Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΑΓΓΑΡΑ
Είναι ένα από τα πιο ζωντανά χωριά του δήμου Φαρκαδόνας, και ίσως του νομού Τρικάλων. Ο λόγος για το δημοτικό διαμέρισμα Γριζάνου, το οποίο κατέχει την δεύτερη, πληθυσμιακά θέση μεταξύ των δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου. Ενός χωριού με πλούσια ιστορία και πολλές φυσικές ομορφιές που συγκινούν τον επισκέπτη.
Λίγα ιστορικά στοιχεία
Το χωριό βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Γρίζο. Πιθανολογείται ότι η ονομασία του είναι παραφθορά «του βρυζάνου η βλυζανού» και προέρχεται από τα πολλά νερά τα οποία πηγάζουν από το βουνό Γρίζος. Αναφέρεται στην βιβλιογραφία και σαν «Βλυζά» από ένα σπουδαίο φρούριο το επονομαζόμενο ως «Γρίζος» που σημαίνει ισχυρός, απόρθητος.
Το βυζαντινό κάστρο με περίμετρο πολλών χιλιομέτρων και ύψος στη βόρεια πλευρά του 7-8 μέτρα, υψώνεται βορειοανατολικά του χωριού. Αποτέλεσε στρατηγικό σημείο περάσματος από Όλυμπο Ελασσόνα προς δυτική Θεσσαλία. Το κάστρο συνδέεται και με την τοπική παράδοση με την «ωρια» ωραία βασιλοπούλα και τον καημό της. Η βασιλοπούλα αγάπησε έναν απλό στρατιώτη, όχι αρεστό στον πατέρα της. Για να αποφύγει την τιμωρία -φυλακή που της επέβαλαν έπεσε από τα τείχη του κάστρου.Η ταυτότητα του χωριού, Το σημερινό όνομα Γριζάνο συναντάται στα μεταβυζαντινά χρόνια κυρίως σε επιγραφές και ενθυμήσεις Ναών και βιβλίων. Απέχει από την πόλη των Τρικάλων 34 χλμ. και συνορεύει με τα χωριά Διάσελλο, Αχλαδοχώρι ,Κρήνη, Παναγίτσα, Φαρκαδόνα και Ζάρκο, καθώς επίσης και από τον νομό Λάρισας με το Μέγα Ελευθεροχώρι.
Το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου προκαλεί θετικά συναισθήματα με την ήρεμη ατμόσφαιρα, την οποία προφυλάσσει το πανύψηλο τείχος. Ανάλογα συναισθήματα προκαλούν και οι Ναοί του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Νικολάου, της Αγίας Τριάδας και της Αγίας Παρασκευής που συναντά κανείς στο χωριό.
Το Γριζάνο είναι ένα χωριό ζωντανό όλες τις εποχές του χρόνου. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι η πλατεία σφύζει από ζωή, εικόνα που δεν συναντάς συχνά στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου.
Κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, οι οικοδομικές εργασίες και οι μικρές επιχειρήσεις.
Στο χωριό σήμερα λειτουργούν δημοτικό σχολείο όπου ο αριθμός των μαθητών αγγίζει τους 90, νηπιαγωγείο όπου φοιτούν 24 παιδιά και βρεφονηπιακός σταθμός με 17 βρέφη.
Τι λέει ο αντιδήμαρχος Ο κ. Νίκος Τσάτσος έλκει την καταγωγή του από το δημοτικό διαμέρισμα του Γριζάνου. Έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές του 2006 με το συνδυασμό του νυν δημάρχου κ. Χρήστου Τόλιου, όπου και εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος. Από τις αρχές του έτους εκτελεί τα καθήκοντα του αντιδημάρχου, θέση που ο ίδιος τη χαρακτηρίζει σημαντική.
«Έχω τη διάθεση, τη θέληση και πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω ακόμη περισσότερα στο δήμο μας», σημειώνει ο κ. Τσάτσος.
Ο αντιδήμαρχος αποτελεί τον «Βενιαμίν» της ομάδας του δημάρχου. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί αφορμή για να μην βάζει στόχους και να αγωνίζεται για την περαιτέρω ανάπτυξη των δημοτικών διαμερισμάτων και γενικότερα του δήμου.
«Κατανοώ τα αιτήματα των συνδημοτών μου, όχι μόνο του Γριζάνου αλλά και γενικότερα των υπολοίπων δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου μας», σημείωσε ο αντιδήμαρχος και συμπλήρωσε, «προσπαθώ να τα μεταφέρω, όπως και οι συνάδελφοί μου στο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να δώσουμε λύση», συμπληρώνει. Ως δημοτικός σύμβουλος και τώρα ως αντιδήμαρχος αγωνίζομαι για το κοινωνικό συμφέρον και προσπαθώ να ανταποκριθώ στις ανάγκες, στις απαιτήσεις των πολιτών και του δήμου γενικότερα Φορείς και πρόσωπα
Στο δημοτικό διαμέρισμα του Γριζάνου σήμερα κατοικούν 1.600 μόνιμοι κάτοικοι.
Το πολιτικό όργανο του δημοτικού διαμερίσματος αποτελείται από πέντε (5) μέλη. Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου είναι ο κ. Θανάσης Ευθυμίου ενώ τις υπόλοιπες θέσεις καταλαμβάνουν οι κ.κ. Σωκράτης Κούτσικος, Θεόδωρος Παπακυρίτσης, Κωνσταντίνος Κακαδιάρης και Ευάγγελος Χασιώτης.
Το χωριό πανηγυρίζει του Αγίου Πνεύματος όπου υπάρχει κτισμένος ομώνυμος Ναός. Κατά την γιορτή διοργανώνεται ένα εντυπωσιακό πανηγύρι για την ψυχαγωγία των κατοίκων.
Ιερέας του χωριού σήμερα και πνευματικός καθοδηγητής είναι ο π. Κωνσταντίνος Παπαζαφείρης.
Στο χωριό λειτουργεί αγροτικό ιατρείο με τον γιατρό να επισκέπτεται τους κατοίκους μία έως δυο φορές την εβδομάδα, φροντίζοντας την υγεία τους.
Στο χωριό δραστηριοποιείται ο Αθλητικός Όμιλος Γριζάνου με πρόεδρο τον κ. Ηλία Αργυροθανάση, μια ποδοσφαιρική ομάδα που καταγράφει επιτυχίες και απαρτίζεται από νέους της περιοχής.
Πλούσια δραστηριότητα αναπτύσσει και ο Σύλλογος Γριζανιτών Λάρισας όπου διοργανώνει κατά διαστήματα εκδηλώσεις προβάλλοντας ήθη και έθιμα του χωριού.
Το μέλλον του Γριζάνου Αισιόδοξος για την πορεία και το μέλλον του Γριζάνου εμφανίζεται ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Τσάτσος. Ο ίδιος τονίζει πως για το χωριό υπάρχει μέλλον, αν συνεχιστεί το έργο που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια.
«Σαφώς και συναντούμε δυσκολίες καθώς οι πόροι που δίνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν επαρκούν. Εμείς από την πλευρά μας καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να αναπτυχτούν τόσο το Γριζάνο, όσο και τα υπόλοιπα χωριά του δήμου», σημειώνει ο αντιδήμαρχος.
Ο κ. Τσάτσος στάθηκε στο γεγονός της έντονης παρουσίας των νέων στο χωριό, εικόνα ενθαρρυντική για την μελλοντική πορεία του δημοτικού διαμερίσματος. Προβλήματα και ανάπτυξη
Ιδιαίτερα προβλήματα δεν συναντά κανείς στο Γριζάνο. Αυτό εξάλλου υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος. Παρόλα αυτά οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες δεν σταματούν για την περεταίρω βελτίωση της αισθητικής εικόνας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Στην παρούσα φάση ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την έναρξη του έργου της σύνδεσης των οικιών με το νέο δίκτυο ύδρευσης.
Παράλληλα ο αντιδήμαρχος στέκεται και στην δημιουργία έργων που θα βοηθήσουν, θα στηρίξουν και θα εξυπηρετήσουν τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο του χωριού.
Ο κ. Τσάτσος δεν παραλείπει να καλέσει την Πολιτεία να στρέψει το ενδιαφέρον της, στους νέους που αποτελούν την ελπίδα ενός τόπου.
Η ΕΡΕΥΝΑ 09 Μαΐου 2010, αρ. φύλλου 15495, σελίδα 15