήμος έφτιαξε ένα κέντρο για τον επιχειρηματία, το οποίο προσελκύει χορηγίες και τις κατευθύνει σε πρωτότυπες επιχειρηματικές ιδέες. Έτσι οι χορηγοί κερδίζουν φήμη και πελατολόγιο, ενώ οι επιχειρηματίες ωφελούνται από την τεχνική κατάρτιση των προγραμμάτων τους, τη νομική βοήθεια που παρέχει το κέντρο και βέβαια την οικονομική τους στήριξη.
Παρουσιάζοντας τις δυνατότητες που μπορεί να δημιουργήσει η αυτοδιοίκηση εφαρμόζοντας πολιτικές για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ο κ. Κουτσουλιάνος σημειώνει ενδεικτικά ότι από το 1999 οπότε ο Δήμος του Τορόντο έφτιαξε γραφείο οικονομικής ανάπτυξης και πολιτισμού, μέχρι σήμερα εγκαταστάθηκαν στην περιοχή 300.000 επιχειρήσεις και προέκυψαν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ