Υψηλά επίπεδα των επικίνδυνων οργανικών ρύπων PCBs ανιχνεύθηκαν σε δείγματα εδάφους γύρω και κάτω από τα «ύποπτα» βαρέλια,


Περιείχαν τοξικά τα βαρέλια της ΚΟΝΤΙ!Υψηλά επίπεδα των επικίνδυνων οργανικών ρύπων PCBs ανιχνεύθηκαν σε δείγματα εδάφους γύρω και κάτω από τα «ύποπτα» βαρέλια, τα οποία ελεγκτές εντόπισαν και δέσμευσαν στο εργοστάσιο τηςARCELOR (πρώην ΚΟΝΤΙ), στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου.
 Οι υποψίες ανώνυμης καταγγελίας, η οποία άνοιξε εκ νέου το μείζον για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία ζήτημα της διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, επιβεβαιώθηκε ως προς το σκέλος της ύπαρξης τοξικών.
 Οι αναλύσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» εντόπισαν αυξημένα επίπεδα PCBs σε δύο από τα πέντε δείγματα επιφανειακού εδάφους από το χώρο του οικοπέδου της εταιρίας και συγκεκριμένα σε εκείνα, τα οποία λήφθηκαν γύρω και κάτω από βαρέλια με πρώτες ύλες και απόβλητα.
 Στα δύο από δείγματα που λήφθηκαν στις 31/12/2009 βρέθηκαν τιμές 5,37 pg/g και 5,03 pg/g. Οι τιμές των υπολοίπων τριών ήταν: 1,82 pg/g, 1,90 pg/g και 1,12 pg/g.
 Ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα PCBs είχαν βρεθεί το 2007 σε αντίστοιχη μέτρηση σε δείγμα εδάφους από το χώρο αποθήκευσης αποβλήτων του εργοστασίου ΚΟΝΤΙ.
 Τα PCBs (πολυχλωριωμένα διφαινύλια) συγκαταλέγονται στη λίστα των τοξικών και επικινδύνων ουσιών και η χρήση τους έχει απαγορευτεί από το 2001 με τη συνθήκη της Στοκχόλμης.
 Η αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νατάσα Οικονόμου, δίνοντας στη δημοσιότητα τις αναλύσεις μετέφερε τις επισημάνσεις του «Δημόκριτου» ότι για τα PCBs η νομοθεσία δεν προσδιορίζει ανώτατα όρια, καθώς πρόκειται για ουσία που δεν υπάρχει στη φύση και κατά συνέπεια θα έπρεπε να είναι μηδενικά.
 Επισήμανση του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών είναι ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για το υπέδαφος, καθώς λόγω της μικρής διαλυτότητας τους στο νερό η ταχύτητα μετακίνησής τους στο έδαφος είναι πολύ μικρή.
 «Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μας εφησυχάζει. Μας δίνει, όμως, τη δυνατότητα για παρεμβάσεις», δήλωσε η κ. Οικονόμου.
 Μετά την έκθεση αυτοψίας και τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, η εταιρία ArcelorMittal Construction Hellas ΑΕ καλείται σε τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων για τη μονάδα του βαφείου. Η τροποποίηση θα περάσει από το νομαρχιακό συμβούλιο.
 Η ισχύς των περιβαλλοντικών όρων, υπό τους οποίους σήμερα λειτουργεί το βαφείο της βιομηχανικής μονάδας, περιορίζεται μέχρι τις 30 Μαΐου 2010, δηλαδή η λήξη της επαναπροσδιορίζεται επτά μήνες νωρίτερα.
 Ειδικά για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, η εταιρία καλείται σε 15 ημέρες από την κοινοποίηση της απόφασης, να καταθέσει σύμβαση με αδειοδοτημένη εταιρία για την ασφαλή απομάκρυνση των επικίνδυνων ποσοτήτων από το χώρο της μονάδας.
 Πρόσθετη υποχρέωση προς την εταιρία είναι η υπογραφή σύμβασης με εταιρία για τη διενέργεια μετρήσεων σε PCBs και PCTs, χημικές ενώσεις που προέρχονται από χρησιμοποιημένα λάδια και άλλα υλικά.
 Στη διάρκεια της αυτοψίας και των επισκέψεων που ακολούθησαν από κλιμάκιο ελεγκτών της Νομαρχίας, από τη διοίκηση της εταιρίας ζητήθηκε να προσκομιστούν στοιχεία από το 2005 έως το 2009 σχετικά με τις πρώτες ύλες εισαγωγής, τα αποθηκευμένα απόβλητα και τις ποσότητες των αποβλήτων που απομακρύνθηκαν στη διάρκεια της πενταετίας από το εργοστάσιο.
 Στο χώρο του βαφείου βρέθηκαν περίπου 2.000 με βαρέλια, τα οποία περιείχαν είτε απόβλητα, είτε πρώτη ύλη.
 Τα στοιχεία πενταετίας θα οδηγούσαν στο ισοζύγιο μεταξύ «εισερχόμενων» πρώτων υλών και «εξερχόμενων» αποβλήτων. Ωστόσο, από το Χημείο ενημέρωναν την κ. Οικονόμου ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία. Για το ισοζύγιο, το οποίο ακόμη αποτελεί «γρίφο» πρόκειται, σύμφωνα με την αντινομάρχη, να συσταθεί ειδική επιτροπή για την εξέταση των στοιχείων.
 Την ίδια ώρα, επίκειται η έκδοση απόφασης νομάρχη, που θα ζητά την υποβολή μελέτης αποκατάστασης του οικοπέδου, μετά την απομάκρυνση των βαρελιών, μέσα σε δύο μήνες.
 Εφόσον PCBs βρεθούν και στα δείγματα, τα οποία λήφθηκαν από το βαφείο, τότε θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και για αυτό το χώρο.
http://www.taxydromos.gr