Μικροί και μεγάλοι από την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου θα έχουν τη δυνατότητα να μυηθούν στα μυστικά κατασκευής του άρτου και να ενημερωθούν από αθλητές και διατροφολόγους για τη διατροφική πυραμίδα του ψωμιού, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Οκτωβρίου.
Στο κέντρο της Πλατείας Αριστοτέλους θα λειτουργεί ένας μύλος, που θα αλέθει το σιτάρι και στη συνέχεια θα μεταφέρεται στο φούρνο της γειτονιάς, δίπλα, όπου θα ετοιμάζεται η ζύμη. Τη ζύμη αυτή θα την παίρνουν κάθε ημέρα 200 παιδάκια του δημοτικού, τα οποία μαζί και με τους αρτοτεχνίτες θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν τα δικά τους κουλούρια, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκη, Νεόφυτος Παπαδόπουλος.
Καθημερινά, αρτοτεχνίτες και παιδιά θα παράγουν όλοι μαζί περί τα 2.000 ψωμιά, ενώ την Κυριακή 17 Οκτωβρίου η παρασκευή κουλουριού αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατ. τεμάχια. Η καθημερινή παραγωγή άρτου θα παραδίνεται σε διάφορα ιδρύματα της πόλης μας, ενώ αναφορικά με την παρασκευή των υπεράριθμων κουλουριών, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «είναι ένας φιλόδοξος στόχος και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί».
Παράλληλες εκδηλώσεις
Στο κέντρο της πλατείας, θα στηθούν τρία στρογγυλά τραπέζια που θα έχουν τίτλο «Διατροφική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση προς την κατανάλωση ποιότητας» και «πλάθω και δοκιμάζω». Παράλληλα, σκηνοθέτες και κριτικοί του Κινηματογράφου θα ενημερώνουν μικρούς και μεγάλους για τη διαδρομή του ψωμιού στο χώρο της 7ης Τέχνης και για την εξέλιξη των διατροφικών συνηθειών, όπως αποτυπώνεται στον Κινηματογράφο και την καθημερινότητα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο το ραντεβού που συνδέει τον άρτο με το θέαμα. Στον κινηματογράφο «Ολύμπιον», δίπλα στην Πλατεία Αριστοτέλους, την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, πρόκειται να προβληθούν τρία ντοκιμαντέρ με θέμα τον άρτο, ενώ στο χώρο θα λειτουργεί και έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Ιστορία και εξέλιξη του άρτου».
Στο μεταξύ, στο 2ο Φεστιβάλ Ψωμιού, πρόκειται να δώσουν το παρών αρτοτεχνίτες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι την Παγκόσμια Ημέρα Ψωμιού, στις 16 Οκτωβρίου, και φορώντας τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες, Πόντιοι, Βλάχοι, Καπαδόκες, Σμυρνιοί, Μακεδόνες, Κρητικοί και Κερκυραίοι, θα προσφέρουν ψωμιά στον κόσμο.
Σημειώνεται ότι σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα κυκλοφορεί τρισέλιδη εφημερίδα του σωματείου, όπου θα παρέχονται κάθε είδους πληροφορίες για το ψωμί και τη διατροφική του αξία, ενώ η όλη διοργάνωση θα ρίξει αυλαία την Κυριακή, με τη δραματοποιημένη αναπαράσταση της ιστορίας του ψωμιού στην πορεία των χρόνων από θεατρική ομάδα της Θεσσαλονίκης. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη στήριξη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας και το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη διοργάνωση έγινε πέρυσι στην Αθήνα και η επισκεψιμότητα ξεπέρασε τα 2,5 εκατ. άτομα, ενώ το 2011 το φεστιβάλ θα «ταξιδέψει» σε άλλη πόλη της Ελλάδας. Στο Νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούν 700 αρτοποιεία, τα οποία σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο είναι όλα «πράσινα», αφού διαθέτουν περιβαλλοντική μελέτη.