TA ΡΟΛΟΓΙΑ ΜΙΑ ΩΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ Αλλάζει η ώρα την Κυριακή 25 Mαρτίου


Δείτε πότε αλλάζει η ώρα 2018 σε θερινή και πώς πρέπει να αλλάξουμε τα ρολόγια μας! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αλλαγή της ώρας.
Τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Μαρτίου γυρνάμε όλοι τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά. Στις 03:00 τα ξημερώματα συγκεκριμένα, θα γυρίσουμε το ρολόι μας ώστε να δείχνει 04:00. Η ώρα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (μία ώρα μπροστά) και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (μία ώρα πίσω).
Σκοπός της αλλαγής
Η αλλαγή αυτή γενικά είναι κατά μία ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα. Βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.
Πρώτη αναφορά
Η πρώτη αναφορά που υπάρχει για χρησιμοποίηση της θερινής ώρας ήταν από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο (Benjamin Franklin) σε ένα γράμμα του που δημοσιεύθηκε σε μία γαλλική εφημερίδα. Σε αυτό το γράμμα δεν υπάρχει αναφορά για αλλαγή της ώρας αλλά πρόταση να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα!
Η πρώτη φορά που προτάθηκε το ζήτημα σοβαρά ήταν από τον Γουίλιαμ Γουίλετ (William Willett) στο άρθρο του «Waste of Daylight» που δημοσιοποιήθηκε το 1907 αλλά τελικά δεν κατάφερε να πείσει την Βρετανική κυβέρνηση. Αν και πραγματοποιήθηκε τελικά η ιδέα του, τελικά δεν κατάφερε να την δει να πραγματοποιείται, γιατί πέθανε το 1915.