«Γλυκιά ζωή στο νησί των σκανδάλων», είναι ο τίτλος ολοσέλιδου, εκτενέστατου ρεπορτάζ του Γκερντ Χέλερ στη γερμανική εφημερίδα Kölner Stadtanzeiger για τα κυκλώματα και τη διαφθορά στη Μύκονο: «Η ελληνική high society που κυκλοφορεί στη Μύκονο έχει τους δικούς της ρυθμούς. Εδώ συνωστίζονται κάθε καλοκαίρι οι εκπρόσωποι του διεθνούς τζετ σετ και της ελληνικής πλουτοκρατίας.
Στους κολπίσκους της Μυκόνου αράζουν πανάκριβα κότερα και γιοτ, ενώ ιδιωτικά τζετ προσγειώνονται δίπλα στο αεροδρόμιο του νησιού. Όποιος όμως ταξιδέψει την ημέρα στο νησί θα δει μια άλλη Μύκονο: σκουπίδια και μπάζα στους δρόμους, σκουριασμένα αυτοκίνητα και την παράνομη χωματερή, όπου οι Μυκονιάτες καίνε τα σκουπίδια τους. Το δηλητηριώδες σύννεφο της χωματερής δεν φθάνει όμως μέχρι τις παραλίες, όπου λιάζονται οι τουρίστες. Αλλά η παράνομη χωματερή δεν είναι το μοναδικό βρώμικο μυστικό του νησιού. ‘Ό,τι είναι σάπιο στην Ελλάδα, το βρίσκεις σε μικρογραφία εδώ στη Μύκονο’, δηλώνει ένας μαγαζάτορας που αρνείται να αποκαλύψει το όνομά του ‘γιατί αλλιώς θα πρέπει να κλείσει το μαγαζί του’.»
Υπεξαίρεση, πλαστογραφία, απιστία, ψευδορκία
Ο Γερμανός δημοσιογράφος αναφέρεται σε περιπτώσεις διαφθοράς στη δημοτική αρχή της Μυκόνου, μέλη της οποίας κατηγορούνται από την εισαγγελέα Έφη Σαλμά για πλαστογράφηση επισήμων εγγράφων, υπεξαίρεση, απιστία και ψευδορκία. Οι κατηγορούμενοι φαίνεται να εισέπρατταν το 2% από τα δημοτικά τέλη ξενοδοχείων και πενσιόν επί σειρά ετών και συνεχίζει: «Σύμφωνα με το δικτυακό πυλώνα ξενοδοχείων Trivago η Μύκονος είναι το ακριβότερο νησί της Μεσογείου και αυτό γιατί από το 1930 δέχεται ξένους και πλούσιους τουρίστες και τελευταία και Έλληνες ζάμπλουτους. Όποιος θέλει να δείξει ότι έχει πετύχει, αγοράζει μια βίλα στη Μύκονο. Μια βίλα 300 τ.μ. με πισίνα και θέα στη θάλασσα κοστίζει γύρω στα πέντε εκατομμύρια ευρώ. Δεκάδες τέτοιες ευκαιρίες προσφέρει ακόμη το νησί. Πουθενά στην Ελλάδα δεν είναι τόσο ακριβά τα ακίνητα όσο στη Μύκονο, οι κάτοικοι της οποίας παλιά ζούσαν μόνον από το ψάρεμα.»
Η Μέκκα της ελληνικής μαφίας ναρκωτικών
«Τα λευκά μυκονιάτικα σπιτάκια στο λιμάνι είναι ειδυλλιακά, αλλά πρόκειται μόνον για σκηνικό. Η Μύκονος ισχύει ως Μέκκα της ελληνικής μαφίας ναρκωτικών. Ήδη διενεργούνται ανακρίσεις εις βάρος πολλών αστυνομικών της τοπικής αστυνομικής δύναμης με την κατηγορία της διαφθοράς. Επιπλέον τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάζονται και οι πράξεις βίας. Πριν από δύο χρόνια οι πορτιέρηδες ενός κλάμπ ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου έναν Αυστραλό τουρίστα. Όμως για όλες αυτές τις ιστορίες δεν μιλά κανείς στο νησί, γιατί θα κατέστρεφε την κοσμοπολίτικη αύρα της Μυκόνου και θα ζημίωνε τους μαγαζάτορες και την οικονομία του νησιού. Ακόμη και τα ελληνικά μίντια δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον να δημοσιεύσουν αρνητικά ρεπορτάζ για το νησί… Δεν πρέπει να υπάρχουν σκιές στην γκλάμουρ εικόνα της Μυκόνου, γιατί πρόκειται για χρήματα, για πολλά χρήματα και κάθε καλοκαίρι οι μπίζνεσμαν βγάζουν όλο και περισσότερα. ‘Η Μύκονος είναι η εικόνα της παρηκασμένης Ελλάδας, χώρας της αυθαιρεσίας, της υπεξαίρεσης και της κλεψιάς’, γράφει ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης που είναι και ο ίδιος Μυκονιάτης. Πολλοί κάτοικοι του νησιού βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά. Όπως π.χ. ο κοσμηματοπώλης Βύρων που ρωτά με απορία ‘κρίση; Ποια κρίση;’ Ποτέ μέχρι τώρα δεν κατέκλυσαν τα λιμάνια της Μυκόνου τόσα κότερα και γιοτ όσα φέτος. Μετά τους πλούσιους Αμερικανούς, ήρθαν οι νεόπλουτοι Ρώσοι και βεβαίως και οι ζάμπλουτοι Άραβες.»
Το άρθρο αναφέρεται σε σκάνδαλα παράνομης οικοδόμησης με τη συνεργασία της τοπικής πολεοδομίας και στις ανακρίσεις που διενεργούνται κατά του δημάρχου, του προκατόχου του και δύο αντιδημάρχων με την κατηγορία της διαφθοράς και καταλήγει: «Πρόκειται για σημαντικά ποσά. Στην αρχή έλειπαν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, μετά έγιναν δύο εκατομμύρια και τώρα έφθασαν τα έξι, όπως λέγεται. Αλλά τι είναι έξι εκατομμύρια για το νησί των πολυεκατομμυριούχων; Για τους δημοτικούς άρχοντες της Μυκόνου είναι μάλλον ψύχουλα.»
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης