Θα φέρουν πρόσφυγες και στη Θεσσαλία, Ποιοι είναι οι πιθανοί χώροι υποδοχής στα μέρη μας; / Ζιώγα έξω από την Καλαμπάκα / το πρώην στρατόπεδο Λουμάκη Καρδίτσας / Κοκκινοπηλός στην Ελασσόνα / Κρανιά Ολύμπου (πάνω από τον Πυργετό)


Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μέρος των προσφυγικών ροών θα μεταφερθεί και στη Θεσσαλία, όπως άλλωστε και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας που δεν περιλαμβάνονταν στον αρχικό σχεδιασμό.
Αν κλείσουν τα σύνορα- σενάριο λίαν πιθανό- τότε θα είναι τόσοι πολλοί οι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας που θα απαιτηθούν περισσότερα τους ενός "στρατοπέδα" σε κάθε περιφέρεια για να φιλοξενηθούν .
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν άφησε περιθώρια για αμφιβολίες. Δεσμεύτηκε ότι «θα αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου η διαδικασία διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών να μην επιβαρύνει μονόπλευρα μία η δύο περιοχές, αλλά να διαχυθεί σε όλη την επικράτεια για να είναι διαχειρίσιμη με ανθρώπινους όρους».
Ποιοι είναι οι πιθανοί χώροι υποδοχής στα μέρη μας; Οι πληροφορίες λένε ότι τα σημεία που έχουν προεπιλεγεί και είναι τα εξής: Στην περιοχή του νομού Λάρισας ο Κοκκινοπηλός στην Ελασσόνα και η Κρανιά Ολύμπου (πάνω από τον Πυργετό) όπου υπάρχουν εγκαταλειμμένες κατασκηνώσεις, στο νομό Καρδίτσας το πρώην στρατόπεδο Λουμάκη που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Καρδίτσας και στο νομό Τρικάλων το στρατόπεδο Ζιώγα έξω από την Καλαμπάκα.
Ο υπουργός απηύθυνε μάλιστα έκκληση στις τοπικές κοινωνίες να μιμηθούν τους νησιώτες, «που με ελάχιστες εξαιρέσεις διαχειρίστηκαν το προσφυγικό ζήτημα, ενώ δεν απέκλεισε τον κίνδυνο εγκλωβισμού μεταναστών στη χώρα μας, εάν κάποιες γειτονικές χώρες, μπροστά στις δύσκολες εξελίξεις, επιλέξουν το κλείσιμο συνοριακών εισόδων...».
ΑΠΕ-ΜΠΕ