"Θερίζει" ο καρκίνος στις πιο φτωχές χώρες
Ο καρκίνος σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες απ΄ ότι συνολικά η φυματίωση, η ελονοσία και το AIDS και ένα "τσουνάμι" αυτής της ασθένειας απειλεί να συγκλονίσει τις χώρες που δεν έχουν επαρκή εφόδια για να αντιμετωπίσουν τέτοιας έκτασης πρόβλημα, σύμφωνα με ειδικούς.
Με δεδομένο ότι από τα κονδύλια που δαπανώνται διεθνώς για τον καρκίνο, μόλις το 5% αφορά στις σχετικές δαπάνες στις αναπτυσσόμενες χώρες, η επιβάρυνση από την ασθένεια είναι πολύ μεγαλύτερη σε αυτές, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Τον περασμένο χρόνο το 60% από τους 7,6 εκατομμύρια θανάτους που προκάλεσε ο καρκίνος κατεγράφη στις πιο φτωχές χώρες.
Μάλιστα αναφέρεται ότι οι μορφές καρκίνου που πλήττουν τις γυναίκες, όπως ο καρκίνος του στήθους και των ωοθηκών, μπορούν να περιοριστούν δραματικά στις φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες, με τη βελτίωση της ενημέρωσης και της έγκαιρης διάγνωσης. Σε καρκίνο του στήθους και των ωοθηκών αποδίδεται ο ένας στους τέσσερις θανάτους γυναικών από καρκίνο στον κόσμο.
"Υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με τον καρκίνο ή τον κίνδυνο του καρκίνου στις φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες, που δεν επωφελούνται από την πρόοδο", δήλωσε η Άν Ρίλερ, η οποία παρουσίασε έκθεση για τον καρκίνο στις πιο φτωχές χώρες, στο ευρωπαϊκό κογκρέσο για τον καρκίνο-ECCO-ESMO, στο Βερολίνο.
Η Αν Ρίλερ τόνισε ότι την ώρα που οι ειδικοί συγκεντρώνονται στο Βερολίνο για να συζητήσουν τις ιατρικές προόδους που έχουν επιτευχθεί και που συχνά είναι υπέρογκου κόστους, τα πιο φτωχά κράτη δεν έχουν σχεδόν καμία πρόσβαση ακόμα και στις πιο βασικές θεραπείες.
"Στην Αιθιοπία, για παράδειγμα, αυτό που διαπιστώνουμε συχνά, είναι ότι τη στιγμή που οι γυναίκες έρχονται σε μία κλινική, κυριολεκτικά έχουν έναν όγκο στο στήθος. Περνούν δύο χρόνια πηγαίνοντας σε παραδοσιακούς θεραπευτές και χρησιμοποιούν ιερό νερό και όταν έρχονται στις κλινικές, είναι πολύ αργά για να κάνουμε οτιδήποτε", είπε η Αν Ρίλερ.
Οι ογκολόγοι εκτιμούν ότι θα διπλασιαστούν τα κρούσματα καρκίνου στον κόσμο στα προσεχή 20 χρόνια και υπολογίζουν ότι τα μισά από τα 12,4 εκατομμύρια νέα κρούσματα το 2008 αναφέρθηκαν στις πιο φτωχές χώρες. Τάση που θα συνεχιστεί.
"Εάν υπάρξει ένα τσουνάμι καρκίνου και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει, τότε θα πρέπει από τώρα να αρχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για να αναπτύξουμε νέα μοντέλα περίθαλψης ώστε να είμαστε έτοιμοι γι αυτό στον αναπτυσσόμενο κόσμο", επισήμανε η Αν Ρίλερ.