«Τρύπα» 5 δισ. ευρώ βλέπουν οι ελεγκτές των Βρυξελλών.


Πρόσθετα μέτρα που αντιστοιχούν σε 1,5 - 2% του ελληνικού ΑΕΠ, δηλαδή ύψους έως 5 δισ. ευρώ, ζητούν οι Βρυξέλλες από την Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Οι κοινοτικοί εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα γνωρίσει ύφεση -1 έως -2% φέτος, ενώ το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να επιμένει για συρρίκνωση ΑΕΠ κατά μόλις 0,3% και πιστεύει ότι τα μέτρα επαρκούν.
Το κλιμάκιο εκπροσώπων της Κομισιόν, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψή του στην Αθήνα, διαφωνεί με την απόδοση των μέτρων που ήδη έχει λάβει ή έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για μια σειρά από λόγους:
  1. Εκτιμά ότι τα κοινοτικά κονδύλια (ΕΣΠΑ) θα έχουν χαμηλότερη απόδοση από την αναμενόμενη.
  2. Λόγω των υψηλών spead (διαφορών επιτοκίου μεταξύ των γερμανικών και των ελληνικών ομολόγων) θα είναι μεγάλο το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.
  3. Εκτιμά περιορισμένη πάταξη της φοροδιαφυγής.
  4. Λόγω της ύφεσης θα είναι μικρότερη η απόδοση των εισπρακτικών μέτρων.
  5. Δεν έχει διασφαλιστεί η περικοπή των δημοσίων δαπανών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση κάνει μια σκληρή διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για να περιορίσει την αξία του όποιου πακέτου μέτρων τελικά αποφασιστεί.
Οι ανακοινώσεις θα γίνουν μετά την επίσκεψη του αρμόδιου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, που φτάνει την επόμενη Δεύτερα στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο.
Εντός της επόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση θα ανακοινώσει και την εισοδηματική πολιτική. Αρμόδια στελέχη διευκρίνησαν ότι η περικοπή των επιδομάτων θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, δηλαδή θα διατηρηθεί έως ότου τεθεί σε ισχύ το νέο μισθολόγιο...http://www.enet.gr