Οι ξηροί καρποί "όπλο" κατά της χοληστερίνης
Οι ξηροί καρποί μειώνουν τη χοληστερίνη. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες στην Αμερική μετά από νέα μελέτη του πανεπιστημίου Λόμα Λίντα της Καλιφόρνιας υπό την Τζόαν Σαμπάτε και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ιατρικής "Archives of Internal Medicine" του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου.
Συγκεκριμένα η κατανάλωση ξηρών καρπών βοηθά στη μείωση του επιπέδου της χοληστερίνης καθώς όπως προκύπτει από την έρευνα, αν κανείς τρώει καθημερινά, επί τρεις έως οκτώ εβδομάδες, κατά μέσο όρο 67 γραμμάρια ξηρών καρπών, που αντιστοιχούν σε ένα μικρό σακουλάκι, τότε η ολική χοληστερίνη του μειώνεται κατά 5,1%, ενώ η "κακή" χοληστερίνη (LDL) κατά 7,4%, με συνέπεια να βελτιώνεται η κρίσιμη για την υγεία αναλογία "κακής" προς "καλή" χοληστερίνη.
Διαπιστώθηκε ακόμη ότι οι ξηροί καρποί μειώνουν κατά 10,2% κατά μέσο όρο και το επίπεδο των τριγλυκεριδίων, τα οποία επίσης σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά προβλήματα.
Μάλιστα, όσο πιο ανθυγιεινή διατροφή κάνει κανείς, τόσο μεγαλύτερη είναι η ωφέλεια από τους ξηρούς καρπούς. Η κατανάλωσή τους φαίνεται επίσης να μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.
Η έρευνα, περιλάμβανε την ανάλυση 25 προηγούμενων μελετών σχετικών με το θέμα που είχαν διενεργηθεί σε επτά χώρες.