Άνοιξε τo πρώτο κατάστημα με σπόρους κάνναβης στη Θεσσαλία




Η καλλιέργεια κάνναβης για Ιατρικούς ή εξαγωγικούς σκοπούς είναι νόμιμη εδώ και λίγο καιρό στη χώρα μας και μάλιστα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις κυρίως από ξένους. 
Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο «εγκρίνεται ενιαία η παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια των πρώτων υλών και ουσιών των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2% καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με αποκλειστικό σκοπό είτε την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου και την διάθεσή τους για ιατρικούς σκοπούς, είτε την εξαγωγή τους”. 
Στη Λάρισα, στην οδό Ηπείρου, έκανε ήδη την εμφάνισή του το πρώτο κατάστημα που πουλάει σπόρους κάνναβης για συλλέκτες. Ονομάζεται “Σποράδικο.gr” και είναι το τρίτο κατά σειρά της ίδιας εταιρείας μετά την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.
Στο κατάστημα υπάρχουν διάφορες ποικιλίες σπόρων με διαφορετικά χαρακτηριστικά, με το προσωπικό να είναι πρόθυμο να παράσχει κάθε πληροφορία σχετικά με τους σπόρους. Η πώληση των σπόρων ως στόχο έχει την διατήρηση της βιοποικιλότητας, καθώς η καλλιέργεια παραμένει παράνομη, ώστε όταν αλλάξει το νομικό καθεστώς να έχουν διατηρηθεί μερικές από τις πιο διάσημες ποικιλίες κάνναβης.
Κάποιοι σπόροι κάνναβης χρησιμοποιούνται ακόμα και στη μαγειρική καθώς μία από τις σημαντικές ιδιότητές τους είναι η περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά, ενώ μπορούν να προστεθούν, σε δοσολογία 10-20γρ. ημερησίως, σε σαλάτες, δημητριακά, ή ακόμα και στο γιαούρτι.
Πάντως, στην Ελλάδα και σχεδόν παντού στον κόσμο, την κάνναβη ελάχιστοι την τρώνε και σχεδόν όλοι την προορίζουν για κάπνισμα. Είναι ο γνωστός “μπάφος” ή “τσιγαριλίκι” που διακινείται παρανόμως συντηρώντας μια τεράστια παραοικονομία αρκετών δισ. ευρώ. 
Οι πρώτες εκτιμήσεις, μετά την νομιμοποίηση του φυτού στη χώρα μας, συγκλίνουν στην άποψη ότι η νόμιμη καλλιέργεια της κάνναβης στην Ελλάδα θα περιοριστεί κατά βάση σε μεγάλες εξειδικευμένες επιχειρήσεις, οι οποίες θα διαθέτουν εξασφαλισμένα συμβόλαια με πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες για την διοχέτευση του προϊόντος.
Θεωρείται, όμως, πιθανό ένα μέρος της σοδειάς από κάποιους παραγωγούς θα έχει διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά και θα προωθούνται στην αγορά για άλλες χρήσεις…
Φυτό κάνναβης με την επιστημονική ονομασία ...amnesia. O σπόρος πωλείται στο κατάστημα της Λάρισας
Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr