Οι Κινέζοι θέλουν τα σκουπίδια της Θεσσαλίας


Τις διαθέσεις της για επενδυτική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στα απορρίμματα, εκδήλωσε μέσω του Επιμελητηρίου Λάρισας μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Κίνας η οποία συμμετέχει και στον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα.
Σε ειδική ημερίδα που διοργάνωσε ο επιχειρηματικός φορέας για τα μέλη του, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, παρουσία διευθυντικού στελέχους της εταιρείας «China Western Power Corporation», εξετάστηκαν οι δυνατότητες προσέλκυσης κινεζικών επενδυτικών κεφαλαίων στην περιοχή και κατ’ επέκταση οι ευκαιρίες στρατηγικών συνεργασιών σε ενεργειακούς τομείς σε όλη τη Θεσσαλία.
Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη κινεζική εταιρεία, αν και εστιάζει το ενδιαφέρον της σε φιλόδοξα προγράμματα ενεργειακής διαχείρισης αστικών αποβλήτων, επειδή ωστόσο απαρτίζεται από ένα γκρουπ εταιρειών, με την παρουσία της άνοιξε τον δρόμο να δρομολογηθούν προσπάθειες αξιοποίησης επενδυτικών ευκαιριών που σχετίζονται τόσο με την καύση σκουπιδιών όσο και με καινοτόμα ενεργειακά σχέδια.
Ο επικεφαλής της εταιρείας ο Deputy General Manager και Senior Engineer Lee Tao ο οποίος συνοδευόταν από τον αντιπρόσωπο του Ομίλου στην Ανατολική Μεσόγειο Κωνσταντίνο Αβραμιώτη,  συναντήθηκε πριν την εκδήλωση με Δ.Ε του Επιμελητηρίου Λάρισας και εξήγησε πως η εταιρεία που εκπροσωπεί έχει την δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τα έργα που θα αναλάβει. Στοχεύει κυρίως στα σκουπίδια που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ των θεσσαλικών νομών.
Η China Western Power Corporation είναι 12η ενεργειακή εταιρεία στον κόσμο και 3η στην Κίνα αλλά η μεγαλύτερη ιδιωτική καθώς οι δύο πρώτες στην Κίνα είναι κρατικές.. Η εν λόγω εταιρεία είναι ο πλειοδότης για τον διαγωνισμό των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα γεγονός καθόλου άσχετο με το ενδιαφέρον που δείχνει για την ενεργειακή εκμετάλλευση των απορριμάτων της περιοχής μας.
Λ.Ε.