Στους τέσσερις δήμους οι μετοχές του ΚΕΝΑΚΑΠ

Κατανεμήθηκαν ανάλογα με τον πληθυσμό κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΔΚ ν. Τρικάλων – Έντονη δυσαρέσκεια και προβληματισμός για τα οικονομικά
Η ΤΕΔΚ Τρικάλων έχει ημερομηνία λήξης, όπως άλλωστε και οι 22 από τους σημερινούς δήμους και κοινότητες του Νομού. Από 1-1-2011 θα υφίσταται η ΤΕΔ Θεσσαλίας, δηλαδή, η Τοπική Ένωση Δήμων Θεσσαλίας η οποία θα εδρεύει στη Λάρισα και η οποία θα εκπροσωπεί το σύνολο των δήμων της Περιφέρειας. Τα μέλη της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Τρικάλων συνεδρίασαν προχθές το βράδυ, προκειμένου να εξετάσουν την μετά ΤΕΔΚ εποχή.
Κυρίως, τους απασχόλησε η μεταβίβαση μετοχών της ΤΕΔΚ προκειμένου αυτές να μην περιέλθουν στη νέα περιφερειακή ΤΕΔ η οποία δεν θα εκπροσωπεί το νομό αλλά το σύνολο της Θεσσαλίας. Σε πρώτη φάση προχθές, ασχολήθηκαν με τις μετοχές της ΤΕΔΚ στο ΚΕΝΑΚΑΠ. Αυτή ανέρχεται στο 8% το συνολικού κεφαλαίου της Αναπτυξιακής Καλαμπάκας – Πύλης που τα τελευταία χρόνια έλαβε παντρικαλινό χαρακτήρα. Μετά από διάφορες προτάσεις, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΔΚ αποφάσισαν ομόφωνα να μοιράσουν τις μετοχές ανάλογα με τον πληθυσμό στους τέσσερις νέους δήμους του Νομού Τρικάλων.
Κατόπιν αυτής της απόφασης, πέραν των μετοχών που ήδη κατέχουν, οι τέσσερις δήμοι θα πάρουν και νέες, ως εξής:

Δήμος Καλαμπάκας: 478 μετοχές.
Δήμος Πύλης: 354 μετοχές.
Δήμος Φαρκαδόνας: 280 μετοχές.
Δήμος Τρικκαίων: 1.317 μετοχές.

Η κατανομή των μετοχών με βάση των πληθυσμό ευνοεί το νέο δήμο Τρικκαίων ο οποίος λόγω του πληθυσμού πήρε τις μισές σχεδόν μετοχές του ΚΕΝΑΚΑΠ. Παρότι η συγκεκριμένη κατανομή δεν ευνοεί τους μικρότερους «Καλλικρατικούς» δήμους, ανάλογη ρύθμιση αναμένεται να γίνει και για τις μετοχές της ΑΝΕΝΤ, δηλαδή, της αναπτυξιακής της νομαρχίας Τρικάλων η οποία επίσης καταργείται και οι αρμοδιότητες της οποίας, επίσης θα περιέλθουν στους δήμους.
Συζήτηση για τα οικονομικά
Για άλλη μία φορά, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση, έγινε αναφορά στα οικονομικά των δήμων και κοινοτήτων του νομού. Η δυσαρέσκεια των αιρετών της ΤΕΔΚ για τη μείωση των κονδυλίων που διατίθενται στους δήμους ήταν εμφανής. Από την ενημέρωση που υπήρξε, έγινε κατανοητό, ότι οι δήμοι δεν έχουν να περιμένουν κάτι καλύτερο το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και ενόψει του Καλλικράτη, λόγω της μείωσης των κρατικών επιχορηγήσεων που προβλέπονται στο μνημόνιο.

Η ΕΡΕΥΝΑ Του Λάζαρου Μάμαλη