Ελλάδα υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα χρυσού 450 τουλάχιστον τόνων, κάνοντας έτσι την αξία των κοιτασμάτων να ξεπερνά με βάση τις τρέχουσες τιμές του μετάλλου τα 12 δισ. ευρώ.

Στοίχημα δισεκατομμυρίων, «χαμένο» έως σήμερα στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, την παραπληροφόρηση, ακόμη και στην άτεγκτη στάση των τοπικών κοινωνιών, φαντάζει ο ελληνικός χρυσός. Συνέπεια αυτών των παραγόντων είναι το ζητούμενο της εξόρυξης να παραμένει εισέτι μετέωρο, με τα επιχειρηματικά σχήματα των Ελληνικός Χρυσός, Μεταλλευτική Θράκης και Χρυσωρυχεία Θράκης, να προσδοκούν τις θετικές γνωμοδοτήσεις.
Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), στη Βόρειο Ελλάδα υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα χρυσού 450 τουλάχιστον τόνων, κάνοντας έτσι την αξία των κοιτασμάτων να ξεπερνά με βάση τις τρέχουσες τιμές του μετάλλου τα 12 δισ. ευρώ.
Ανάλογη είναι και η διαρροή σημαντικού ύψους κεφαλαίων της άμεσης φορολογίας των επιχειρήσεων για το ελληνικό Δημόσιο, καθώς μόνον από το έργο Περάματος ο δημόσιος κορβανάς θα είχε έσοδα άνω των 100 εκατ. ευρώ.
Ελληνικός Χρυσός
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 αναμένεται να υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Ελληνικός Χρυσός για την ίδρυση μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή του Μάντεμ Λάκκου και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων των Σκουριών και της Ολυμπιάδας, project με συνολικό προϋπολογισμό που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός έχει λάβει τη θετική γνωμοδότηση του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ για την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και συντάσσει στην παρούσα φάση τις τεχνικές μελέτες βάσης που θα αποτελέσουν το υπόβαθρο της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Σήμερα, η μόνη μεταλλευτική δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός λειτουργεί στο Στρατώνι και αφορά εξόρυξη και εμπλουτισμό μικτών θειούχων μολύβδου και ψευδαργύρου. Η παραγωγή του μεταλλείου κινείται στους 250.000 τόνους ετησίως και αποδίδει περίπου 60.000 τόνους συμπυκνωμάτων προς πώληση.
Στην πλήρη ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός θα απασχολούνται 1.500 εργαζόμενοι, ενώ 6.000 θέσεις υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας.
Η μεταλλευτική εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, στην οποία μέτοχοι είναι η καναδική European Goldfields και η κατασκευαστική Ακτωρ απέκτησε με σύμβαση από το ελληνικό Δημόσιο τα μεταλλευτικά δικαιώματα των Μεταλλείων Κασσάνδρας στις αρχές του 2004.
Μεταλλευτική Θράκης

Από χίλια κύματα έχει περάσει η επένδυση της εταιρείας Μεταλλευτική Θράκης για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων χρυσού στην περιοχή Σάπες του νομού Ροδόπης. Η εταιρεία, η οποία αρχικά ανήκε στη βρετανική Greenwich Resources είχε λάβει προέγκριση χωροθέτησης το 2000, καθώς και έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το ΥΠΕΧΩΔΕ το 2002.
Ωστόσο, συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και φυσικά η ΜΠΕ απορρίφθηκε κατά τη συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Ροδόπης. Κάθε ελπίδα να προωθήσει το επενδυτικό σχέδιο στις Σάπες με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης διαλύθηκε όταν τον Μάρτιο του 2007 το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση του δήμου Σαπών για την ακύρωση της απόφασης προέγκρισης χωροθέτησης του έργου «για τεχνικούς λόγους».
Και αυτό γιατί η προέγκριση χωροθέτησης προέβλεπε την επεξεργασία χρυσού με τη μέθοδο της κυάνωσης, ενώ στην ΜΠΕ η Μεταλλευτική Θράκης άλλαξε την υπόγεια μέθοδο εκμετάλλευσης και τη μεταλλουργική μέθοδο απόληψης του χρυσού χωρίς τη χρήση κυανίου.
Η Μεταλλευτική Θράκης, η οποία ανήκει πλέον κατά 100% στην αυστραλιανή εταιρεία Capelambert ξεκινά από την αρχή τη διαδικασία για την επικαιροποίηση των μελετών της σύμφωνα και με τις νεότερες Κοινοτικές Οδηγίες και μέχρι το φθινόπωρο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη να τις καταθέσει στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Το επενδυτικό πλάνο προβλέπει επένδυση ύψους 90 εκατ. δολ. και τη δημιουργία 130 θέσεων εργασίας με τη λειτουργία και 200 κατά τη διάρκεια της κατασκευής της μονάδας.
Χρυσωρυχεία Θράκης
Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά το πέρασμα στην καναδική Eldorado Gold Corporation του 100% των μετοχών της Χρυσωρυχεία Θράκης, το έργο χρυσού Περάματος δείχνει να εισέρχεται στην πλέον κρίσιμη φάση του, καθώς πολύ σύντομα - μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 - η Χρυσωρυχεία Θράκης προβλέπεται να υποβάλει προς εξέταση και δημόσια διαβούλευση την καθ' όλα κρίσιμη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Η υποβολή της στις αρμόδιες Αρχές έρχεται ως συνέχεια της ήδη υποβληθείσας προμελέτης και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, η έκδοση των περιβαλλοντικών όρων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2011. Η προβλεπόμενη έναρξη κατασκευής του έργου αναμένεται στις αρχές του μεθεπόμενου φθινοπώρου, σχεδόν 13,5 χρόνια από τη στιγμή ολοκλήρωσης της μεταλλευτικής έρευνας στην ευρύτερη περιοχή Περάματος στον νομό Εβρου.
Σε απτά νούμερα, η περιγραφή του κοιτάσματος μεταφράζεται σε βέβαια μεταλλικά αποθέματα 11,7 εκατ. τόνων οξειδωμένου μεταλλεύματος, ήτοι συνολικού αποθέματος 42,4 τόνων χρυσού και 96,3 τόνων αργύρου. Η διάρκεια εκμετάλλευσης του έργου προβλέπεται ν' ανέλθει στα 12 περίπου χρόνια, ήτοι 9 χρόνια διάρκεια της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, με επιπλέον 1,5 χρόνο διάρκειας της κατασκευαστικής περιόδου.
Ακολούθως η διάρκεια αποκατάστασης του έργου θα φτάσει τους 18 μήνες, ενώ η συντήρηση και παρακολούθηση των έργων αποκατάστασης θα φτάσει μέχρι και την πενταετία, οι δε κύριες μεταλλευτικές εγκαταστάσεις καθ' όλη τη διάρκεια του έργου, θα είναι το υπαίθριο μεταλλείο, το εργοστάσιο επεξεργασίας και η λεκάνη απόθεσης των τελμάτων.
Με βάση τη μελέτη της Optimization Study Second Edition Cost Review, η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2008 από την εταιρεία Aker Kvaerner Engineering Services, εκτός από τις συνολικές επενδύσεις των 230 εκατ. ευρώ - μεταφραζόμενες σε συνολική επένδυση κεφαλαίου 72 εκατ. ευρώ και λειτουργικό κόστος καθ' όλη τη διάρκεια του έργου 158 εκατ. ευρώ - το έργο προβλέπεται να δημιουργήσει 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας και κατά την κατασκευαστική περίοδο 300 θέσεις αντίστοιχα. Στα ίδια πλαίσια, οι έμμεσες θέσεις εργασίες υπολογίζονται σε 800, το δε κόστος αποκατάστασης του έργου υπολογίζεται στα 16 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τη μελέτη κλεισίματος του έργου..http://www.kerdos.gr