Πρόταση για το φράγμα Τιτάνου από τον δήμο Φαρκαδόνας .

Χρήστος Τόλιος: «Ζούμε σε μια περιοχή που θα μπορούσε να είναι παραγωγικός παράδεισος ωστόσο διαχειριζόμαστε γενεαλογικά τη φτώχια μας και ελεεινολογούμε τη μοίρα μας με διαχρονική ευθύνη της πολιτείας»
Υπόμνημα για τις πλημμύρες στη Φαρκαδόνα απέστειλε στα συναρμόδια υπουργεία ο δήμαρχος κ. Χρήστος Τόλιος.
Επιμέλεια: Λάζαρος Μάμαλης
Με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες ο κ. Τόλιος, αφού αναφέρεται στα παραγωγικά χαρακτηριστικά της περιοχής, καταθέτει μία σειρά προτάσεις οι οποίες απαντούν στο πρόβλημα.
Α) ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
α) Για την προστασία των οικισμών.
1) Τ.Δ Κεραμιδίου
Το Τ.Δ Κεραμιδίου περικλείεται από δυτικά και βόρεια από αναχώματα για την προστασία του από τα νερά του Ενιπέα και του Πηνειού αντίστοιχα. Τα βρόχινα νερά του οικισμού και των πέριξ αυτού εκτάσεων απομακρύνονται με κανάλι προς τον Πηνειό ποταμό όταν η στάθμη του είναι χαμηλή. Όταν η στάθμη ανέβει το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί και η απομάκρυνση των υδάτων γίνεται με τη βοήθεια αντλιοστασίου που βρίσκεται στη θέση «προσήλιο» Κεραμιδίου.
Σήμερα η ηλεκτροδότηση του αντλιοστασίου γίνεται από γραμμή μεταφοράς που βρίσκεται εντός της παραπήνειας αγροτικής περιοχής με αποτέλεσμα όταν η περιοχή πλημμυρίσει και υπάρξει πρόβλημα στη γραμμή μεταφοράς, όπως συνέβη πρόσφατα, να είναι αδύνατη η πρόσβαση κλιμακίου της ΔΕΗ για την αποκατάσταση της βλάβης. Όταν η λειτουργία του αντλιοστασίου δεν είναι εφικτή, το δίκτυο απορροής δεν λειτουργεί με την βαρύτητα λόγω ανύψωσης της στάθμης του Πηνειού τότε το διαμέρισμα του Κεραμιδίου κινδυνεύει από πλημμύρα.
Απαιτείται άμεση ηλεκτροδότηση του υφιστάμενου αντλιοστασίου, στη θέση «προσήλιο» Κεραμιδίου, από άλλη γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ίσως από το δίκτυο του οικισμού, για να εξασφαλίζεται εύκολη πρόσβαση σε αυτό σε περίπτωση βλάβης. Ένα χρόνιο πρόβλημα αναζητά άμεσα τη λύση του.
2) Τ.Δ Φαρκαδόνας.
Το νότιο τμήμα του οικισμού Φαρκαδόνας, προσδιοριζόμενο νότια της σημερινής εθνικής οδού και βόρεια της νέας παράκαμψης, εμφανίζει υψηλή υδροφορία όλο το χρόνο. Από το φθινόπωρο μέχρι και την άνοιξη και σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων απειλείται από πλημμυρικά φαινόμενα κινδυνεύοντας τμήματα του οικισμού, το συγκρότημα των «λαϊκών κατοικιών», αλλά και επιχειρήσεις γεωργικές κτηνοτροφικές που είναι εγκατεστημένες στην περιοχή. Το πρόβλημα εντάθηκε με την κατασκευή του τμήματος της νέας εθνικής οδού για την παράκαμψη της Φαρκαδόνας. Τα ημιτελή σήμερα έργα ενίσχυσαν το πρόβλημα αλλά ανέδειξαν και την ανάγκη για καλύτερη παροχέτευση και απομάκρυνση των υδάτων μιας μεγάλης έκτασης που εκτείνεται εκατέρωθεν της παράκαμψης επηρεάζοντας και τις αγροτικές περιοχές μέχρι το εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ. Προτείνεται η άμεση
Α) Εκβάθυνση του καναλιού Γκάλιας από το ύψος της Φαρκαδόνας μέχρι τη θέση νότια του εργοστασίου γάλακτος της ΔΕΛΤΑ που συγκλίνουν τα προστατευτικά αναχώματα Αργυρόπουλου και Ζάρκου.
Β) Συντήρηση του συστήματος απορροής με βαρύτητα (κλαπέ) για λειτουργία στην περίπτωση που η στάθμη του Πηνειού είναι χαμηλά.
Γ) Κατασκευή αντλιοστασίου στη θέση αυτή για την απομάκρυνση των υδάτων όταν η στάθμη του Πηνειού ανέλθει σημαντικά. Η ηλεκτροδότηση προφανώς θα πρέπει να γίνει από γραμμή μεταφοράς εκτός ζώνης πλημμυρικών φαινομένων για δυνατότητα έγκαιρης αποκατάστασης ενδεχόμενης βλάβης.
3) Τ.Δ Πηνειάδας
Στο Τ.Δ της Πηνειάδας λόγω μη λειτουργίας υφιστάμενων κλαπέ εισήλθαν νερά του Πηνειού ποταμού σε αποστραγγιστικά κανάλια. Εκκρεμεί η εκβάθυνση αγροτικού καναλιού που είναι προγραμματισμένο από την ΥΕΒ Τρικάλων στη θέση «νεροσυρμές» του Τ.Δ Πηνειάδας. Απαιτείται η κατασκευή ενός αντλιοστασίου για την απομάκρυνση των νερών όταν το μηχανικό «κλαπέ» αδυνατεί να λειτουργήσει λόγω αύξησης της στάθμης του Πηνειού.
4) Συντήρηση – ανακατασκευή μηχανικών «κλαπέ».
Η συντήρηση των συγκεκριμένων «κλαπέ» απορροής προς τον Πηνειού αλλά και των υπόλοιπων κατά μήκους του συλλεκτήρα Αργυρόπουλου είναι αναγκαία για αποφυγή επιδείνωσης των πλημμυρικών φαινομένων...http://www.e-erevna.gr
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ>>Πρόταση για το φράγμα Τιτάνου από τον δήμο Φαρκαδόνας