Ευρωπαϊκές Τράπεζες: Ξεπουλούν το χρυσό για να βρουν ρευστότητα

"Φορτώθηκε" 346 τόνους χρυσού η Τράπεζα των Διεθνών Διακανονισμών. Πώς βρέθηκαν εκεί; H απάντηση είναι απλή: οι ευρωπαϊκές τράπεζες ξεπουλούν το χρυσό που έχουν στα αποθέματά τους, για να εξασφαλίσουν ρευστότητα, καθώς εντείνονται τα προβλήματα και οι ανησυχίες στη διατραπεζική αγορά.
Αυτή η υποσημείωση για τους 346 τόνους στην πρόσφατη ετήσια έκθεση της Tράπεζας των Διεθνών Διακανονισμών (BIS) ήταν αρκετή για να προκαλέσει… αναμπουμπούλα στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου. Οι traders άλλωστε αποδίδουν την πτώση της τιμής του χρυσού στο χαμηλό πέντε εβδομάδων και κάτω από τα 1200 δολαρια ανά ουγγιά, στις… συζητήσεις που προκάλεσε αυτή η έκθεση.
Όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου (Wall Street Journal, Financial Times κ.α.) οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης έχουν εδώ και καιρό αρχίσει να ξεφορτώνονται τον χρυσό που έχουν συσσωρεύσει, έτσι ώστε να αντλήσουν ρευστότητα, η οποία αγγίζει ήδη τα 14 δισ. δολάρια. Πού αλλού να αποταθούν λοιπόν, πλην της κεντρικής τράπεζας των… κεντρικών τραπεζών, όπως θεωρείται η BIS.
Αυτό το γεγονός είναι τουλάχιστον ενδεικτικό της προσπάθειας των τραπεζών να εξασφαλίσουν τα κεφάλαια που έχουν ανάγκη από πηγές εκτός της διατραπεζικής αγοράς.
Μ' αυτά και μ' αυτά λοιπόν, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών δέχτηκε 346 τόνους χρυσού ως αντάλλαγμα για ρευστότητα σε συνάλλαγμα (swap), κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους που έληξε στις 31 Μαρτίου.
Σε αυτά τα swaps χρυσού, οι εμπορικές τράπεζες πουλούν το χρυσό που έχουν στην BIS, με τη συμφωνία να τον ξαναγοράσουν κάποια στιγμή στο μέλλον. Αξίζει να σημειώσουμε πως τέτοιου είδους συναλλαγές δεν αναφέρονταν στις εκθέσεις της Τράπεζας τα τελευταία χρόνια, και αυτά τα swaps του χρυσού τα οποία αναλύονται λεπτομερώς στο report της BIS, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2009, και όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία, έχουν σημειώσει σημαντική εκτόξευση από τον φετινό Ιανουάριο, όταν "ξέσπασε" η ελληνική κρίση.
Το συνολικό ποσό που άντλησαν οι τράπεζες μέσω των swaps χρυσού, όπως προαναφέραμε, πλησιάζει τα 14 δισ. δολάρια, ωστόσο αυτό θεωρείται μικρό ποσό εάν συγκριθεί με τα ποσά που διακινούνται στη διατραπεζική αγορά. Όπως και να χει, το ότι οι τράπεζες προσπαθούν να βρουν τρόπους να εξασφαλίσουν την αναγκαία ρευστότητα, αποτελεί απόδειξη του τεράστιου stress που υπάρχει σήμερα στον κλάδο.
Το Euribor, το επιτόκιο στο οποίο οι τράπεζες της Ευρωζώνης δανείζουν η μία την άλλη, αυξάνεται εδώ και 27 ημέρες συνέχεια, την στιγμή που οι ανησυχίες στις αγορές εν όψει των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών οι οποίες αναμένονται κοντά στα τέλη του μήνα, κλιμακώνονται.
Η ετήσια έκθεση της BIS αναφέρει, τέλος, ότι ο χρυσός που έλαβε από τα swap παραμένει στις "κεντρικές τράπεζες". Ωστόσο τα νέα για τα swaps δημιουργούν φοβίες πως η BIS μπορεί να αποφασίσει να πουλήσει το πολύτιμο μέταλλο, ή μπορεί και να έχει αρχίσει ήδη να το κάνει, κάτι που θα συμβάλει στην περαιτέρω πίεση της τιμής του.
Σύμφωνα με τον κ. Nicholas Johnson, διαχειριστή του CommodityRealReturn Strategy Fund της Pacific Investment Management, η έκθεση αυτή της BIS, θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς την αντίληψη των επενδυτών για το χρυσό, ο οποίος θεωρείται ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο στην κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρωζώνη.
Όπως τονίζει ο κ. Johnson, αρχικά και μέχρι σήμερα, η κρίση χρέους αποτελούσε το απόλυτο bullish σήμα για τον χρυσό, τώρα όμως πολλοί έχουν αρχίσει και το… ξανασκέφτονται, καθώς τελικά το πολύτιμο μέταλλο αποκτά ίσως την ταμπέλα του μέσου το οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν κάποιοι για να μπορούν πιο εύκολα να ρευστοποιήσουν...http://www.kerdos.gr
Ελευθερία Κούρταλη