Δύσκολα βρίσκει κανείς αυτή τη στιγμή Γερμανούς πολιτικούς που θα ήθελαν να μιλήσουν για το θέμα μιας πιθανής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ενόψει μάλιστα της αυριανής έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Αν διαρρεύσουν νωρίτερα τα γερμανικά σχέδια, το Βερολίνο δεν θα είχε αύριο την ευχέρεια διαπραγμάτευσης. Όλοι στο Βερολίνο κατανοούν ότι η Γερμανία ως ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης θα πρέπει να πρωτοστατήσει στην επιχείρηση οικονομικής διάσωσης της Ελλάδας. Το ζητούμενο για τη Γερμανία είναι, στην προσπάθεια αυτή να συμμετάσχουν περισσότερες χώρες.
Με χρήματα του Γερμανού φορολογούμενου;
O υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ ΣόιμπλεΥπάρχει όμως και η ενδοκυβερνητική διάσταση για τη δημοσιονομική πολιτική του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων. Ενώ στους Χριστιανοδημοκράτες, και ειδικά στον υπουργό οικονομικών, υπάρχει η διάθεση για βοήθεια προς την Ελλάδα με απώτερο στόχο τη σταθεροποίηση του ευρώ, οι φιλελεύθεροι την απορρίπτουν κατηγορηματικά. Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των φιλελευθέρων στο γερμανικό κοινοβούλιο και αρμόδιος επί των οικονομικών, Καρλ Λούντβιγκ Τίλε, μιλώντας στη Deutsche Welle για τις φήμες περί γερμανικής βοήθειας. “Δεν μπορείς βέβαια να αποκλίσεις καμία υπόθεση. Αλλά η συγκεκριμένη υπόθεση για βοήθεια δεν είναι επίκαιρη. Επίκαιρο αυτή τη στιγμή είναι μια ξεκάθαρη απογραφή, μια ξεκάθαρη εντολή για το τι πρέπει να πράξει η Ελλάδα, και τίποτα άλλο.
Θα ήταν λάθος να βοηθήσουμε ένα κράτος με χρήματα του Γερμανού φορολογουμένου δημιουργώντας κατά αυτόν τον τρόπο ένα προηγούμενο και για άλλα κράτη. Όταν θα έχουν προβλήματα θα λένε: δεν χρειάζεται να κάνουμε ανάλογες προσπάθειες εφόσον θα βοηθηθούμε. Αυτός είναι ένας ολότελα λανθασμένος δρόμο”, λέει ο φιλελεύθερος πολιτικός.
Κυβερνητικές διαψεύσεις που επιβεβαιώνουν
Η γερμανική βουλή θα πρέπει να εγκρίνει ενδεχόμενο δάνειο προς την ΕλλάδαΗ Γερμανία δεν θέλει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ανώδυνα και απλόχερα βοηθά όταν άλλα κράτη της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Πάντως, δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι θα βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, όπως προκύπτει από μια προσεκτική ανάγνωση των διαψεύσεων. Όταν χθες το βράδυ δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Financial Times Deutschland η πληροφορία ότι το γερμανικό υπουργείο οικονομικών έχει προετοιμάσει συγκεκριμένα σχέδια οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ούλριχ Βίλχελμ, δεν διέψευσε το γεγονός της βοήθειας, αλλά είπε ότι δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις.
Η σταθερότητα του ευρώ αφορά όλους τους εταίρους
Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι δηλώσεις της Νικολέτ Κρεσλ, αρμόδια για οικονομικά θέματα στην κοινοβουλευτική ομάδα των σοσιαλδημοκρατών και υφυπουργός οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση. “Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι η Γερμανία θα αναλάβει μόνη της μια πρωτοβουλία. Πρόκειται για τη σταθερότητα του Ευρώ, και αυτό το θέμα αφορά όλους τους εταίρους. Όποια απόφαση και αν ληφθεί, θα πρέπει να αποφευχθεί η εντύπωση, ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, δεν χρειάζεται να προσέχουν τον κρατικό τους προϋπολογισμό και αν αντιμετωπίζουν προβλήματα θα τους βοηθήσουν είτε εταίροι είτε ένα άλλο κράτος της ευρωζώνης.”, είπε η κ. Κρεσλ στη Deutsche Welle.
Η όποια απευθείας βοήθεια της Γερμανίας για την Ελλάδα, πχ. σε μορφή κρατικού δανείου, θα πρέπει να συζητηθεί και να εγκριθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο και προηγουμένως την επιτροπή οικονομικών. Η επόμενη τακτική συνεδρίασή της είναι στις 24 Φεβρουαρίου, χωρίς να αποκλείεται και η έκτακτη σύγκλισή της.
Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Κουπαράνης
Υπεύθ. σύνταξης: Γιώργος Παππάς